• Informacje na temat:

    surówka z brukselki

Przepisy na temat: surówka z brukselki
  • Co zrobić, by malec polubił warzywa?

    Zależy ci, aby twój brzdąc nie krzywił się na widok brokułów czy buraczków i z apetytem pałaszował surówki? Skorzystaj z rad naszego dietetyka.

  • Pyszna chrupiąca surówka z brukselki to idealny dodatek do obiadu jak do kanapek, hamburgerów czy fishburgerów.

  • Pyszne posiłki na cały tydzień

    ..., papryczkę chilli, całe pomidory, ząbki czosnku oraz ugotowaną fasolkę szparagową. Posyp solą, pieprzem, imbirem i wiórkami masła.  3. Piecz godzinę w temp. 180°C. Podawaj z surówkami lub jako dodatek do(...). Możesz też gotować pierogi kilka chwil w rosole i podawać z nim.   Brukselka z żurawiną Sposób przygotowania 1. Brukselki umyj, oczyść ze zwiędłych liści, ugotuj w osolonej wodzie. Polej...

  • Super propozycja na świąteczny stół - surówka z brukselki z dodatkiem jabłka, żurawiny, granatu i płatków migdałowych

  • Kuchnia na cały tydzień

    Makaron z brukselką Sposób przygotowania 1. Połowę brukselki ugotuj w osolonym wrzątku lub na parze. Resztę posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zrumień pokrojoną drobno cebulę dymkę. Dodaj listki brukselki i posiekane drobno orzechy włoskie. Smaż kilka minut na małym ogniu.  2. Dodaj ugotowane brukselki. W misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę i starty na tarce o drobnych oczkach...

  • Kolejne danie typu fit. Ale nie, nie, fit nie znaczy bezpłciowe, niedobre. Wprost przeciwnie pełne smaku i darów jesieni. Ci co czytają mojego bloga wiedzą że bez czosnku i cytryn świat kulinarny by dla mnie nie istniał. Dziś serwuję cytrynowe brukselki i pierś z kurczaka z piekarnika.

  • Dania na cały tydzień

    ....  3. Pomidory sparz, po chwili oblej je zimną wodą, zdejmij skórkę. Przetnij każdy na pół, ułóż na potrawie. Zapiekaj 10 minut w temp. 180°C. Możesz podawać z surówkami.   Pierogi z mięsem...

  • Kiszonki są pyszne i zdrowe. Dzisiaj prezentuję przepis na kiszone brukselki, które są po prostu pyszne, chrupiące, lekko kwaśne i co chyba najważniejsze pozbawione ich charakterystycznej goryczki.

  • Risotto z pieczarek

    Składniki: 30 dkg podsmażonych pieczarek 1 średnia cebula, 1 gotowana marchewka, 3 gotowane brukselki, 2 szklanki gotowanego na sypko ryżu, Sól, bulion warzywny pieprz, bulion z kurczaka lub indyka lub kostka rosołowa, natka zielonej pietruszki oliwa z oliwek, Sposób przygotowania: Posiekać i podsmażyć cebulę, dodać drobno pokrojone; marchew, brukselkę, posiekaną pietruszkę...

  • Zupa z brukselki

Artykuły na temat: surówka z brukselki
  • Kiedy surówki nie są wskazane

    Warzywa są nam niezbędne. Można je jeść w różnych postaciach.

  • Warzywa - instrukcja obsługi

    Jak ugotować warzywa, by nie straciły cennych wartości odżywczych? Co zrobić, by nie ciemniały tuż po pokrojeniu? Na co zwrócić uwagę, przygotowując surówkę? Oto krótki przewodnik dla tych, którzy chcą "wycisnąć" z warzyw jak najwięcej!

  • Witamina B

    B - to tak naprawdę cała rodzina pokrewnych związków. W jej skład wchodzą m.in. witaminy B1, B2, B6, B7 i B12.

  • Tych produktów lepiej z sobą nie łączyć

    Co zrobić żeby uzyskać maksimum prozdrowotnych właściwości z pokarmów, które spożywamy? Nie wystarczy kupować produktów ze sprawdzonego źródła. Trzeba jeszcze widzieć, co z czym łączyć.

  • Witamina C

    Zawiera ją większość warzyw i owoców, ale wiele czynników ją niszczy.

  • Dieta wzmacniająca odporność

    Jednym z czynników wpływających na odporność jest odpowiedni sposób odżywiania. W okresie wzmożonej zachorowalności szczególnie warto zadbać, by nasze posiłki były nie tylko odpowiednio zbilansowane, ale również bogate w składniki zwiększające odporność.

  • Naturalna ochrona przed rakiem

    Substancje działające antynowotworowo to m.in. witaminy, mikroelementy, przeciwutleniacze i barwniki. Dostarczają ich warzywa i owoce. Wybraliśmy te, które zawierają ich najwięcej.

  • Lato w... zamrażarce czy w słoiku?

    Koniec lata to czas, kiedy warto pomyśleć o przechowaniu sezonowych warzyw i owoców na jesień czy zimę. Jednym ze sposobów jest mrożenie - np. zieleniny; innym kiszenie - np. buraków; czy konserwowanie w słoikach - np. w postaci dżemów owocowych.

  • Dlaczego warto jeść warzywa kapustne

    Jedne z najzdrowszych jesiennych warzyw. Wykazują działanie przeciwnowotworowe.

  • Zabójcy witamin

    Nie wszystkie składniki odżywcze tworzą zgrany duet. Herbatę pij tylko pomiędzy posiłkami, nie łącz pomidorów z zielonymi ogórkami, ryb nie podawaj z brokułami, a szpinaku z mięsem. Czy wiesz, dlaczego?