• Informacje na temat:

    surówka do wołowiny

Przepisy na temat: surówka do wołowiny
  • Jajka na szynce

    Składniki na 6 porcji: 6 jajek ugotowanych na twardo 12 cienkich plastrów gotowanej szynki 12 cienkich plastrów cielęciny lub miękkiej wołowiny 1 główka sałaty kruchej kilka rzodkiewek 1/2 słoiczka musztardy gruboziarnistej sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Plastry mięsa umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, cienko posmarować...

  • Tacos z mango i wołowiną

    Składniki: Surówka: 1 duże mango bez skóry i pestki 1/2 filiżanki ananasa pokrojonego w kostkę 1/2 filiżanki posiekanej czerwonej cebuli 3 rzodkiewki pokrojone na plasterki(...) (mielonego) 1 łyżeczka suszonego tymianku 600 g mielonej wołowiny 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka cukru 10 placków do tacos Sposób przygotowania: Wymieszaj...

  • ...80 dag wołowiny; 50 dag cebuli; 2 ząbki czosnku; 5 dag wędzonej słoniny; 2 łyżki tłuszczu; 3 łyżki słodkiej papryki; 1 łyżeczka ostrej papryki; 1/2 łyżeczki zmielonego kminku; 1/2 łyżeczki zmielonego majeranku; 3 łyżki koncentratu pomidorowego; 1 i 1/2 szklanki bulionu wołowego; 25 dag ziemniaków; 1 strąk zielonej papryki; 1 strąk czerwonej papryki; sól.

  • ...1 kg wołowiny - tzw. zrazówki; 500 g kaszy gryczanej; 1 kg świeżych grzybów lub 100 g grzybów suszonych; 200 g boczku wędzonego; 200 g ogórków kiszonych; 3 cebule; 2 łyżki mąki pszennej; 150 ml śmietany; 3 liście laurowe; 6 ziaren ziela angielskiego; 10 ziaren pieprzu; 1 łyżka masła; 5 łyżek oleju; sól.

  • Zrazy zawijane - klasyczne danie polskiej kuchni

    Na zrazy wołowe najlepiej nadaje się pierwsza krzyżowa lub ligawa. Możemy je też zrobić z wołowiny z udźca. To danie zachwyca miękkością mięsa, aromatem i pysznymi dodatkami. Przed laty to było danie popisowe wielu pań domu. Może warto do niego powrócić i wprowadzić je do menu? Do przygotowania zrazów zawijanych potrzebujemy: 10 plastrów wołowiny z pierwszej krzyżowej, 4 ogórki kiszone, najlepiej...

  • Kuleczki wołowe w pomidorach

    Składniki: 150 g chudej wołowiny, 2 łyżki otrąb pszennych, 2-3 łyżki ciepłego bulionu, 1 jajko, 4 pomidory (świeże, mrożone lub krojone bez skórki), 1/2 ząbka czosnku, 1/2 łyżeczki suszonego estragonu lubczyk, listek laurowy, 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki. Sposób przygotowania: Zmiel mięso, wymieszaj z otrębami, czosnkiem, jajkiem i bulionem. Uformuj...

  • Dieta bezglutenowa: Zapiekanka ryżowa z mięsem wołowym

    Składniki: ½ kg chudej wołowiny Kostka rosołowa Marchew Pietruszka Seler Cebula Szklanka ryżu ugotowanego na sypko Szklanka zmiksowanych surowych ziemniaków 1 łyżka mąki(...) pokrojonym w kostkę boczkiem. Masę przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piec około godziny w gorącym piekarniku. Podawać z surówkami.

  • Dieta bezglutenowa: Knedle z mięsem

    Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 6 łyżek mąki ziemniaczanej 20 dkg wołowiny Uniwersalna przyprawa warzywna Kostka rosołowa 3 średnie cebule 3 łyżeczki oleju sól(...) lub surówkami.

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...papryką, ciorba de perişoare - z klopsikami, ciorba ţaraneasca - "zupa chłopska" z wielu warzyw i wołowiny, ciorba de potroace - rosół drobiowy z dużą ilością kwaśnicy, znany z dobroczynnych właściwości(...), upieczoną w sosie pomidorowym oraz musace de cartofi - zapiekankę z ułożonych na przemian warstw ziemniaków, przyprawiona na ostro wieprzowiny, baraniny, wołowiny lub wszystkich naraz zmieszanych razem...

  • Kuchnia bułgarska

    ..., kiedy woda wyparuje i zostanie sam tłuszcz, dusimy jeszcze przez chwilę. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieloną pietruszką. • Tracki giuwecz - 80 dag wieprzowiny, cielęciny lub wołowiny, 10

Artykuły na temat: surówka do wołowiny
  • Roladki z surówką z czerwonej kapusty

    ...1. Marchew i seler obierz, pokrój w cienkie słupki. Cebulę obierz, potnij na cienkie cząstki. Ogórki przekrój wzdłuż, a potem każdy na 4 cząstki. Plastry szynki przekrój. Z kapusty wytnij głąb, liście poszatkuj. Wymieszaj z octem, 1 łyżeczką oleju, dżemem porzeczkowym i 1/4 łyżeczki soli. Odstaw na godzinę. 2 Każdy plaster wołowiny włóż między  2. kawałki folii i mocno rozbij. Posyp solą...

  • Surówki często goszczą na naszych talerzach, jednak wiele osób narzeka, iż są nudne i niezbyt zaskakujące. Dziś postanowiliśmy udowodnić, że wcale tak nie musi być Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Tylko w jaki sposób ją...

  • Apetyt na mięso

    Ma niepowtarzalny smak i jest bogata w składniki odżywcze. Miłośnicy dobrej kuchni niezwykle cenią sobie wyjątkowe właściwości wołowiny.

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówce z kapusty pekińskiej! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki z kapusty pekińskiej - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jakie właściwości...

  • Rodzaje octu. Jaki do czego używać?

    ...zioła oraz miód i prosta marynata do karkówki gotowa! Czerwony ocet winny niezastąpiony składnik marynaty do wołowiny i dziczyzny. Estragonowy wybornie smakuje z serami, jajkami, podkreśla smak...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie przygotować coś naprawdę wyjątkowego,...

  • Co jeść, gdy brakuje żelaza

    ..., zalecaną dawkę (100-150 mg) w diecie uwzględnij duże ilości warzyw (np. ziemniaków) i owoców (kiwi, grejfrut, porzeczki). Ważna jest również witamina B12 - najwięcej, prócz wołowiny i wątróbki, znajduje(...) witaminy C i kwasów organicznych (np. jabłkowego, cytrynowego) poprawia wchłanianie żelaza. Dlatego mięso i ryby zawsze jedz z warzywnymi surówkami.  Pożądane w diecie Codziennie dostarczaj organizmowi...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z marchewki. Fot. 123RF/Picsel Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Czy wiedzieliście, że znanych jest ponad 60 odmian tej rośliny, a wykorzystuje się ją w niemal każdym zakątku naszego globu? Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk i jak się okazuje, wcale się nie myliły. Jednak to nie wszystko. Wielokrotnie...

  • Zdążysz schudnąć do sylwestra: 7 tygodniowych diet

    ...parmezanem. Surówka z marchewki. ● KOLACJA Razowe spaghetti z wędzonym łososiem i natką. Sałatka z pomidorów i gotowanej fasolki szparagowej.DETOKS NA BAZIE JAGLANKI DETOKS NA BAZIE JAGLANKI Kasza(...), orzechy, nasiona. Twoje posiłki to koktajle, sałatki, zimne zupy. Jeśli lubisz mięso, możesz przyrządzić sobie tatara z wołowiny! JAK JEŚĆ: Jesz, ile chcesz, nawet 5 razy dziennie. DLA KOGO: Dla...

  • Sałatki i surówki - piękne, zdrowe, kolorowe. Wiele pomysłów na połączenia warzyw i owoców do wykorzystania jako przystawka, na kolację czy spotkanie okolicznościowe. Rozmaite zestawy wzbogacone wędlinami, pieczonym mięsem, gotowaną rybą. Zimowe bomby witaminowe są ważnym elementem codziennej diety.