• Informacje na temat:

    surówka z pora i ogorka

Przepisy na temat: surówka z pora i ogorka
  • Pora na kiszonki!

    Kiszone ogórki czy kapusta zawierają kultury pożytecznych bakterii, które wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową.

  • Soczyste mięso na obiad

    Z ziemniakami i surówką będzie smakować wyśmienicie!

  • Zimowa mizeria - z rzodkiewki

    Ogórki zimową porą nie smakują tak jak te kupowane w pełni lata. Mizeria z rzodkiewki zaś cieszy podniebienie przez cały rok. Warto się do niej przekonać i dodać ją do niedzielnego obiadu.

  • Sztuka przyrządzania warzyw bez tajemnic

    ...kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców", Dyrektor Centrów Dietetycznych SetPoint. - Dodatkowo warzywa trzeba obierać możliwie cienko. A wszystko po to, by nie(...) A oraz poprawia wygląd potrawy. O czym warto pamiętać przygotowując surówki Surówka z porem i pomidorami, z pysznej marchewki, z sałatą i ogórkiem... Pomysłów na dodatek do drugiego dania lub...

  • Nowalijki na ciepło

    Choć świeże warzywa mamy dziś przez cały rok, to te, które pojawiają się na wiosnę, smakują wyjątkowo. Warto wykorzystać je nie tylko do surówek.

  • Warzywa i owoce na wigilijnym stole? Pamiętaj o nich!

    Groele Sekretarz Generalny KUPS. Smakowity barszcz - przepis i kilka praktycznych porad Barszcz czerwony razem z pierogami i karpiem to obowiązkowe pozycje w wigilijnym menu. Zanim jednak domownicy(...) pora 1 ząbek czosnku garść suszonych grzybów 1,5 l wody 2 łyżki octu winnego przyprawy: majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, pieprz świeżo mielony, sól Zacznij od...

  • Pyszne dania obiadowe

    ...".  Smażony ser z surówką z pora Sposób przygotowania Jajka rozkłóć z solą, pieprzem i papryką ostrą. Plastry sera panieruj kolejno w mące pszennej, jajku, bułce tartej i jeszcze raz w jajku i bułce tartej...

  • ​Kabaczek, król leczo

    ...sprzymierzeńcem szybkiej  oraz prawidłowej przemiany materii. Kabaczek nie kumuluje metali ciężkich, jak np. sałaty. Jeść można go więc  na surowo - np. w sałatkach i surówkach, pokrojone w drobną...

  • Polędwiczki w jarzynowym sosie (po 18. miesiącu)

    Moja córka bardzo lubi tą potrawę i zawsze szybko znika z jej talerza. Porcję zawsze dostosuj do dziecka. Lepiej by jadło mniej niż za dużo. Moja prawie dwuletnia córa zjada około pół porcji z tego co jest widoczne na zdjęciu. Składniki (na obiad dla 3 osób): kawałek polędwiczki (12 plasterków mniej więcej grubości palca) 2 łodygi selera naciowego 1 pietruszka kawałek pora 2 łyżki...

  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    Według danych gromadzonych przez Banki Żywności w Polsce marnuje się 9 milionów ton jedzenia rocznie. Badacze nie mają wątpliwości – jeśli nie zmienimy swoich przyzwyczajeń, ceny żywności poszybują w górę, a niektórych produktów po prostu może zabraknąć. Sylwia Majcher – dziennikarka i współautorka bloga kuchniawformie.pl w odpowiedzi na ten problem napisała książkę „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia ZERO WASTE po polsku”. W rozmowie z Interią podpowiada, co możemy zrobić, by kupować mniej, ale...

Artykuły na temat: surówka z pora i ogorka
  • Surówka z pora

    W wielu głowach wciąż pokutuje przekonanie, że warzywa są zdrowe i nic ponadto. Dziś, na przykładzie pora, pokażę, że mogą być naprawdę pyszne. W czasach kwarantanny podróże kulinarne to doskonała decyzja.

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Kuskus znany był już 3 tysiące lat temu i po dziś dzień stanowi wyjątkowo istotny składnik dań kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ten rodzaj kaszy ma specjalne znaczenie w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym...

  • Ogórki kiszone - wzmacniają i odchudzają

    Sezon ogórkowy trwa w najlepsze. Jeśli jeszcze nie robiłeś kiszonych ogórków, pora się za to zabrać. Kiszenie ogórków nie jest zbyt skomplikowane i każdy może się tego nauczyć. Warto je mieć w domu, bo to świetna baza surówek, zupy ogórkowej i zdrowa przekąska.

  • 11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. W Wielkopolsce w tym samym dniu obchodzi się także Świętego Marcina. Tradycyjnie piecze się tam pyszne rogale z ciasta półfrancuskiego, nadziewane białym (!) makiem. Są prawdziwą bombą kaloryczną, ale ten dzień nie może się bez nich obejść! 11 listopada to Dzień Świętego Marcina / fot. p.Wiśniewska Jak wygląda Dzień Świętego Marcina w Poznaniu? Ten dzień wygląda podobnie jak Tłusty Czwartek. W gazetach pojawiają się rankingi...

  • Warto przestawić się na surówki i sałatki

    .... Bez obaw o jakość sięgajmy po buraki, marchew, pora, paprykę, cebulę, pietruszkę, selera i ziemniaki. Można z nich przygotować pyszne i zdrowe zapiekanki, zupy, surówki i sałatki, które zjemy na...

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Pora na detoks

    .... Koktajle przyrządzaj bezpośrednio przed spożyciem i pij w porach posiłków. Dostarczają dużo składników odżywczych i mało kalorii. Pełną listę produktów dozwolonych w diecie znajdziesz na(...) z marchwi (pij go codziennie), surówka z utartej białej rzodkwi, drobno pokrojonej cykorii, posypana zieloną pietruszką. • II Śniadanie: Pokrój w ćwiartki dwa jabłka i rozgotuj je w małej ilości wody...

  • Surówki często goszczą na naszych talerzach, jednak wiele osób narzeka, iż są nudne i niezbyt zaskakujące. Dziś postanowiliśmy udowodnić, że wcale tak nie musi być Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Tylko w jaki sposób ją...

  • Dlaczego dziecko ciągle choruje?

    Twoje dziecko często choruje? Przyczyna może tkwić w braku witamin. Lato jest najlepszą porą roku, by zbudować odporność malucha.

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówce z kapusty pekińskiej! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki z kapusty pekińskiej - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jakie właściwości...