• Informacje na temat:

    surówka z pora i winogron

Przepisy na temat: surówka z pora i winogron
  • Kuchnia bułgarska

    ...także Marwud - wino ciemnoczerwone o bogatym bukiecie, może współzawodniczyć z francuskim Bordeaux. Wybierane jest z rodzimych, bułgarskich wysokogatunkowych winogron typu marud. Z win białych...

Artykuły na temat: surówka z pora i winogron
  • Eliksiry młodości na naszym talerzu

    Wakacje to dobra pora, by zmienić swój jadłospis w… regenerującą kurację dla urody. Produkty, które odejmują lat, są teraz pyszne, niedrogie i… w zasięgu ręki.

  • Winogrona to owoce z wieloletnią tradycją. Mówiono o nich już w pismach ze starożytnego Egiptu i Mezopotamii. Winorośle, na których rosły, uprawiono przede wszystkim w celu wytwarzania wina. Jednak dzisiaj mają one szerokie zastosowanie zarówno w kuchni jak i w farmakologii. Fot.123rf/picsel Pracują wewnątrz, działają na zewnątrz Winogrona to owoce doskonale wpisujące się w jadłospis każdej diety. Zawierają wiele właściwości odżywczych, przede wszystkim te, które eliminują komórki rakowe....

  • Jakub Porada: Poloneza czas zacząć

    ..."Zjeść pyszne rybki z widokiem na morze w małej niepozor­nej knajpce, idąc plażą od mola w kierunku Kamiennego Szańca. Knajpka nazywa się Pod Winogronami i znajduje się na Portowej 28. Pyszna kawa i jedzenie". Sprawdzam namiary w internecie. Lokal o tej nazwie jest usytu­owany nie na Portowej, lecz na Towarowej, i zupełnie w drugą stro­nę. To jest minus internetowych porad. Trzeba zawsze...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Kuskus znany był już 3 tysiące lat temu i po dziś dzień stanowi wyjątkowo istotny składnik dań kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ten rodzaj kaszy ma specjalne znaczenie w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym...

  • Nie daj się grypie

    ...z zarazkami. Wina miodowe można robić samemu w domu: z miodu, wody, winogron lub czerwonych i fioletowych owoców oraz drożdży. Prostszym sposobem jest dolanie do wina dobrej marki pitnego miodu. Można też...

  • 11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. W Wielkopolsce w tym samym dniu obchodzi się także Świętego Marcina. Tradycyjnie piecze się tam pyszne rogale z ciasta półfrancuskiego, nadziewane białym (!) makiem. Są prawdziwą bombą kaloryczną, ale ten dzień nie może się bez nich obejść! 11 listopada to Dzień Świętego Marcina / fot. p.Wiśniewska Jak wygląda Dzień Świętego Marcina w Poznaniu? Ten dzień wygląda podobnie jak Tłusty Czwartek. W gazetach pojawiają się rankingi...

  • Choć lato kapryśne, to serce bezpieczne. 10 obronnych zasad

    .... Winogrona i zawarty w nich resweratrol zapobiegają zlepianiu się płytek krwi. Grejpfruty są skarbnicą kwasu galakturonowego, który rozpuszcza złogi złego cholesterolu. 8. Gdy chcemy popływać, powoli(...) ekstremalnych (np. długiego biegania) oraz połączonych ze współzawodnictwem (np. gry w piłkę). 10. W upał mądrze zarządzamy swoją aktywnością. Poranne i wieczorne godziny są odpowiednie na wysiłek...

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Zdrowy jadłospis

    Będzie też inspiracją do przygotowania smacznych i odżywczych potraw. Pamiętaj, by jeść o stałych porach, np. śniadanie o 7.30, drugie śniadanie o 10.30, obiad o 13.30, podwieczorek o 16.30 i kolację(...) pieczeni ze schabu lub szynki. Kolacja Roladki z dorsza z ryżem i szpinakiem (2-3 sztuki). Uwaga! W dietach dla osób z cukrzycą niewskazane są owoce typu banany, winogrona, a także pieczywo!

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Szybkość przygotowania to jej ogromna zaleta, ale oprócz tego kuskus kryje w sobie jeszcze więcej walorów. W wywiadzie przekonuje o tym ekspert – Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Skąd właściwie wziął się kuskus? Piotr Murawski, szef kuchni Knorr: Kuskus znany był już ok. 3 tysiące lat...