• Informacje na temat:

    surówka warzywna na zime

Przepisy na temat: surówka warzywna na zime
  • Patison. Z czym się go je?

    Popularny w kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej. Niezbyt ceniony w Polsce. Czym jest patison i jak możemy go wykorzystać w kuchni?

Artykuły na temat: surówka warzywna na zime
  • Pięć powodów, dla których warto jeść topinambur

    .... Dobrze znoszą mrozy. Warto je wykopywać wczesną wiosną, bo przemrożone jeszcze lepiej smakują. Nasza rada Topinambur ułatwia wchłanianie chlorofilu i żelaza, więc łącz go np. w surówkach(...), krwawienia z dziąseł i nosa, stany zapalne powiek i spojówek oczu. A topinambur jest jego dobrym źródłem (35 mg w 100 g). Uwaga! Jedzony na surowo (w sałatkach, surówkach) u osób jadających niewiele...

  • Surówki często goszczą na naszych talerzach, jednak wiele osób narzeka, iż są nudne i niezbyt zaskakujące. Dziś postanowiliśmy udowodnić, że wcale tak nie musi być Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Tylko w jaki sposób ją...

  • Dieta oczyszczająca

    Dieta oczyszczająca ma na celu usunięcie z organizmu toksyn, które często powodują spadek energii, osłabienie, problemy z koncentracją, czy zmiany na ciele. Najprostsza dieta oczyszczająca polega na zastosowaniu jadłospisu owocowo - warzywnego.

  • Tę wspaniałą tarę można przygotować na obiad lub kolację. Nie tylko smakuje, ale także wygląda wspaniale. Ciasto kruche:  300g mąki 6g soli morskiej156g bardzo zimnego masła pokrojonego w kostkę o boku 1.5 cm1 żółtko ok 100g wody lodowato zimnej (uwaga: wlewać stopniowo, nie całą od razu bo może się okazać, że mąka nie jest tak wysoko chłonna i potrzeba nieco mniej wody) Sposób przygotowania: Mąkę połączyć z solą i wsypać do miski. Zrobić zagłębienie i wrzucić w nie masło i żółtko.Zacząć...

  • Diety oczyszczające

    ...zioła. Dieta warzywna Można dzięki niej obniżyć poziom "złego" cholesterolu, zbyt wysokie ciśnienie krwi i stracić na wadze ok. 2-3 kg. Ułatwia oczyszczenie jelit i wątroby. Stosuje się ją przez...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie przygotować coś naprawdę wyjątkowego,...

  • Witaminowy zastrzyk energii!

    Mało kto z nas wierzy, że jesień i zimę można spędzić równie radośnie i w dobrej formie jak ciepłe lato. Tymczasem puszysty śnieg, wspólne przygotowywanie świątecznych smakołyków i długie wieczory spędzone w gronie rodziny i przyjaciół - mogą przynieść nam tyle samo przyjemności, co zabawy w trakcie letniego urlopu!

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówce z kapusty pekińskiej! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki z kapusty pekińskiej - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jakie właściwości...

  • Witaminowy zastrzyk energii!

    Mało kto z nas wierzy, że jesień i zimę można spędzić równie radośnie i w dobrej formie jak ciepłe lato. Tymczasem puszysty śnieg, wspólne przygotowywanie świątecznych smakołyków i długie wieczory spędzone w gronie rodziny i przyjaciół - mogą przynieść nam tyle samo przyjemności, co zabawy w trakcie letniego urlopu!

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...