• Informacje na temat:

    surowka wg zgagi

Przepisy na temat: surowka wg zgagi
  • Pora na zdrowie

    Por – warzywo, które często gości w naszej kuchni, a jednak ciągle jest niedoceniane. Najczęściej kupujemy je w pakiecie z włoszczyzną i dodajemy do niedzielnego rosołu.

  • Cebulowa ochrona zdrowia

    Od najmłodszych lat wielu z nas się przed nią broni. Trudno dyskutować z tym, że ma dość intensywny aromat i wyrazisty smak. Dzieci unikają jej jak ognia, a szkoda, bo obecna w jadłospisie może przynieść wiele korzyści.

  • Ryba rybie nierówna

    Lepsze morskie czy słodkowodne? Dla zdrowia ważny jest nie tylko wybór ryby, ale i sposób jej przygotowania.

  • Te wspaniałe rzodkiewki...

    Nazywane są warzywem pięknych włosów, poprawiają pamięć i pomagają przy problemach z żołądkiem. W dodatku smakują wyśmienicie!

Artykuły na temat: surowka wg zgagi
  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    ​Powinnaś zjadać pięć niewielkich posiłków. Unikaj spożywania smażonych oraz tłustych mięs i wędlin - boczków, golonek, żeberek i baleronów. Wybieraj gotowany drób, schab, króliki i chude mięso wołowe. Jedz ryby - pieczone i gotowane. Wystrzegaj się ostrych oraz wzdymających potraw - kapusty, grochu, soczewicy, fasoli, chili. Warzywa spożywaj zawsze w towarzystwie chleba lub kaszy. Jedz fermentowany nabiał oraz kiszonki - kefiry, zsiadłe mleko, jogurty, kiszoną kapustę oraz ogórki.

  • Skuteczny plan walki ze zgagą

    ..., ale nie gwałtowny - w wypadku zgagi wywołanej refluksem znaczenie ma też to, jak się poruszamy. Dlatego po posiłku nie należy się kłaść, ale też jak najmniej się schylać i nie wykonywać gwałtownych(...) lub żuć. • Łagodzące banany - neutralizują kwasy w żołądku, chronią więc jego śluzówkę. Wrzodowcy powinni zjadać ich kilka dziennie. Lekkostrawne dania, które nie wywołują zgagi • Śniadania...

  • Najlepsze produkty, gdy zjemy za dużo mięsa z grilla

    Zjedzenie większej ilości mocno spieczonego mięsa zwykle kończy się zgagą, niestrawnością, zaparciem.

  • Dieta na lepsze trawienie

    ...mogą sprzyjać powstawaniu zgagi. Ostre i pikantne przyprawy podrażniają śluzówkę przewodu pokarmowego. Jadłospis na pięć dni reguluje pracę układu pokarmowego Dzień pierwszy: Śniadanie...

  • Dieta przy nadkwaśności i wrzodach

    Gdy czujesz ogień w przełyku, dokuczają wrzody, ulgę przyniesie dobrze ułożone menu.

  • Cukinia: Już od szóstego miesiąca życia

    Cukinia – roślina niskokaloryczna i lekkostrawna. Na tyle bezpieczna, że może być włączana do jadłospisu sześciomiesięcznych dzieci. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Może być serwowana na surowo, zapiekana, gotowana, duszona. W jakie wartości odżywcze obfituje cukinia?

  • Warzywa korzeniowe, czy każdy może je jeść?

    Są bogate w witaminy, których nie może zabraknąć teraz w menu.

  • Trzy produkty, które odkwaszają organizm

    Po świętach, nawet jeśli się nie przejadamy, czujemy się trochę ociężale. To objaw zakwaszenia organizmu.

  • Chrzan: budzi uśpiony metabolizm

    Surowy korzeń chrzanu spożywany jest niezwykle rzadko. Warto wiedzieć, że obok wyjątkowo wyrazistego smaku, chrzan ma szereg właściwości zdrowotnych. Komu będzie szczególnie wskazany, a kto powinien bezwzględnie wykluczyć go z jadłospisu?

  • Cebulowe, na co pomogą?

    Nie tylko wzmocnią odporność jesienią.