• Informacje na temat:

    sushi z krewetkami

Przepisy na temat: sushi z krewetkami
  • Sushi po polsku

    Japoński przysmak zadomowił się u nas już do tego stopnia, że doczekał się rodzimych wersji z tradycyjnymi polskimi specjałami... Takie sushi też kusi!

  • Kaktus pałeczkami. Justa palcami /bo ponoć nie wolno sztućcami – faux pas się popełnia/. Kaktus z dużą ilością sosu sojowego. Justa z solą /chociaż powoli przestawiam się na sos/. Kaktus załadowane imbirem marynowanym. Justa ani grama. Kaktus wszystkie. Justa tylko łososiowe. Każdy na swój sposób. Jemy sushi. Domowe. Moje pierwsze.

  • Paleta smaku - sushi

    Najprawdziwszą paletą barw, koloru i smaku jest taca z tradycyjnym japońskim specjałem - sushi. W ostatnich latach to danie robi prawdziwą karierę na świecie. Wypada w porze lunchu odwiedzić jeden z sushi-barów, których stale przybywa. Pojawiły się nawet na większych amerykańskich lotniskach. Moda na sushi dotarła już i do Polski. Tradycyjna kuchnia japońska nie poddała się kosmicznej wprost...

  • Sushi ????po mojemu, czyli jak nie dać się zapędzić w koszta i zrobić sushi z produktów codziennych.

  • Rendang - najsmaczniejsze danie na świecie

    ...smaków, jej wizytówką stało się sushi. W Japonii często uznawane za lokalny fast food. Tajska zupa tom yam goong, która znalazła się w pierwszej piątce najsmaczniejszych dań, to ostra zupa przygotowywana na bazie bulionu lub wody, zazwyczaj z krewetkami (tom yam kung) lub kurczakiem (tom yam kai). W jej skład wchodzą ponadto grzyby, trawa cytrynowa, chili, galangal, liście papedy. Na liście...

  • W sklepie promocja na składniki do sushi więc i ja się skusiłam żeby pobawić się smakami domowników. w efekcie nie wyszło tak tanio jak zapewniały gazetki reklamowe ale na pewno ciekawe danie.

  • Kuchnia moskiewska

    ...limuzyny, jest szansa na świetne jedzenie i to wcale nie za wielkie pieniądze. Dzisiaj Moskwa oszalała na punkcie sushi i steków. I takich restauracji w tej chwili jest najwięcej. Nie brakuje...

  • Smak sushi zawsze przenosi mnie w inny świat ...

  • Bardzo proste wykonanie sushi. Do tego przepisu polecam mięso z węgorza, ale oczywiście można użyć swojej ulubionej rybki.

  • Warto wspomnieć, że wodorosty nori świetnie wpływają na wygląd włosów, skóry i paznokci. Są świetnym źródłem przeróżnych witamin (A, E, K, C, B) i minerałów (wapń, żelazo, jod). Zmniejszają również uczucie głodu, przez co są pomocne przy odchudzaniu!

Artykuły na temat: sushi z krewetkami
  • ...... ostatniego lata rozpoczęliśmy swoją przygodę z Sushi i stało się...

  • "Każde ziarno ryżu ma swą twarz"To, że sushi podbiło świat jest oczywiste. Ci, którzy podróżują mogą się o tym przekonać. Bez względu na to, czy jest się w Londynie, Nowym Jorku czy Warszawie. Wszędzie zaprasza cię do środka sieć restauracyjek czy dużych restauracji, przyciąga reklamą, jadłospisami, obiecuje niepowtarzalny smak i zapewnia, że prędzej czy później zawitasz tu ponownie, bowiem pierwsze doznania twojego podniebienia okażą się tak cudowne, że nie dadzą o sobie zapomnieć....

  • Marta Kubacka. Kim jest żona skoczka?

    ...talerzu. U państwa Kubackich dominują owoce morza. Poza krewetkami oboje chętnie sięgają po sushi, a w sezonie grillują cukinie i nie gardzą malinami z prosto z krzaczka.  Prace w ogrodzie to hobby...

  • Japońska perfekcja i estetyka przejawiają się na różne sposoby - w tym również w sztuce kulinarnej. Sushi i sashimi - maleńkie, efektowne dania z ryżu, ryby i innych, niezliczonych składników przypominają klejnociki. Nic dziwnego, że coraz więcej osób rzuca jednak wyzwanie japońskim szefom kuchni i samemu próbuje przygotować te potrawy. W książce tej przybliżono historię sushi: podano informacje o mistrzach przyrządzania tych potraw i o powstaniu barów sushi. Dokładnie omówione zostały też...

  • Nie wszystkie ryby służą zdrowiu

    Jesteś w ciąży? Lepiej w tym czasie trzymaj się z daleka od produktów surowych, takich jak sushi, ze względu na ryzyko skażenia bakteriami np. salmonellą lub pasożytami np. T. gondii. Warto zrezygnować także z miecznika i tuńczyka. Dlaczego? Tuńczyk żyje w wodach bardzo długo, nawet 30 lat. Nietrudno zgadnąć, że w jego organizmie przez tak długi okres czasu będą gromadzić się szkodliwe...

  • Ananas, delikatne krewetki, jogurt grecki, odrobina limonki… kilka śródziemnomorskich składników wystarczy, by wyczarować zachwycającą smakiem, efektowną przekąskę. Fot. Materiały prasoweAnanasowy mus z serkiem kremowym Hochland i krewetkami to pełna fantazji kompozycja, przywołująca na myśl wakacyjne smaki i relaks w tawernie na plaży. Wypróbuj i poczuj się jak w kulinarnym raju! Smaki owoców morza mogą naprawdę zachwycać, jeśli tylko odpowiednio je przyrządzimy i podamy w towarzystwie...

  • Dieta w ciąży

    ...sushi, ze względu na ryzyko skażenia bakteriami np. salmonellą lub pasożytami np. T. gondii. Lepiej zrezygnować także z miecznika i tuńczyka. Dlaczego? Tuńczyk żyje w wodach bardzo długo, nawet...

  • Sushi, pyszne i modne danie, które na przestrzeni ostatnich lat zyskało rzeszę fanów, których potocznie nazywa się sushiżercami. Coraz częściej mówi się o nim nie tylko na salonach, ale i w domowym zaciszu. Fot. Oto!suhiPowstało na jego temat mnóstwo różnych plotek. Załoga warszawskiej restauracji OTO!sushi postanowiła rozprawić się z mitami, które krążą po mieście na temat tego azjatyckiego przysmaku. Poniżej przedstawiamy listę nieprawdziwych informacji, które zostały zasłyszane od gości...

  • Sale weselne – szukamy najlepszej

    ...uwagę (np. gdy na przyjęciu będą weganie i wegetarianie). W miastach zdecydowanie łatwiej jest o lokal, który serwuje krewetki, sushi czy owoce morza. Wesele (przede wszystkim) dla gości(...) grający polskie, dobrze wszystkim znane hity, są z reguły lepiej odbierane przez gości weselnych. Serwowanie na weselu tylko sushi czy owoców morza raczej nie spotka się z zadowoleniem wszystkich...

  • Sushi wszyscy znamy i lubimy. Jak się jednak często okazuje, niewiele o nim wiemy. Jak przygotowywać tę potrawę, jak ją jeść, co dozwolone a co naraża nas na popełnienie faux pas? Poniżej dzielimy się garścią wiedzy, doprawioną nutą ciekawostek. Fot. 123RF/Picsel 1. Różowy imbir nie istnieje Jedyną naturalną barwą imbiru jest biel. Różowy kolor jest efektem marynowania produktu. Co ciekawe, nie stanowi dodatku do sushi w tradycyjnym znaczeniu. Spożywa się go pomiędzy kęsami, a jego zadaniem...