• Informacje na temat:

    surowka biala kapusta marchewka

Przepisy na temat: surowka biala kapusta marchewka
  • Pierwsza surówka

    Czy rocznemu dziecku można już dać surówkę ze świeżych warzyw, np. białej kapusty czy marchewki?

  • Pierwsza surówka

    Jaka surówka ze świeżych warzyw będzie odpowiednia dla rocznego brzdąca, np. z białej kapusty czy raczej z marchewki?

  • Egzotyczne warzywo: Kapusta pak choi

    ...„Końskie ucho”, bo przez kształt liści tak bywa nazywana, to ulubiona kapusta Chińczyków. Ma delikatny, a jednocześnie wyrazisty smak. Jest chrupka i soczysta.

  • Colesław z sosem sezamowym

    Colesław jest łatwą i przede wszystkim szybką w wykonaniu surówką z młodej kapusty.

  • Pół główki białej kapusty; 1 cytryna; marchewka; 3 - 4 ząbki czosnku; 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek; sól, pieprz do smaku.

  • Surówka warzywna - przysłała Czesława

    1/2 średniej główki białej kapusty; 1 nieduży por; 1-2 marchewki; 2 jabłka winne; pęczek szczypiorku; sól; cukier; olej; musztarda; majonez; sok cytrynowy

  • Potrawy na cały tydzień

    Te danie posmakują całej rodzinie!

  • Zdrowe gotowanie dla twojego dziecka

    ...brukselką. W ich towarzystwie gorzej przyswaja się jod. Nie podawaj też warzyw bogatych w witaminę C (np. pomidor, kapusta, papryka) z surowym ogórkiem. Zawiera enzym niszczący witaminę C. Warzywa(...). Nie zawsze. Marchewka jest bogatym źródłem beta-karotenu, który odpowiada za dobry wzrok i zwiększa odporność na przeziębienia. Warto ją gotować, bo w ugotowanej beta-karotenu jest więcej niż...

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    Kurczaka, wołowinę, żeberka czy indyka można przyrządzić bez dodatku tłuszczu! Wystarczy sól, miód, rękaw do pieczenia, folia aluminiowa i kilka innych "sztuczek".

  • Tradycyjne polskie żeberka na 6 sposobów

    ...: 1 kg żeberek wieprzowych, kg kapusty, marchewka, 2 duże cebule, 2 spore pomidory, łyżka siekanego kopru, sól, pieprz, listek laurowy, 2 łyżki mąki, olej do smażenia. • Żeberka starannie umyj, osusz(...) kapustę. • Całość przypraw solą, pieprzem, majerankiem, dodaj listek laurowy. Wymieszaj i duś wolno, kilka razy mieszając. • W czasie, gdy kapusta się dusi, oczyść marchewkę i zetrzyj ją na grubej...

Artykuły na temat: surowka biala kapusta marchewka
  • Surówka – uzupełnienie czy baza posiłku?

    Zapytani o to, co jedliśmy na obiad, najczęściej wymieniamy poszczególne składniki posiłku o surówce wspominając ewentualnie na końcu. Nie doceniamy roli warzyw i ich wpływu na nasze zdrowie. Przejadły ci się? Poszukaj nowych połączeń smaków.

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z marchewki. Fot. 123RF/Picsel Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Czy wiedzieliście, że znanych jest ponad 60 odmian tej rośliny, a wykorzystuje się ją w niemal każdym zakątku naszego globu? Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk i jak się okazuje, wcale się nie myliły. Jednak to nie wszystko. Wielokrotnie...

  • Księga smaków: Biała kapusta

    Do Polski kapusta ta przywędrowała z Niemiec w XIV w. Dziś należy do najpopularniejszych u nas warzyw i trudno sobie bez niej wyobrazić rodzimą kuchnię. Ze względu na to, że świetnie daje się kapustę przechowywać, możesz się nią cieszyć przez cały rok. Najpopularniejsza jest kapusta kiszona, ale i ze świeżej można wyczarować pyszne dania. Najczęściej wykorzystywana jest do surówek. Świeże...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówce z kapusty pekińskiej! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki z kapusty pekińskiej - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jakie właściwości...

  • Co jeść, aby wzmocnić włosy i paznokcie

    W menu nie może zabraknąć nabiału, chudego mięsa i wędlin, drobiu oraz jaj, które dostarczają potrzebnego białka. Niezbędne są też grube kasze, makarony razowe i pieczywo pełnoziarniste.

  • Sałatki w kuchni polskiej pojawiły się pod koniec XVIII wieku. Ich wybór był jednak niewielki, a składniki często się powtarzały. Inspiracji do polskich sałatek szukano więc w kuchniach innych narodów. Od tamtych czasów wiele się jednak zmieniło. Książka ta zawiera kilkadziesiąt przepisów na surówki i sałatki, które mają ułatwić nam poszukiwania nowych smaków. Sałatki tu zaproponowane mogą być nie tylko dodatkiem do wędlin, ale samodzielnymi przystawkami, małymi daniami, którymi częstuje się...

  • Naturalne dobre bakterie

    ...kupisz w aptece, ale znajdziesz je również w kuchni. Dobre bakterie nie mogłyby działać bez prebiotyków, które są ich pożywką (pokarmem). Oto, gdzie je znajdziesz. Kiszona kapusta i ogórki Fermentowana kapusta to bogate źródło probiotyków, witamin: C, z grupy B oraz minerałów: potasu, wapnia i fosforu. Kwas mlekowy, który powstaje w wyniku fermentacji, korzystnie wpływa na trawienie i układ...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Naturalne dobre bakterie

    ...kupisz w aptece, ale znajdziesz je również w kuchni. Dobre bakterie nie mogłyby działać bez prebiotyków, które są ich pożywką (pokarmem). Oto, gdzie je znajdziesz. Kiszona kapusta i ogórki  Fermentowana kapusta to bogate źródło probiotyków, witamin: C, z grupy B oraz minerałów: potasu, wapnia i fosforu. Kwas mlekowy, który powstaje w wyniku fermentacji, korzystnie wpływa na trawienie i układ...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...