• Informacje na temat:

    surówka z kapusty na wodzie mineralnej

Przepisy na temat: surówka z kapusty na wodzie mineralnej
  • Gotowanie bez wpadek

    ...: przed obraniem i po nim. Aby usunąć maksymalnie dużo substancji chemicznych, które znajdują się na skórce, dobrze jest zanurzyć warzywa i owoce na parę minut w wodzie. Wyjątkiem są truskawki(...), obieraj je grubo, gdyż pod skórką kumulują się również substancje chemiczne. Czy warzywa gotowane w wodzie rzeczywiście tracą ponad połowę cennych składników? Tak. I właśnie dlatego lepiej jest...

  • Zdrowe gotowanie dla twojego dziecka

    ...surowe podawaj na zmianę z gotowanymi Najlepszym źródłem witamin i minerałów są warzywa oraz owoce. Trzeba jednak pamiętać, by przed podaniem zawsze umyć owoce w ciepłej, bieżącej wodzie i cienko obierać...

Artykuły na temat: surówka z kapusty na wodzie mineralnej
  • Wielka księga smaków: Kalarepa

    ...minut w osolonej wodzie z dodatkiem kilku ziarenek pieprzu. Wyjmij z wody, wydrąż miąższ i zmiksuj go z sokiem i skórką z cytryny oraz z 4 żółtkami. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową...

  • Co jeść, żeby uniknąć zajadów i pękania ust

    Zadbaj, by na talerzu gościły produkty, które są dobrym źródłem witamin A (brokuły, marchew, groch, brzoskwinie, dynia, mleko), E (oleje roślinne, kapusta biała, natka, szpinak, czarne jagody, orzechy) i B2 (kasza jęczmienna, płatki kukurydziane). Kakao i zielone warzywa dostarczą ci magnezu, a awokado i morele – żelaza. Wypijaj co najmniej 2 litry wody mineralnej dziennie – odpowiednia ilość...

  • Trzy warzywa rządzą na talerzu

    Dziś proste połączenie kapusty pekińskiej, czerwonej papryki i kiszonych ogórków, które, według uznania, może być dodatkiem do posiłku lub jego bazą. Wszystko zależy od tego, z czym zdecydujemy się je serwować.

  • Wielka księga smaków: Rodzynki

    Składniki rodzynek zapobiegają osteoporozie, wspomagają koncentrację i poprawiają wygląd skóry. Wyróżnia się kilka rodzajów rodzynek. W naszym kraju najpopularniejsze są te sułtańskie. Choć używamy ich głównie do przyrządzania deserów, świetnie sprawdzą się także jako dodatek do pieczonego mięsa, bigosu, ryb czy czerwonej kapusty. Słodko-słona sałatka Seler i ananas (obydwa składniki...

  • Uciekające minerały. Jak je zatrzymać?

    Cenny wywar Do wody, w której gotujemy warzywa, trafiają rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B, beta karoten i witamina C. Dlatego, nawet jeśli potrzebne są wyłącznie gotowane warzywa, nie(...) łączyć, a czego unikać? Niektóre produkty w połączeniu z innymi zyskują na wartości. Inne - wręcz przeciwnie. Przykładem dobrze dobranej pary jest mięso i surówka. W mięsie kryje się żelazo, które...

  • Sucha skóra. Pomoże dieta

    ...garści kiszonej kapusty. Idź do lekarza Jeśli dieta i pielęgnacja nie przynoszą poprawy, suchość skóry może być związana z chorobą, np.: - atopowym zapaleniem skóry  - przesuszenie i świąd...

  • Krótka dieta weekendowa

    ...marchwiowo- jabłkowy. Przygotuj przecier z 5 jabłek. Dodaj 3 starte marchewki, pół szklanki soku pomarańczowego i łyżkę rodzynek. Obiad - stek w sosie sojowym, surówka z białej słodkiej kapusty...

  • Owoce i warzywa od A do Z

    ...i paradontozie. 16. Kapusta. Popularna na polskich stołach kapusta ze względu na wspaniałe właściwości, jest warzywem cenionym w medycynie naturalnej. Sok ze świeżej kapusty leczy chorobę wrzodową i anemię(...) świeżej kapusty - najlepiej w postaci surówek - chroni przed rakiem przewodu pokarmowego i oddechowego. 17. Koper jest rośliną od wieków stosowaną przeciwko kaszlowi i bólom głowy; bogatą w tłuszcze...

  • Wygląd cery w dużej mierze zależy od diety

    Dieta bogata w zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały, włączanie do jadłospisu warzyw oraz odpowiednie nawodnienie organizmu są gwarancją dobrej kondycji cery. Skóra musi być też odpowiednio nawilżona, nie tylko dzięki odpowiednim kosmetykom, lecz także poprzez dostarczanie organizmowi wystarczającej ilości wody. Dietetycy radzą, by odstawić na bok przetworzone produkty z białej mąki, słodycze, jedzenie typu instant i fast food.

  • Co jeść, aby wzmocnić włosy i paznokcie

    .... Obiad Krem z brokułów, łosoś pieczony z cytryną, kasza gryczana, surówka z czerwonej kapusty, sok pomarańczowy. Albo zupa jarzynowa na wywarze z warzyw, szaszłyki z piersi z kurczaka, cebuli i papryki, brązowy ryż, surówka z białej kapusty i marchewki, sok z aronii. Podwieczorek Sałatka owocowa z pomarańczy, winogron, truskawek, borówek i kiwi z dodatkiem jogurtu naturalnego, woda...