• Informacje na temat:

    surówka z rzodkiewki białej

Przepisy na temat: surówka z rzodkiewki białej
  • Nowalijki na ciepło

    Choć świeże warzywa mamy dziś przez cały rok, to te, które pojawiają się na wiosnę, smakują wyjątkowo. Warto wykorzystać je nie tylko do surówek.

  • Mało znane warzywa, które świetnie odchudzają

    ...pod skórką jest dużo witamin! Biała rzodkiew, "lodowy sopel" Ma kruchy, chrupki miąższ i orzeźwiający smak bardzo delikatnej rzodkiewki. Odchudza, bo: zawiera tylko 16 kcal w 10 dag i ma...

  • Jajka na świątecznym stole

    Jajka w gniazdkach Składniki na 4 porcje: - 4 średniej wielkości pomidory, 4 jajka ugotowane na twardo, 4 łyżki majonezu, szczypiorek, 3 rzodkiewki, 8 plasterków kiełbasy, 4 plasterki(...) łyżce majonezu. Każde jajko z cieńszej strony naciąć trzykrotnie. W jedno nacięcie włożyć po 2 plasterki kiełbasy, w drugie plasterki rzodkiewki i wąsy szczypiorku, a w trzecie plastry ogórka...

Artykuły na temat: surówka z rzodkiewki białej
  • Rzodkiewka - chrupiąca kuleczka

    Pojawia się na straganach z początkiem wiosny i możemy się nią delektować do późnej jesieni. Wielu z nas boi się jednak sięgać po rzodkiewki, bo panuje przekonanie, że jako nowalijki są nafaszerowane chemią. Czy to prawda? Rzodkiewki rzeczywiście mogą zawierać cztery razy więcej związków azotu niż ustalona norma Światowej Organizacji Zdrowia. Co prawda aż 90 proc. azotu wydalamy z organizmu wraz...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówce z kapusty pekińskiej! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki z kapusty pekińskiej - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jakie właściwości...

  • 10 powodów, by rozsmakować się w białej rzodkwi

    Kuzynka popularnych rzodkiewek – biała rzodkiew – często mylona jest z białą rzepą. Charakteryzuje ją ostrzejszy smak i mocniejszy aromat. Jej część jadalna - korzeń, jest znacznie większy od zwykłej rzodkiewki i ma podłużny kształt.

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z marchewki. Fot. 123RF/Picsel Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Czy wiedzieliście, że znanych jest ponad 60 odmian tej rośliny, a wykorzystuje się ją w niemal każdym zakątku naszego globu? Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk i jak się okazuje, wcale się nie myliły. Jednak to nie wszystko. Wielokrotnie...

  • Zaparcia -  pokonaj je naturalnie

    Zamień białe pieczywo na razowe. Pij więcej wody i ziołowych naparów. Codziennie jedz warzywa i owoce. Pamiętaj również o regularnych ćwiczeniach, ponieważ ruch pobudza jelita do pracy.

  • Surówki często goszczą na naszych talerzach, jednak wiele osób narzeka, iż są nudne i niezbyt zaskakujące. Dziś postanowiliśmy udowodnić, że wcale tak nie musi być Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Tylko w jaki sposób ją...

  • Kolorowy talerz

    ...się nieciekawie. Ale też nasze kubki smakowe i oczy nie zachwycą się, kiedy dodamy surówkę z białej kapusty. Zawsze sprawdzi się surówka zielona (sałata, szczypior, kapusta pekińska czy lodowa(...) i każda surówka. Złocisty schabowy lub filet drobiowy, brązowawe kotlety mielone, panierowana ryba będą tak samo dobrze wyglądać, jak mięsa bez panierki, pieczone na grillu czy nowoczesnych patelniach...

  • Przepis Sylwii Białej zyskał przychylność jurorów. Jeśli masz ochotę, wykonać to ciasto na bazie brownie w domu, nic prostszego, wydrukuj przepis! Lista składników Brownie: 100g czekolady gorzkiej100g masła2 jajka80g cukru pudru40 g mąki pszennejKulki chłodzone czekoladowe:100g mascarpone100ml śmietanka 30%100g czekolada deserowaMus truskawkowy:60 dag truskawek świeżych9 listków żelatyny ( Oetker)110 g cukru zwykłego320ml śmietany 30%Dekoracja:100g śmietany 30%100g serka mascarpone100g...

  • Dlaczego warto jeść warzywa kapustne

    ...z musztardy lub wasabi, z kiełkami brokuła lub rzodkiewki bądź rukolą (zawierają one enzym - mirozynazę, która uaktywnia przeciwnowotworowe substancje brokuła).  >>> Czytaj dalej na kolejnej stronie...

  • Piąty półfinał konkursu BlogerChef gościł 10-11 maja br. przewodniczący jury Mirek Drewniak w swoim królestwie – eleganckiej restauracji „Dworek” w Bielsku-Białej. Blogerzy przygotowywali dania w stylu azjatyckim zarówno w sobotę, podczas konkursowych eliminacji, jak i w piątek podczas warsztatów kulinarnych.   Znamy już komplet finalistówDo grona finalistów konkursu BlogerChef dołączyła Małgosia Jaszczyk, autorka bloga tapasdecolo-res.blogspot.com oraz deseru kokosowego z mango, pistacjami i...