• Informacje na temat:

    surówka z pora i jabłka

Przepisy na temat: surówka z pora i jabłka
  • Pora na kiszonki!

    Poza tym te lekko kwaskowe specjały pobudzają apetyt - są więc świetną propozycją dla niejadka. Do obiadku możesz podać szkrabowi zdrową, domową surówkę z kiszonej kapusty (z dodatkiem tartej marchewki, jabłka i odrobiny oleju rzepakowego). Z ogórków przyrządzisz pyszną zupę lub krojone na plasterki - położysz na kanapki.

  • Surówka z pora i jabłka

  • Surówka warzywna - przysłała Czesława

    ...1/2 średniej główki białej kapusty; 1 nieduży por; 1-2 marchewki; 2 jabłka winne; pęczek szczypiorku; sól; cukier; olej; musztarda; majonez; sok cytrynowy...

  • Warzywa i owoce na wigilijnym stole? Pamiętaj o nich!

    ..., kiszone ogórki, zielony groszek i jabłka. Kompozycja z tak wielu polskich warzyw dostarczy niezbędnych witamin, mikro- i makroelementów oraz antyoksydantów, więc tym bardziej nie powinno zabraknąć jej na(...) Groele Sekretarz Generalny KUPS. Smakowity barszcz - przepis i kilka praktycznych porad Barszcz czerwony razem z pierogami i karpiem to obowiązkowe pozycje w wigilijnym menu. Zanim jednak domownicy...

  • Prosta, szybka, ale przede wszystkim smaczna surówka to najlepszy dodatek do naszego obiadu. Dzisiaj zapraszam na połączenie pora, marchewki i jabłka. Surówka idealna na jesień - tania i pełna witamin. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi oraz rybnymi. Jest także doskonałym dodatkiem do kanapek, urozmaicającym smak wędlin i serów. Smacznie polecam :)

  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    ...powietrza. Jabłka np. przyspieszają dojrzewanie awokado. Pomidory w ogóle nie lubią towarzystwa. - Z drugiej strony piszę w książce, żeby nie szukać ideału i dać niedoskonałym owocom i warzywom szansę...

  • szybko, pysznie i zdrowo

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    .... Włóż do foliowego rękawa, w środku podlej bulionem, zawiąż rękaw i piecz w brytfannie 30-40 min. Po 25 min przetnij rękaw u góry, aby mięso się dopiekło. Żeberka duszone z porami Składniki: - około(...) z porami i sosem z patelni, np. z ziemniakami lub chlebem. Kurze udka w miodzie Składniki: - 8 udek z kurczaka (samych pałek) - 4 łyżki wielokwiatowego, płynnego miodu - 2 łyżki musztardy...

  • Jest ona bardzo prosta i szybka w wykonaniu, w smaku przepyszna idealna do pieczonego mięsa.

Artykuły na temat: surówka z pora i jabłka
  • Pora na detoks

    ...z marchwi (pij go codziennie), surówka z utartej białej rzodkwi, drobno pokrojonej cykorii, posypana zieloną pietruszką. • II Śniadanie: Pokrój w ćwiartki dwa jabłka i rozgotuj je w małej ilości wody(...). Koktajle przyrządzaj bezpośrednio przed spożyciem i pij w porach posiłków. Dostarczają dużo składników odżywczych i mało kalorii. Pełną listę produktów dozwolonych w diecie znajdziesz na...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Krótkie posty znanych dietetyków

    Teraz jest na nie pora! Oparte na świeżych warzywach i kaszach, oczyszczą organizm i wzmocnią go. Sprawią, że poczujesz się lżejsza i piękniejsza przed latem.

  • To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jak je przygotować, aby smakowały naprawdę dobrze? Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoc na wskroś polski, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki,...

  • Witaminy na nowo odkryte

    ..., papryka, brukselka, cytrusy, jabłka, cebula, kiszonki. Zapotrzebowanie na nią rośnie w podeszłym wieku i wtedy, gdy mamy nadciśnienie, cukrzycę, choroby jelit, palimy papierosy, pracujemy fizycznie...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Kuskus znany był już 3 tysiące lat temu i po dziś dzień stanowi wyjątkowo istotny składnik dań kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ten rodzaj kaszy ma specjalne znaczenie w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym...

  • Co powinno się jeść, żeby przyspieszyć gojenie się ran

    ...​Sięgaj po produkty bogate w witaminę C, która uczestniczy w produkcji kolagenu (dzięki niemu skóra jest elastyczna i się regeneruje) oraz uszczelnia naczynia krwionośne, chroniąc rany przed infekcjami. Znajdziesz ją m.in. w kiwi, cytrusach, jabłkach, truskawkach, papryce, aronii. Jedz także produkty mleczne: mleko, kefiry, jogurty, twarogi i jaja - zawarta w nich lizyna przyspiesza gojenie...

  • 11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. W Wielkopolsce w tym samym dniu obchodzi się także Świętego Marcina. Tradycyjnie piecze się tam pyszne rogale z ciasta półfrancuskiego, nadziewane białym (!) makiem. Są prawdziwą bombą kaloryczną, ale ten dzień nie może się bez nich obejść! 11 listopada to Dzień Świętego Marcina / fot. p.Wiśniewska Jak wygląda Dzień Świętego Marcina w Poznaniu? Ten dzień wygląda podobnie jak Tłusty Czwartek. W gazetach pojawiają się rankingi...

  • Pomysły na śniadania w diecie oczyszczającej owocowo- warzywnej

    .... Sałatka z sałaty masłowej, pora, jabłka i kiszonych ogórków Od sałaty oddziel zielone liście, umyj i wrzuć je do miski. Umytego pora osusz i pokrój w półtalarki, następnie sparz wrzątkiem. Odsączone(...)Sok z marchewki, jabłek i selera Jabłka i marchewkę umyj i - jeśli są zbyt duże - ewentualnie pokrój na mniejsze kawałki. Połam selera i wraz z marchewką i jabłkami wyciśnij w wyciskarce...

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...