• Informacje na temat:

    surówka z awokado

Przepisy na temat: surówka z awokado
  • Mało znane warzywa, które świetnie odchudzają

    Awokado, smaczliwka wdzięczna (po polsku) Najlepsze jest wówczas, gdy skórka ugina się pod naciskiem palca. Odchudza, bo: dostarcza zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które poprawiają(...) wchłanianie witamin zawartych w warzywach); zaś bardzo miękkie - do smarowania pieczywa. Ekstrarada: kupiłaś niedojrzałe awokado? Owiń je w papier i pozostaw w temperaturze pokojowej. Dojrzeje w ciągu...

  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    ...powietrza. Jabłka np. przyspieszają dojrzewanie awokado. Pomidory w ogóle nie lubią towarzystwa. - Z drugiej strony piszę w książce, żeby nie szukać ideału i dać niedoskonałym owocom i warzywom szansę...

  • Pyszne sałatki

    ...warzyw, np. kukurydza, fasola lub zielony groszek (mogą być z puszki). Możesz wybrać również pomidor, paprykę, ogórek (świeży lub kiszony), marynowane oliwki, awokado, suszone pomidory. Efektownie...

Artykuły na temat: surówka z awokado
  • Co jeść, żeby uniknąć zajadów i pękania ust

    Zadbaj, by na talerzu gościły produkty, które są dobrym źródłem witamin A (brokuły, marchew, groch, brzoskwinie, dynia, mleko), E (oleje roślinne, kapusta biała, natka, szpinak, czarne jagody, orzechy) i B2 (kasza jęczmienna, płatki kukurydziane). Kakao i zielone warzywa dostarczą ci magnezu, a awokado i morele – żelaza. Wypijaj co najmniej 2 litry wody mineralnej dziennie – odpowiednia ilość...

  • Czy wiesz skąd pochodzi awokado, jak bardzo jest zdrowe i co z niego zrobić? Fot. 123RF/Picsel Ojczyzną awokado jest Meksyk skąd wywędrowało w kierunku ameryki Północnej, Środkowej i wreszcie Południowej. Awokado lubi klimat tropikalny lub subtropikalny, dlatego dobrze rozwija się także w Izraelu, czy Hiszpanii. Ze względu na swój kształt i kolor nazywane jest gruszką krokodyla lub aligatora. Występuje w 168 odmianach, przez niektórych klasyfikowane jako superowoc, bo awokado to właśnie owoc...

  • Dieta po zawale

    ...zdrowe tłuszcze nienasycone: tłuste ryby morskie, awokado, oliwę. Jedz dużo kasz, płatki owsiane, chudy twaróg, jogurt. Gotuj na parze albo piecz w folii.

  • Awokado to kulinarny hit ostatnich lat. W jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczny posiłek? Fot. 123RF/Picsel Ojczyzną awokado jest Meksyk skąd wywędrowało w kierunku ameryki Północnej, Środkowej i wreszcie Południowej. Awokado lubi klimat tropikalny lub subtropikalny, dlatego dobrze rozwija się także w Izraelu, czy Hiszpanii. Ze względu na swój kształt i kolor nazywane jest gruszką krokodyla lub aligatora. Występuje w 168 odmianach, przez niektórych klasyfikowane jako superowoc,...

  • Co warto jeść na poprawę nastroju

    Spożywaj mleko, sery, jajka, ale też rośliny strączkowe, zielone warzywa liściaste, kiełki, pietruszkę, seler, marchew, awokado. Zajadaj się cytrusami, bananami, daktylami, morelami, figami(...) brązowy, surówka z białej kapusty i marchwi, sok z żurawiny. Zupa pieczarkowa  niezabielana, makaron razowy, gulasz z piersi indyka, sałatka z pomidorów,  sok pomarańczowy. Podwieczorek Banan zapiekany...

  • Jeśli ktokolwiek ostrzegał was przed jedzeniem awokado, wiedzcie, że był w błędzie. Wiele osób twierdzi, że ze względu na obecne w nim tłuszcze, jest to składnik niepożądany w naszej diecie. Tymczasem spożywanie tego owocu może przynieść nam same korzyści. Fot. 123RF/Picsel Chociaż awokado jest najtłustszym owocem świata, warto wiedzieć, że zawarte w nim kalorie nie są puste. Zawiera ono w sobie zdrowe tłuszcze nienasycone, które między innymi wygładzają skórę i pomagają poradzić sobie ze...

  • Co jeść, jeśli się ma uczulenie na gluten

    ...dieta. Śniadanie Omlet ze szczypiorkiem i pomidorem, awokado, woda albo sałatka z komosy, kurczaka, papryki, cebuli, z ziołami, herbata. Drugie śniadanie Sałatka owocowa, kefir lub paluszki krabowe z kukurydzą, koperkiem, woda. Obiad Zupa z soczewicy, ziemniaki, sznycel z indyka, surówka z marchewki i selera, woda albo rosół z makaronem ryżowym, kasza gryczana, bitki wołowe, buraczki...

  • Surówki często goszczą na naszych talerzach, jednak wiele osób narzeka, iż są nudne i niezbyt zaskakujące. Dziś postanowiliśmy udowodnić, że wcale tak nie musi być Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Tylko w jaki sposób ją...

  • Co jeść, by nie mieć zajadów?

    Warto wprowadzić do jadłospisu produkty bogate w witaminy z grupy B, jak np. mleko i przetwory mleczne, drożdże piekarskie, mięso, fasolę, groch, wątróbkę, ryby, wyroby pełnoziarniste, awokado(...):   Suflet z kakao, herbata wiśniowa albo kanapka z serem dojrzewającym, wędliną, sałatą i pomidorem, woda z limonką.  Obiad: Grochówka, klopsy cielęce, kasza, surówka z marchwi i selera, kompot...

  • Awokado to kulinarny hit ostatnich miesięcy. W jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczny posiłek? Fot. 123RF/Picsel Jeśli ktokolwiek ostrzegał was przed jedzeniem awokado, wiedzcie, że był w błędzie. Wiele osób twierdzi, że ze względu na obecne w nim tłuszcze, jest to składnik niepożądany w naszej diecie. Tymczasem spożywanie tego owocu może przynieść nam same korzyści. Owszem, awokado zawiera w sobie tłuszcze, jednak są to zdrowe tłuszcze nienasycone, które między innymi wygładzają...