• Informacje na temat:

    suszona tarnina nalewka

Przepisy na temat: suszona tarnina nalewka
  • Tarninówka

    Przygotowywana późną jesienią.

  • Święta idą, więc czas na nastawienie okolicznościowej nalewki

  • to miała być nalewka świąteczna, ale niestety, zbyt późno się do niej zabrałam, na święta nie dojrzeje, ale wiadomo na nalewkę zawsze jest dobry czas

  • Zaletą tego trunku jest to, że nie musi dojrzewac.

  • Suszone cytrusy to doskonała ozdoba świąteczna, dlatego zawsze warto takie mieć pod ręką. U mnie na razie suszona pomarańcza. Myślę ,że do świąt coś jeszcze ususzę z innych owoców.

  • Podstawą dobrego rosołu jest dobrej jakości mięso, świeże warzywa i pięknie opalona cebula, która nadaje niezwykły kolor i aromat zupie. Jednak u mnie w domu pojawił się pewien problem, mianowicie jak opalić cebulę na kuchence z płytą? ...jest i na to sposób.

  • Wypróbowany przepis na "Nalewka z suszonej żurawiny"

  • U mnie zapachniało już Świętami. Zostało nam jeszcze 6 tygodni, ale niektóre przygotowania zaczynamy właśnie teraz. I odliczamy. Dzisiaj przygotowałam nalewkę świąteczną, z bakaliami przyprawami i pomarańczą. Nalewka będzie leżakować do świąt, ale już czuję jej zapach i smak. Polecam!

  • Chyba już ostatnia chwila na nalewkę świąteczną. Mam nadzieję, że nabierze swojej mocy. Minimum 5 tygodni, więc zmieszczę się na styk. Opinią na temat smaku podzielę się po świętach, ponieważ robię ja po raz pierwszy, dlatego nie wiem jak smakuje. z opinii innych internatów i blogowiczów wynika ,że jest bardzo dobra.

  • Można dodać inne przyprawy wedle gustu. Z kardamonem ostrożnie ponieważ jest bardzo intensywny. Przepis pozwala uzyskać około 2 litrów nalewki pierwszej kategorii i około 2 litrów drugiej kategorii.

Artykuły na temat: suszona tarnina nalewka
  • Lecznicze nalewki

    ...skórce może popsuć smak i działanie nalewki. Gorzkie, cierpkie owoce (jarzębina, tarnina) zamroź, a potem osusz. Do przygotowania nalewek użyj wody źródlanej lub mineralnej, nie destylowanej. Filtruj(...), rozlej do butelek i odstaw na 4-6 miesięcy.  Z owoców czarnego bzu Nalewka z owoców czarnego bzu działa napotnie, obniża gorączkę, wspiera organizm w walce z wirusami.  Przygotowanie: 1 kg...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot. 123RF/Picsel Na staropolskich stołach królowały nalewki, a najlepsze receptury stały się dla ich posiadaczy skrzętnie skrywanym sekretem, przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Słodkie alkoholowe napoje były...

  • Domowe lecznicze syropy i nalewki

    ..., skoro nad łóżkiem chorego wieszały właśnie uzdrawiającą gałązkę tarniny. Tarnina pomoże przy gorączce, jak i przy kłopotach z układem moczowym. Ceniona jest nalewka z tarniny, ale lepszy jest sok. Oto(...)) i odstawiamy na 2 tygodnie; przesączamy wyciąg i łączymy go z syropem. Po dwóch miesiącach pijemy raz dziennie po kieliszku. Tak podana witamina C jest lepiej przyswajalna! Zapomniana cudowna tarnina...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot.Materiały prasowe Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do słodkich ciast i deserów. Przygotowanie tego trunku nie jest trudne, a jedynie...

  • Kuracje z tarniny

    ...​Tarnina to ciernisty krzew z gatunku śliw rosnący na obrzeżach lasów. Zimą możemy zbierać jego niebiesko-czarne, oszronione owoce.

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam...

  • Czas na zbiory

    Dobrze jest zbierać owoce (dereń, śliwa tarnina, dzika róża, rokitnik), które mają za sobą pierwsze przymrozki. Zbieraj także zioła (miętę, bazylię, lubczyk, rozmaryn) i korzenie (pokrzywy, mniszka(...), wino, nalewkę i syrop. Stosuje się je dla wzmocnienia odporności, serca i układu moczowego. Dereń jadalny Dereniówka - ta kwaskowa nalewka z owoców derenia jadalnego o koralowej barwie była niemal...

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...

  • Nalewka jest magicznym alkoholem. Kieliszeczek wypity dla zdrowia wzmacnia organizm, leczy niedomagania ciała, a zniechęconych podnosi na duchu. Nalewki przygotowuje się bez pośpiechu, ciesząc się urodą lata lub delektując późnym słońcem jesieni, wkładając w tę domową produkcję wiedzę, umiejętności i serce. Podawane obowiązkowo w karafce wymagają odpowiedniej oprawy: ładnego nakrycia stołu, eleganckich małych kieliszków. Nalewka w karafce powinna być na tyle klarowna, by światło mogło przez...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Na szczęście nasi użytkownicy znają sekret doskonałych, domowych nalewek. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu...