• Informacje na temat:

    surówka z samej pietruszki

Przepisy na temat: surówka z samej pietruszki
  • Dieta bezglutenowa: Pstrąg z czosnkiem i zieloną pietruszką

    Składniki: świeży pstrąg  2 ząbki czosnku 3 łyżki siekanej zielonej pietruszki Sól Sok z cytryny Bezglutenowa mąka masło klarowane Sposób przygotowania: Pstrąga płuczemy(...). Podajemy z pieczywem bezglutenowym lub surówkami.

  • Co zrobić, by malec polubił warzywa?

    Zależy ci, aby twój brzdąc nie krzywił się na widok brokułów czy buraczków i z apetytem pałaszował surówki? Skorzystaj z rad naszego dietetyka.

  • Niezwykły korzeń

    ...smakiem i aromatem. Warto sięgać zarówno po natkę, jak i jadalny korzeń pietruszki jak najczęściej, i to w postaci surowej. Uczynić z niej składnik surówek i sałatek. Ma ciekawy, a jednocześnie(...) naprawdę wiele. O właściwościach natki - "zielonego złota" - rozpisywano się już wielokrotnie. A co uzyskamy zjadając korzeń pietruszki? Kobiety powinny spożywać go w postaci surowej na kilka dni przed...

  • Przepisy na lekkie obiadki

    ...ciężkostrawny. Tuż przed zaserwowaniem smykowi, posyp danie świeżą, drobno posiekaną natką pietruszki.

  • Pomysły na lekkie obiadki

    .... Tuż przed zaserwowaniem smykowi, posyp danie świeżą, drobno posiekaną natką pietruszki.

  • Kotleciki z ziemniaków

    ...szczypiorku, ewentualnie ta sama ilość koperku lub natki pietruszki; przyprawy: szczypta świeżo mielonego pieprzu, szczypta soli, łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (wymiennie z lubczykiem...

  • Dynia, melon, kabaczek - niedocenione trio

    ...pietruszki, majeranek, sól, łyżka oleju ryżowego, sok z cytryny, szczypta ksylitolu, łyżka masła klarowanego i 2/3 szklanki bulionu. Przygotowanie dania zaczynamy od umycia, przekrojenia i wydrążenia kabaczka...

  • Marchew: Warzywo uniwersalne

    ...: sok pijemy najwcześniej dwie godziny po posiłku. Inaczej możemy sobie zafundować zbędne sensacje trawienne.  Surówka z marchewki? Dlaczego nie wzbogacić tradycyjnego zestawu marchew-jabłko...

  • Smaczne potrawy na cały tydzień

    ..., ugotuj w tej samej wodzie z przyprawami. Odcedź, wystudź i zmiksuj.  2. Boczek pokrój w kostkę, usmaż na chrupko. Wrzuć do masy fasolowej, dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki, przyprawy. Wymieszaj...

  • Cebulowa ochrona zdrowia

    ...surówki. Jeśli obawiamy się aromatycznego oddechu - zjedzmy później jabłko i kilka gałązek natki pietruszki, doskonale neutralizują cebulowy zapach. Zdrowie nie ma ceny, a profilaktyka jest zawsze lepszym...

Artykuły na temat: surówka z samej pietruszki
  • Jakie warzywa wybrać zimą?

    ...flawonoidów, które działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Korzeń pietruszki ma właściwości moczopędne, zwiększa ilość wydalanego moczu, dlatego poleca się ją w kamicy nerkowej, w zapaleniu pęcherza...

  • Zwykle pojawia się na naszych talerzach w roli mało istotnego dodatku, którego smak niezbyt wyróżnia się na tle innych składników. Tymczasem pietruszka w pełni zasługuje na miano kulinarnego superbohatera. Fot. 123RF/Pcisel O właściwościach leczniczych pietruszki doskonale wiedziały nasze babcie, które bardzo często wykorzystywały ją do przygotowywania naparów i okładów, mających przynieść ulgę chorym. Współcześnie warzywo to bardzo rzadko gości na naszych talerzach, gdyż uznajemy je za...

  • Zrazy po litewsku

    Przygotowanie: Suszone grzyby namaczamy i obgotowujemy w tej samej wodzie, odcedzamy, studzimy i kroimy na małe kawałki. Mięso kroimy na plastry w poprzek...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z marchewki. Fot. 123RF/Picsel Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Czy wiedzieliście, że znanych jest ponad 60 odmian tej rośliny, a wykorzystuje się ją w niemal każdym zakątku naszego globu? Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk i jak się okazuje, wcale się nie myliły. Jednak to nie wszystko. Wielokrotnie...

  • Księga smaków: Biała kapusta

    ...pietruszki. Całość skrop dużą ilością soku z cytryny, dodaj oliwę z oliwek, sól i szczyptę grubo mielonego czarnego pieprzu. Wymieszaj i odstaw na kwadrans. Cytryna sprawi, że kapusta nieco zmięknie...

  • Surówki często goszczą na naszych talerzach, jednak wiele osób narzeka, iż są nudne i niezbyt zaskakujące. Dziś postanowiliśmy udowodnić, że wcale tak nie musi być Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Tylko w jaki sposób ją...

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówce z kapusty pekińskiej! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki z kapusty pekińskiej - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jakie właściwości...

  • Tak unikniesz dodatkowych kilogramów po świętach

    ..., takimi jak natka pietruszki, koperek, majeranek. Zamiast majonezu i śmietany użyj jogurtu naturalnego. Zupy gotuj na warzywnym wywarze bez kapusty i nie zabielaj, nie stosuj zasmażki. Natomiast jako(...) lub olejów roślinnych, które są do tego przeznaczone, np.: olej rzepakowy rafinowany, olej kokosowy rafinowany, olej ryżowy. Nie dodawaj ponownie tłuszczu do podgrzania tej samej potrawy. Brakuje Ci...

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...