• Informacje na temat:

    surówka ogórek kiszony cebula

Przepisy na temat: surówka ogórek kiszony cebula
  • Modne kiszonki

    Robią je nie tylko babcie, ale również młode gospodynie. Barszcz z własnych buraczków, kiszone cytryny czy solone grzyby to smakołyki, którymi warto się popisać przed gośćmi.

  • Dziś polecam smażone uda kacze z ziemniakami i tegorocznymi lekko kiszonymi (małosolnymi) ogórkami.

  • Zrazy zawijane - klasyczne danie polskiej kuchni

    To danie jest w stanie zawojować każdego. Zrazy zawijane z ogórkiem i boczkiem zachwycają smakiem i miękkością. Do ich przygotowania wystarcza chęci i... cierpliwość, gdyż wołowina musi mieć czas, by dobrze zmiękła.

  • Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i żółtym serem podane z ziemniakami, ogórkiem kiszonym polane sosem.

  • ...1 kg wołowiny - tzw. zrazówki; 500 g kaszy gryczanej; 1 kg świeżych grzybów lub 100 g grzybów suszonych; 200 g boczku wędzonego; 200 g ogórków kiszonych; 3 cebule; 2 łyżki mąki pszennej; 150 ml śmietany; 3 liście laurowe; 6 ziaren ziela angielskiego; 10 ziaren pieprzu; 1 łyżka masła; 5 łyżek oleju; sól.

  • kolorowe urozmaicenie na talerzu, a kiszony ogórek to zimą warzywo sezonowe i zdrowe :) porcja na 3-4 osoby, choć potrafię połowę zjeść sama :)

  • Antybiotyki z warzywniaka

    Antybiotyki z warzywniaka Cebula i czosnek są znane ze swojego antybakteryjnego oraz antywirusowego działania. Najskuteczniej chronią przed infekcjami (i pomagają się z nich wykurować) w postaci surowej. Dlatego maluchom po 1. roku należy wkrajać niewielkie ilości cebuli do surówek, np. z pomidora czy ogórka kiszonego. Z kolei czosnek warto zmiażdżyć i przygotować z niego dla dziecka masełko...

  • Propozycja na szybką i bardzo prostą w przygotowaniu surówkę z dodatkiem kiszonego ogórka, który urozmaica smak całości. Surówka będzie idealnym dodatkiem do obiadu, ale także świetną podstawą tortilli.

  • Potrawy na cały tydzień

    ...ze wszystkich stron. Podawaj z białym pieczywem lub ryżem i surówkami.  Lazania ziemniaczana Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, smaż na oleju z obu stron. Posyp...

  • Duszone z cebulką gęsie wątróbki podane z ziemniakami, kiszonym ogórkiem i ostrą papryczką czereśniową.

Artykuły na temat: surówka ogórek kiszony cebula
  • Cebula chroni trzustkę przed rakiem

    Badania naukowe potwierdziły, że jedzenie cebuli szczególnie obniża ryzyko zachorowania na raka trzustki. Trzeba jednak jeść ją regularnie, np. 3-4 plasterki dziennie do kanapki.  Surówka z cebuli i kiszonych ogórków Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw na pół godziny pod przykryciem (muszą się przegryźć).

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Dietetyczne kiszonki

    ...powstałym sosem, posól. Schłodź w lodówce i podawaj. Sałatka z kiszonych ogórków i papryki Składniki: 1 ugotowany ziemniak, 2 kiszone ogórki, 5 pasków papryki konserwowej, 1 mała cebula lub(...). Surówka z kiszonych buraków Składniki: 2 kiszone buraki, 1-2 jabłka, 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżka jogurtu, 1 łyżeczka miodu Jabłka obierz i zetrzyj z burakami na tarce. Wymieszaj z olejem...

  • Czy wiedzieliście, że melon to gatunek ogórka? Nie? A, że arbuz to warzywo dyniowate? Pewnie też nie. Wiedzą o tym autorzy tej książki, którzy przygotowali dla was smakowite przepisy na warzywa dyniowate. Ogórek, dynia, cukinia, arbuz, melon - czyli 107 kolorowych i smakowitych przepisów na wiosenny talerz!W książce znajdziesz przepisy na: Wegetariański tatar na komosie Lody ogórkowe z serem ricotta, miodem oraz nutą rozmarynu i zielonego pieprzu Pizza z pesto z fioletowego jarmużu Pieczone...

  • Naturalne dobre bakterie

    ...pokarmowy. Najzdrowsza jest kapusta kiszona niegotowana, np. jako surówka z marchewką, cebulą i oliwą. Ogórki kiszone poddane fermentacji to kolejne źródło dobrych bakterii. Można je jeść nawet na diecie lekkostrawnej, wystarczy je obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Cebula i czosnek Zawierają oligo- sacharydy. Substancje te nie są trawione  w przewodzie pokarmowym i są prebiotykami, stanowiącymi...

  • Surówki często goszczą na naszych talerzach, jednak wiele osób narzeka, iż są nudne i niezbyt zaskakujące. Dziś postanowiliśmy udowodnić, że wcale tak nie musi być Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Tylko w jaki sposób ją...

  • Naturalne dobre bakterie

    ...pokarmowy. Najzdrowsza jest kapusta kiszona niegotowana, np. jako surówka z marchewką, cebulą i oliwą. Ogórki kiszone poddane fermentacji to kolejne źródło dobrych bakterii. Można je jeść nawet na diecie lekkostrawnej, wystarczy je obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Cebula, czosnek Zawierają oligosacharydy. Substancje te nie są trawione w przewodzie pokarmowym i są prebiotykami, stanowiącymi...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie przygotować coś naprawdę wyjątkowego,...

  • Antybiotykoterapia. Jak o siebie dbać?

    Mikstura z miodu. Raz dziennie pij napój przyrządzony z łyżeczki miodu, rozpuszczonego w 1/3 szklanki letniej wody i wymieszanego z połową łyżeczki cynamonu. Surówka z kapusty. Codziennie zjedz do...

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...