• Informacje na temat:

    suszenie szczawiu

Przepisy na temat: suszenie szczawiu
  • Grzybobranie ma samo zalety: dotleniamy organizm spacerując na świeżym powietrzu, podziwiamy cuda natury i zbieramy pyszne grzyby /zakładając oczywiście, że się na grzybach znamy/. Wracamy z udanego grzybobrania szczęśliwi i zadowoleni i pojawia się pytanie: co zrobić z grzybami ? Najprawdopodobniej część zjemy od razu: usmażone z cebulką, w śmietanie lub w zupie grzybowej. Pozostałe możemy zamrozić, zapasteryzować /w zalewie octowej, po kaszubsku, itp/ albo wysuszyć. I choć suszenie grzybów...

  • Gdy przywiozę świeży szczaw Cześć przekładam do sloikow natomiast nie ma innej możliwości aby tego dnia nie zrobić przepysznej zupy.

  • Dziś na obiad zupa szczawiowa na swojskiej kurze, powiem szczerze nie lubię szczawiowej na mięsie no cóż ale ugotowałam bo miała być inna zupa ale w ostateczności rodzinka przegłosowała. Tak więc podam przepis na szczawiowa jaka zawsze mama nam gotowała i często tak gotuje do dziś, gotowana jest trochę inaczej niż tradycyjna zupa szczawiowa.

  • Wypróbowany przepis na "Francuska zupa z młodego szczawiu"

  • Zupa szczawiowa jest chyba najpowszechniej znaną potrawą z roślin dziko rosnących. To smaczna, tradycyjna, polska, kwaśna zupa. Dawniej szczególnie ceniona na przednówku i w czasach biedy, dziś jada się ją głównie ze względu na smak. Zazwyczaj podawana z jajkiem ugotowanym na twardo. Znacie?

  • Błyskawiczna zupa.

  • Wypróbowany przepis na "Zupa z młodego szczawiu z kaszą jaglaną"

  • A jak ususzyć zioła, pietruszkę czy seler /zielone/gdy nie ma słońca? Suszarkę do ziół też nie każdy posiada.

  • Bardzo pyszne mięso z dodatkiem serka i suszonych pomidorów. Świetnie smakuje w bułce ;)

  • Ryż z suszonymi grzybami

Artykuły na temat: suszenie szczawiu
  • Chcesz mieć piękne i gęste włosy? To powinno znaleźć się na twoim talerzu

    Mocne i gęste włosy to ogromny atut, jednak nie każda kobieta może się nim pochwalić. Modelowanie i suszenie osłabiają kondycję włosa. Próbujemy ratować się suplementami diety i preparatami, jednak(...) w prawidłowym przyswajaniu cynku, wapnia i magnezu. Duża ich ilość jest w rabarbarze, botwince, szpinaku i oczywiście w szczawiu. Należy ponadto zmniejszyć ilość soli, a do diety wprowadzić jod...

  • Sezon na szczaw zaczyna się już wczesną wiosną i trwa niemal do końca września. Warto wiedzieć, że roślina ta jest nie tylko bardzo smaczna, ale i zdrowa. Czy wiecie, kiedy ją stosować? Często zdarza się, że szczaw w wielu miejscach rośnie dziko. Jednak chcąc mieć stuprocentową pewność, że nie zjadamy zanieczyszczonych listków, warto samemu zabrać się za uprawę tej rośliny. Nie wymaga to szczególnego doświadczenia ogrodniczego, a zapewni nam stały dostęp do tej pysznej rośliny. Niewiele osób...

  • Pokrzywa - dlaczego wraca do łask?

    ...w postaci kremowej zupy, a na Ukrainie popularny jest tzw. zielony barszcz, który przyrządza się ze szczawiu i z pokrzywy. My, jeśli chcemy skorzystać ze świeżej pokrzywy, musimy niestety zebrać ją...

  • Suszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką podróż lub zrobić zapasy na zimę, mając gwarancję trwałości pożywienia. Fot. 123RF/Picsel Suszenie polega na pozbyciu się z produktu wody w np. naturalnym procesie jej odparowania. W środowisku bez wody nie mogą rozwijać się szkodliwe mikroorganizmy takie jak grzyby, pleśń czy bakterie, nie pracują również enzymy - to dlatego suszenie jest tak...

  • Zdrowa dieta, nowe smaki gdy maluch skończył rok

    ...dotychczas stopniowo, małymi porcjami. W 12. miesiącu życia smyk może poznać smak papryki, szczawiu, bakłażana, pieczarek. Od 13. miesiąca - kapusty, rzodkiewki, sałaty, zielonego ogórka. Powoli może...

  • Jesień to idealna pora roku na przygotowywanie zimowych zapasów, czyli suszenie owoców i warzyw. Suszone grzyby możemy dodać do barszczyku na Wigilię, jabłka i gruszki do ciast, a suszone morele do aromatycznego grzańca. Jak się za to zabrać? Fot. 123RF/Picsel Suszyć można właściwie wszystko. Grzyby, owoce, warzywa, a nawet zioła. Od nas zależy co lubimy jeść i jakimi składnikami uzupełniamy dania. Hitem na jesień jest suszenie grzybów. Suszone grzyby są bardziej aromatyczne niż świeże....

  • Smaczne przetwory domowe

    ...właśnie liście młodego szczawiu są najsmaczniejsze. - Więcej pracy czeka nas w czerwcu, gdy zaczynają dojrzewać czereśnie, truskawki, poziomki leśne i ogrodowe, poza tym słabo dojrzały agrest, buraki...

  • Suszenie jedzenia to jedna z najstarszych metod konserwacji. Od wieków polegała na usunięciu wody poprzez odparowanie. Niestety, obecnie wiele suszonych przysmaków ze sklepu jest faszerowanych różnego rodzaju chemią. Jak uniknąć sztucznych dodatków? Fot. 123RF/Picsel Kupowane w sklepach suszone owoce i warzywa mogą bardzo długo leżeć na półce, mają też bardzo ładny kolor, ładniejszy niż w przypadku domowych "suszonek". Często, niestety, jest to wynikiem dodatków, takich jak dwutlenek siarki...

  • Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak nasi przodkowie radzili sobie z przechowywaniem żywności, gdy jeszcze nie było lodówek i próżniowych opakowań? Okazuje się, że sposób, który opracowali był tak dobry, że stosujemy go z powodzeniem do dziś. Brokuły zachowują wiele wartości odżywczych po suszeniu. Fot. materiały prasowe Suszenie - bo o nim mowa - to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką...

  • Szczaw rzadko kojarzy się nam z rośliną stosowaną w kulinariach, a jeszcze rzadziej z rośliną leczniczą. Ta znana wszystkim roślina kryje wiele tajemnic… Szczaw można jeść na surowo i po ugotowaniu.      Fot. 123RF.COM/PICSEL Szczaw jest wykorzystywany w kuchni i w medycynie ludowej już od starożytności. W czasach odrodzenia zalecano stosowanie szczawiu zwyczajnego przy chorobach wątroby i kamicy. Uważano także, że łagodzi bóle zębów. Obecnie zapomina się o korzystnym działaniu tej rośliny....