• Informacje na temat:

    surówki kapusta i marchewki

Przepisy na temat: surówki kapusta i marchewki
  • Surówka z czerwonej kapusty

    ...octem. Połącz z surówką, wymieszaj. Sposób babuni Czerwona kapusta bardzo dobrze znosi chłód i długie przechowywanie. Niewykorzystaną część główki możesz więc zamrozić (będzie dobra nawet do...

  • Coleslaw - gwiazda wśród surówek

    Najpopularniejsza surówka obiadowa świata? Oczywiście, coleslaw! Jej fenomenu upatruje się prostocie i idealnym połączeniu składników, skądinąd nieskomplikowanych oraz łatwo dostępnych.

  • Surówka Coleslaw

    Coleslaw to prawdopodobnie najpopularniejsza surówka obiadowa świata. Jej siłą jest prostota i idealne połączenie składników, skądinąd nieskomplikowanych oraz łatwo dostępnych.

  • Pierwsza surówka

    Czy rocznemu dziecku można już dać surówkę ze świeżych warzyw, np. białej kapusty czy marchewki?

  • Pierwsza surówka

    Jaka surówka ze świeżych warzyw będzie odpowiednia dla rocznego brzdąca, np. z białej kapusty czy raczej z marchewki?

  • Kapusta pekińska

    Ze względu na bardzo delikatny smak, doskonale nadaje się na surówki dla maluchów, które skończyły już 1. rok życia.

  • Egzotyczne warzywo: Kapusta pak choi

    ...„Końskie ucho”, bo przez kształt liści tak bywa nazywana, to ulubiona kapusta Chińczyków. Ma delikatny, a jednocześnie wyrazisty smak. Jest chrupka i soczysta.

  • Kapusta: Królowa warzyw

    Czy kapusta jest obecna w twoim jadłospisie? Czy też zapomniana, bo ponoć ciężkostrawna i kojarzy się z prostym jedzeniem.

  • Żeberka z surówką

    Składniki: 1 ząbek czosnku 1 chili 2 łyżki średnio ostrej musztardy 4 łyżki miodu 4 łyżki keczupu 6-7 łyżek octu 2 kg żeberek Główka z kapusty 200 g marchewki Natka pietruszki 50 g rodzynek 200 g kwaśnej śmietany Sól, pieprz 2-3 łyżki cukru Papryczki i natka do dekoracji Przygotowanie: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Chili drobno pokroić. Wymieszać z musztardą...

  • Colesław z sosem sezamowym

    Jej sekret tkwi w prostocie, dlatego idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, można jeść ją również solo. Odkrywcom niecodziennych, orientalnych smaków codziennych dań polecamy przepis z wykorzystaniem sosu sezamowego. Sposób przygotowania 1. Główkę białej kapusty kroimy drobno nożem na cienkie paski. 2. Marchewki i jabłko trzemy na tarce o grubych oczkach. 3.  Kroimy ananasa na...

Artykuły na temat: surówki kapusta i marchewki
  • Zdrowa surówka

    Jest zdrowa i ma mnóstwo wartości odżywczych. Przywędrowała do nas z Chin, ale w Europie hoduje się ją już ponad 60 lat.

  • Surówka – uzupełnienie czy baza posiłku?

    Masz już dość marchewki z jabłkiem, kiszonej kapusty lub ogórków? Każdy z tych wariantów jest niezwykle cenny odżywczo, ale monotonia nam nie służy. Nie doceniamy też smaku tego, co zbyt często gości(...) świeżym korzeniem imbiru, pokrojonym w maleńką kostkę lub startym. Do surówki dodajemy 1-2 łyżki oliwy w oliwek i serwujemy do dań z kaszą, ryżem, ziemniakami, mięsem i rybami. Ta propozycja ma wyrazisty...

  • Kiszenie kapusty nie jest trudne

    Jakie składniki? Podstawą jest poszatkowana kapusta i sól, w proporcji 20 g soli na 1 kg kapusty. Do kiszenia dodaję też trochę startej marchewki i kminku. W czym kisić? Używam litrowych słoików lub kamionkowych naczyń. Mieszcząca się w nich ilość kapusty idealnie starcza mi na przygotowanie np. kapuśniaku czy surówki. Kiszenie Poszatkowaną kapustę mieszam z solą i odstawiam na...

  • Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną

    ...1. Chroni przed grypą i przeziębieniem. Dzięki dużej zawartości witaminy C oraz witamin z grupy B kapusta kiszona wzmacnia układ odpornościowy, dotlenia organizm i z powodzeniem zastępuje kupowane(...), kapusta kiszona działa toksycznie na szkodliwe mikroorganizmy, m.in. na drożdżaki odpowiedzialne za grzybicze zakażenia. 4. Zapobiega nowotworom. Bogata w przeciwutleniacze (witaminy A, C i E) kapusta...

  • Księga smaków: Biała kapusta

    Do Polski kapusta ta przywędrowała z Niemiec w XIV w. Dziś należy do najpopularniejszych u nas warzyw i trudno sobie bez niej wyobrazić rodzimą kuchnię. Ze względu na to, że świetnie daje się kapustę przechowywać, możesz się nią cieszyć przez cały rok. Najpopularniejsza jest kapusta kiszona, ale i ze świeżej można wyczarować pyszne dania. Najczęściej wykorzystywana jest do surówek. Świeże...

  • Ziemniaki pieczone z ziołami

    ...1. Ziemniaki i marchewki wyszorować (nie obierać!). Duże ziemniaki pokroić w ćwiartki, mniejsze na połowę. Marchewki pociąć na 5-centymetrowe kawałki. Warzywa obgotować razem w osolonej wodzie 10 minut. 2. Olej połączyć z papryką, pieprzem i ziołami. Obgotowane ziemniaki i marchewki ułożyć w brytfannie, pomiędzy włożyć kiełbaski, całe pomidorki i pokrojone na ósemki cebule. Każde warzywo...

  • ​Bento: Kotlety z papryką i kukurydzą

    Siekane kotlety drobiowe z warzywami to smaczna alternatywa dla smażonych w całości filetów. Z pewnością przypadną do gustu także najmłodszym. Do bento proponuję zapakować je razem z surówką z kiszonej kapusty i marchewki. Jest prosta w przygotowaniu, smaczna i przede wszystkim zdrowa - radzi Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia Smaku i książki "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane...

  • Burak w wielu wariantach

    Buraki są skarbnicą wartości odżywczych, działają odkwaszająco, a co najważniejsze, zachowują swoje właściwości niezależnie od formy podania. Możemy je gotować, zapiekać, kisić, a także spożywać na surowo w postaci surówek i soków. Korzystajmy z nich jak najczęściej. Warto, bo burak to niebagatelny pakiet zdrowotnych mocy.

  • Święta inaczej

    ...pracę żołądka i jelit. Pamiętaj o porcji sałatki, warzyw gotowanych, surówki. Na przykład z kiszonej kapusty z posiekaną cebulką i kminkiem (dostarczy ci witaminy C i dobroczynnych bakterii(...), czerwonej kapusty, z buraczkami). Chcesz i kotlet, i bigos? Nałóż go tyle, co surówki. A zanim zaczniesz jeść, wypij szklankę wody z cytryną. Zapełni żołądek i ułatwi trawienie tłuszczów. Schab...

  • Co jeść, aby wzmocnić włosy i paznokcie

    ...i papryki, brązowy ryż, surówka z białej kapusty i marchewki, sok z aronii. Podwieczorek Sałatka owocowa z pomarańczy, winogron, truskawek, borówek i kiwi z dodatkiem jogurtu naturalnego, woda...