• Informacje na temat:

    sum grill

Przepisy na temat: sum grill
  • Obiad za...tysiąc funtów

    ...z grilla z cebulową marmoladą. Zestaw został wprowadzony do jadłospisu na życzenie bogatych klientów z City, którzy domagali się wspaniałego posiłku za "okrągłą sumę". Na wszelki wypadek "Vivat Bacchus" ma...

  • Sum jest rybą słodkowodną. Ma bardzo delikatne mięso, w smaku zbliżone do karpia. Główną zaletą jest bardzo mała ilość ości - jednie przy płetwach i kręgosłupie - które są grube i łatwo je usunąć. Suma kupuję w całości i w domu dzielę na dzwonka, głowę i ogon. Jedno z wielu dań obiadowych u mnie w domu z ryb smażonych.

  • Chutney z rabarbaru do mięs

    Sposób przygotowania Rabarbar umyj i pokrój na kawałki, cebulę - w kostkę. Włóż je do garnka z resztą przypraw oraz cukrem i zalej octem. Gotuj pod przykrywką, do momentu, kiedy rabarbar się rozpadnie. Zdejmij pokrywkę i odparuj nieco sos (w sumie powinien się gotować ok. 1 godz.). Gotowy chutney przełóż do słoiczków i pasteryzuj. Podawaj do mięs z grilla, a nawet do kotletów jagnięcych.

  • To dobra przekąska na początek imprezy :)

  • Hamburger - Maciej Kuroń

    ..., pieprz, dodatki: ketchup, musztarda, majonez, ew. plaster żółtego sera. Z mielonego mięsa formujemy sporego, typowo amerykańskiego hamburgera. Ja radzę nie dodawać soli i pieprzu przed grillowaniem, gdyż szczególnie sól powoduje łykowatość wołowiny, moim zdaniem również mielonej. Dużego hamburgera smarujemy olejem (ew. smarujemy ruszt) i pieczemy w sumie 10 minut. Staramy się obrócić go na drugą...

  • Pierożki gotowane na parze z nadzieniem z soczewicy

  • Kuchnia turecka

    ...grillowane na ruszcie (zgara) albo przygotowane jako kebab. Do tego dochodzi jeszcze pieczony kurczak (kzarm tavuk), a na wybrzeżu ryba (balk) pod wieloma postaciami. Jest kilka podstawowych przysmaków(...), kurczaka i baraniny opiekanych przez cały czas na pionowych grillach. Smacznie zjemy także w Işkembe Salon (dosłownie "salon flaka"), których specjalnością są dania przygotowane podrobów. Tutaj można...

  • Miso świetnie nadaje się do marynowania ryb, nic więcej nie potrzeba.

  • Wyjątkowo smaczna ryba o białym zwartym mięsie bez ości.

  • grillowane warzywka jako alternatywa dla mięsa a dla tych którzy nie wyobrażają sobie grilla bez mięsa jako pyszny dodatek :)

Artykuły na temat: sum grill
  • Mateusz Gessler: Wino ma nam smakować!

    ...regularnie organizujemy spotkania dla konsumentów "Przy Stole", które mają być odzwierciedleniem naszego myślenia. Współpracujemy także z Mateuszem, który swoim kulinarnym kunsztem dopełnia to, co(...), ale wcale nie trzeba wydawać nierozsądnych sum, żeby trafić na winiarskie perełki, a dobrej jakości wino można kupić już w cenie około 25 zł. WC: - Ludzie często popełniają błąd myśląc, że aby pić...

  • W Japonii istnieje wiele technik grillowania, które zasadniczo nosi nazwę teriyaki. Teriyaki jest tak popularne w Japonii, że kanapki z grillowanym mięsem można kupić nawet w fast foodach. Fot. 123RF/Picsel Mięso marynowane jest w sosie zwanym tare, na który składają się: sos sojowy, słodkie wino ryżowe oraz dodatki w postaci cukru lub miodu, a niekiedy również imbiru. Grilluje się głównie ryby: marliny, tuńczyki, łososie i pstrągi, czasem też owoce morza, a także krewetki czy kalmary. W...

  • Pomysłowe grillowanie z marką WINIARY!

    Z utęsknieniem wyczekujemy ciepłych dni pełnych okazji do wspólnego odpoczynku na świeżym powietrzu. Podczas sprzyjającej pogody za oknem, najchętniej wybieramy spotkania przy grillu, w towarzystwie(...) smakami i przyrządzić na grillu również wiele nowych, dotychczas nieprzygotowywanych potraw z wykorzystaniem warzyw, a nawet owoców. Z inspiracjami na oryginalne dania, a także z produktami, które...

  • Obok różnego rodzaju kiełbas, drób jest tym rodzajem mięsa, które najczęściej pojawia się na naszych grillach. To doskonały wybór! Ale czy wiecie w jaki sposób go przygotować, aby zawsze zachwycał naszych bliskich i znajomych? Oto kilka naszych propozycji. Mięso drobiowe to zawsze dobry wybór na grilla. Trudno jest znaleźć osobę, która byłaby w stanie oprzeć się piersi z kurczaka ściągniętej prosto z rusztu lub skrzydełkom przygotowanych w podobny sposób. Delikatne i chude mięso, które...

  • ...weekend mielismy dlugi, bo 3-dniowy i pelen wrazen. w sobote po poludniu wybralismy sie z jeszcze dwiema polskimi rodzinami na grilla w lesie. sa to malzenstwa...

  • Już w starożytności stosowano różne sposoby pieczenia mięsa - układano je na rozgrzanych kamieniach bądź pieczono na ogniu. Grill, jaki znamy, to jednak pomysł dosłownie ostatnich kilkudziesięciu lat. Fot. 123RF/Picsel Największe zasługi na polu grillowania mieli Indianie amerykańscy, którzy wymyślili pieczenie mięsa na drewnianej kratce ustawionej nad ogniem. Pomysł ten wykorzystał Amerykanin, George Stephen, który w latach 60. XX wieku skonstruował okrągły grill z metalową kratką w środku,...

  • Od zasmażki do fusion

    ...". Hamburger Big Mac kosztował ok. 25 tysięcy - takimi sumami się obracało przed denominacją, proszę młodzieży! Pierwszego dnia dokonano ponad 13 tys. zamówień, pobijając tym światowy rekord. W tym samym(...) i odkryliśmy oliwki!  Tu pozwolę sobie przypomnieć powiedzenie, że do oliwek, whisky i literatury faktu się w życiu dorasta (niech każdy zrobi bilans w swoim sumieniu, mnie zostało jeszcze dorosnąć do whisky...

  • Głodne kawałki Anthony'ego Bourdaina i legendarni The Ramones... Autor bestsellerowego Kill Grilla, znany w Polsce gospodarz programów podróżniczo-kulinarnych, powraca w brawurowym stylu! Posłuchajmy przez chwilę Bourdaina: "Jedzenie" i "grzech" to dwa słowa, które przynajmniej w świecie anglojęzycznym - są od dawna nierozerwalnie ze sobą związane. Jedzenie jest strawą dla zmysłów, jedną z cielesnych rozkoszy, i kiedy człowiek wie, że za chwilę zje coś dobrego, w jego ciele zachodzą zmiany...

  • Te sałatki smakują wakacjami

    Przepis na udany wakacyjny obiad: miks sałat, grillowane mięso lub ryba i... sezonowe owoce.

  • Nadchodzi weekend, a wraz z nim przychodzi pora na rodzinne grillowanie. Z pewnością w waszych lodówkach już czekają kiełbaski, a inne mięsa powoli zaczynają się marynować. A co z wegetarianinami? Zadbaliśmy, aby także i oni mogli zjeść coś z rusztu. Fot. 123RF/Picsel Sezon grillowy trwa w najlepsze i większość z nas zdążyła już wrzucić na ruszt nieco przysmaków. Przygotowując tego typu potrawy zwykle sięgamy po mięso - kiełbaski, karkówkę, boczek, burgery lub piersi kurczaka. A co z osobami,...