• Informacje na temat:

    surówka z pora selera

Przepisy na temat: surówka z pora selera
  • Soczyste mięso na obiad

    Z ziemniakami i surówką będzie smakować wyśmienicie!

  • Duszona ryba po grecku

    Składniki: 200 g białej ryby bez ości (dorsza, halibuta, morszczuka), 200 g pomidorów krojonych bez skórki lub domowego przecieru pomidorowego, 2 duże marchewki, duży seler, 2 korzenie pietruszki, 2 łyżki natki pietruszki, kawałek pora lub 1 cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, szczypta soli, świeżo mielonego pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczka domowej...

  • Warzywa i owoce na wigilijnym stole? Pamiętaj o nich!

    Groele Sekretarz Generalny KUPS. Smakowity barszcz - przepis i kilka praktycznych porad Barszcz czerwony razem z pierogami i karpiem to obowiązkowe pozycje w wigilijnym menu. Zanim jednak domownicy będą zajadać się pysznym barszczem z buraków, należy poświęcić troszkę czasu na jego przygotowanie. Przepis na barszcz Składniki: 1 kg buraków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek...

  • ​Kabaczek, król leczo

    ...sprzymierzeńcem szybkiej  oraz prawidłowej przemiany materii. Kabaczek nie kumuluje metali ciężkich, jak np. sałaty. Jeść można go więc  na surowo - np. w sałatkach i surówkach, pokrojone w drobną(...) delikatny, łagodny, lubi towarzystwo warzyw o bardziej wyrazistych smakach - pomidorów, cebuli, czosnku, papryki, zielonej papryki, selera naciowego. Lepiej nie zestawiać go z porą czy selerem korzeniowym...

  • Pyszne dania obiadowe

    ...".  Smażony ser z surówką z pora Sposób przygotowania Jajka rozkłóć z solą, pieprzem i papryką ostrą. Plastry sera panieruj kolejno w mące pszennej, jajku, bułce tartej i jeszcze raz w jajku i bułce tartej...

  • Polędwiczki w jarzynowym sosie (po 18. miesiącu)

    Moja córka bardzo lubi tą potrawę i zawsze szybko znika z jej talerza. Porcję zawsze dostosuj do dziecka. Lepiej by jadło mniej niż za dużo. Moja prawie dwuletnia córa zjada około pół porcji z tego co jest widoczne na zdjęciu. Składniki (na obiad dla 3 osób): kawałek polędwiczki (12 plasterków mniej więcej grubości palca) 2 łodygi selera naciowego 1 pietruszka kawałek pora 2 łyżki...

  • Przepis: 1 duża golonka, 2 duże cebule, 1 główka czosnku, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 3 pory, sól, pieprz, wegeta, tłuszcz do smażenia (smalec lub olej). Golonkę solimy, pieprzymy, obsmażamy w rondlu z jednej strony, po przewróceniu na drugą stronę dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i drobniutko pokrojony czosnek, podsmażamy. Dodajemy szklankę wody, dosypujemy wegetę i dusimy...

  • Fasolka z warzywami

    Składniki na 4 porcje: - 1 kg fasolki szparagowej, - 1/2 kostki margaryny, - 1 szklanka śmietany, - 3 marchewki, - pietruszka, pieprz, - por, natka pietruszki, - 1/4 selera, cebula, - 2 łyżki mąki, - 2 łyżki przyprawy uniwersalnej Przygotowanie: 1. Oczyszczoną fasolkę i warzywa (oprócz cebuli) zagotowuję w osolonej wodzie. W rondlu rozgrzewam margarynę, wkładam ugotowaną na...

  • Kabaczek, król leczo

    ...i surówkach, pokrojone w drobną kostkę. Są znakomitym składnikiem letnich zup jarzynowych. Dodatek nawet kawałka kabaczka startego na tarce o grubych oczkach do placków ziemniaczanych doda im lekkości(...) smak, lubi towarzystwo warzyw o bardziej wyrazistych smakach - pomidorów, cebuli, czosnku, papryki, zielonej papryki czy selera naciowego. Lepiej nie zestawiać go z porem czy selerem korzeniowym...

  • Obiad w pół godziny

    ..., - mały koncentrat pomidorowy, - 30 dag mięsa mielonego, - sól, pieprz, - bazylia, oregano, majeranek, - szklanka bulionu, - cebula, - czosnek (ząbek), - 1 marchewka, - 1/2 selera, - 20 dag(...) podsmażyć na oleju ze wszystkich stron, dodać chili, krótko smażyć razem. Doprawić do smaku solą i słodką papryką. Połączyć z porami i chwilę poddusić. Podlać szklanką wody i śmietaną, wymieszać. Gotować...

Artykuły na temat: surówka z pora selera
  • Por i seler: zgrany duet dla zdrowia

    Niecierpliwie odliczamy dni do wiosny, tęsknimy za większą dawką promieni słonecznych i świeżymi warzywami. Zwłaszcza teraz, w środku zimy, organizm potrzebuje pożywienia obfitującego w wartości odżywcze. Postawmy na pora i selera. Ten duet pomoże nam w dobrym zdrowiu powitać wiosnę.

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Warto przestawić się na surówki i sałatki

    .... Bez obaw o jakość sięgajmy po buraki, marchew, pora, paprykę, cebulę, pietruszkę, selera i ziemniaki. Można z nich przygotować pyszne i zdrowe zapiekanki, zupy, surówki i sałatki, które zjemy na...

  • 11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. W Wielkopolsce w tym samym dniu obchodzi się także Świętego Marcina. Tradycyjnie piecze się tam pyszne rogale z ciasta półfrancuskiego, nadziewane białym (!) makiem. Są prawdziwą bombą kaloryczną, ale ten dzień nie może się bez nich obejść! 11 listopada to Dzień Świętego Marcina / fot. p.Wiśniewska Jak wygląda Dzień Świętego Marcina w Poznaniu? Ten dzień wygląda podobnie jak Tłusty Czwartek. W gazetach pojawiają się rankingi...

  • Pora na detoks

    ...elektrycznym lub w piekarniku. • Podwieczorek: Jabłko pieczone, surówka z marchwi i selera, doprawione sokiem z cytryny, szklanka soku pomidorowego, herbata z róży. • Kolacja: Leczo z warzyw(...). Koktajle przyrządzaj bezpośrednio przed spożyciem i pij w porach posiłków. Dostarczają dużo składników odżywczych i mało kalorii. Pełną listę produktów dozwolonych w diecie znajdziesz na...

  • Surówki często goszczą na naszych talerzach, jednak wiele osób narzeka, iż są nudne i niezbyt zaskakujące. Dziś postanowiliśmy udowodnić, że wcale tak nie musi być Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Tylko w jaki sposób ją...

  • Pan POR

    Pan POR kojarzy mi sie z dwoma porami roku... ten malutki, cieniutki i mieciutki z wiosna a ten grubszy i bardziej wyrazisty w smaku z ... zima... obok...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówce z kapusty pekińskiej! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki z kapusty pekińskiej - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jakie właściwości...

  • Krótkie posty znanych dietetyków

    Teraz jest na nie pora! Oparte na świeżych warzywach i kaszach, oczyszczą organizm i wzmocnią go. Sprawią, że poczujesz się lżejsza i piękniejsza przed latem.

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Kuskus znany był już 3 tysiące lat temu i po dziś dzień stanowi wyjątkowo istotny składnik dań kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ten rodzaj kaszy ma specjalne znaczenie w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym...