• Informacje na temat:

    surówka z surowego buraka czerwonego

Przepisy na temat: surówka z surowego buraka czerwonego
  • Marchew dla zdrowia

    .... Obok buraka czerwonego jest najsilniej odkwaszającym warzywem. Obecność marchwi w diecie determinuje więc równowagę kwasowo-zasadową, a tym samym zdrowie. Pomaga skórze  Jest, o czym...

  • Marchew nam służy

    ...ciała. Obok buraka czerwonego jest najsilniej odkwaszającym warzywem. Obecność marchwi w diecie determinuje więc równowagę kwasowo-zasadową, a tym samym zdrowie.  Pomaga skórze  Jest, o czym...

  • Najlepsze z warzyw

    ...dobroczynnych właściwości. Trudno byłoby znaleźć człowieka, dla którego marchew nie mogłaby być antidotum na dysfunkcje zdrowotne albo po prostu sposobem na wzmocnienie ciała. Obok buraka czerwonego...

  • Marchew: Warzywo idealne

    ...arsenał dobroczynnych właściwości. Trudno byłoby znaleźć człowieka, dla którego marchew nie mogłaby być antidotum na dysfunkcje zdrowotne albo po prostu sposobem na wzmocnienie ciała. Obok buraka czerwonego jest najsilniej odkwaszającym warzywem. Obecność marchwi w diecie determinuje więc równowagę kwasowo-zasadową, a tym samym zdrowie. Pomaga skórze Jest, o czym świadczy jej kolor...

  • Pora na zdrowie

    ...mężczyzn. Szczególną uwagę powinni zwrócić na pora anemicy. Zawartością żelaza niemal trzykrotnie przewyższa buraka czerwonego. Trzeba pamiętać, że wchłanialność żelaza warunkowana jest obecnością witaminy(...). Matki karmiące również nie powinny spożywać pora, zwłaszcza surowego, bo przenikając do mleka może wywołać dolegliwości trawienne u niemowlęcia. Dobrze oswajać dziecko ze smakiem tego warzywa, jednak...

  • Marchew: Warzywo uniwersalne

    ...: sok pijemy najwcześniej dwie godziny po posiłku. Inaczej możemy sobie zafundować zbędne sensacje trawienne.  Surówka z marchewki? Dlaczego nie wzbogacić tradycyjnego zestawu marchew-jabłko...

Artykuły na temat: surówka z surowego buraka czerwonego
  • Carpaccio z buraków

    ..., - oliwa z oliwek. Przygotowanie jest niezwykle proste i nie zajmie więcej niż 10 minut. Dokładnie myjemy buraka i ostrożnie zdejmujemy jego skórkę. Warzywo szatkujemy na najcieńsze możliwe plastry - dobrze sprawdza się tu blender z opcją do krojenia warzyw w krążki. Plastry buraka obficie skropmy sokiem z cytryny. Warzywo dla wielu jest zbyt słodkie, czasem mdłe, dlatego kwaśne akcenty są...

  • Surówka – uzupełnienie czy baza posiłku?

    Zapytani o to, co jedliśmy na obiad, najczęściej wymieniamy poszczególne składniki posiłku o surówce wspominając ewentualnie na końcu. Nie doceniamy roli warzyw i ich wpływu na nasze zdrowie. Przejadły ci się? Poszukaj nowych połączeń smaków.

  • Burak w wielu wariantach

    ...na bazie mięs. Esencja wartości odżywczych  Nie sposób dyskutować z faktem, że najwięcej dla zdrowia wyciśniemy zjadając surowe buraki. Możemy je śmiało serwować w surówkach i sokach(...), jak i ciężarnych. Czerwone pigmenty (np. betanina) zawarte w burakach mają zdolność niszczenia wolnych rodników, które wpływają destrukcyjnie na DNA i mogą być przyczyną rozwoju chorób...

  • Chrzan: budzi uśpiony metabolizm

    ..., ułatwia przyswajanie pokarmów i poprawia przemianę materii. W kuchni staropolskiej zwyczajowo serwowany był do tłustych, ciężkostrawnych dań, na bazie mięsa czerwonego. Dla dróg oddechowych(...) wykorzystywane są między innymi do kiszenia ogórków.  W duecie z burakami serwowany jest w postaci ćwikły, jednej z ulubionych surówek Polaków. Coraz częściej na naszych stołach gości też chrzan japoński...

  • Jak wzmocnić odporność?

    ...odżywczych jest picie świeżo wyciskanych soków warzywnych. Postawmy na marchew i czerwonego buraka, ich smak dopełnić mogą jabłka i cytryna. 4. Śmiało dodawajmy czosnek, cebulę i imbir do codziennych...

  • Zbyt tani by był doceniany?

    Zdrowie jest bezcenne – teoretycznie dobrze o tym wiemy, choć w natłoku codziennych obowiązków nierzadko nam to umyka. Kiedy pojawia się choroba, gotowi jesteśmy wydać ostatnie pieniądze, by wrócić do pełni sił. Nie zawsze jest to możliwe, bywa, że latami zaniedbywany i nadwyrężany organizm nie ma już energii na pełną regenerację. Profilaktyka jest zawsze tańsza i mniej obciążająca emocjonalnie niż leczenie.

  • Od dziś nie jem mięsa

    ...przetworzonej bogatej w sól i cukier oraz czerwonego mięsa o ponad 30 proc. zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera. Rośliny są zdrowszą alternatywą dla mięsa, nie ma się więc co dziwić, że...

  • Zdążysz schudnąć do sylwestra: 7 tygodniowych diet

    ...parmezanem. Surówka z marchewki. ● KOLACJA Razowe spaghetti z wędzonym łososiem i natką. Sałatka z pomidorów i gotowanej fasolki szparagowej.DETOKS NA BAZIE JAGLANKI DETOKS NA BAZIE JAGLANKI Kasza...

  • Dieta na lepsze trawienie

    ...: jabłko pieczone z cynamonem; Kolacja: ziemniak faszerowany mielonym mięsem drobiowym, sałata. Dzień czwarty: Śniadanie: koktajl z czerwonego buraka, koperku i jogurtu naturalnego, czerstwa(...): Śniadanie: koktajl truskawkowy z łyżką siemienia lnianego; II śniadanie: kanapka z chudym twarogiem i sałatą; Obiad: zupa koperkowa z grzankami, 5 klusek leniwych, surówka z marchewki i jabłka doprawiona...

  • Źródło najcenniejszych witamin

    Wiesz, które warzywa i owoce zawierają najwięcej wartościowych składników mineralnych i witamin?