• Informacje na temat:

    strucel drożdżowy

Przepisy na temat: strucel drożdżowy
  • Owocowe strucle

    ....  Drożdżowy zawijaniec Sposób przygotowania 1. Masło stop. Z mąki, drożdży, mleka, cukru, żółtek oraz skórki z cytryny i 1/2 szkl. kokosa zagnieć ciasto, pod koniec dodając masło. 2. Wyrobione...

  • Strucla drezdeńska pełna moreli

    Wyśmienite ciasto drożdżowe

  • Drożdżowa strucla z masą jabłkową

    Oto przepis na struclę z jabłkami. Takie ciasto smakuje wyśmienicie!

  • Jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe?

    W kuchni Andrzej Polan pokazał jak zrobić idealne ciasto drożdżowe. – Drożdże potrzebują pożywienia, a pożywieniem jest na pewno nieduża ilość cukru – wyjaśnił. Jak prawidłowo zrobić rozczyn? Kucharz pokazał swoje ulubione wypieki z ciasta drożdżowego. Jak przekształcić klasyczne ciasto drożdżowe w półfrancuskie?

  • Strucla drezdeńska

    Klasyczny przepis.

Artykuły na temat: strucel drożdżowy
  • Drożdżowa strucla z orzechami

    Przygotowanie: Do ciepłego mleka wsyp łyżkę cukru, wkrusz drożdże i wymieszaj. Przelej do miski, dodaj trzy łyżki mąki i odstaw na 15 minut. Przesiej...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Drożdżowy rulon z makowym nadzieniem

    Sposób przygotowania: 1. Do letniego mleka wsyp cukier i rozkruszone drożdże. Wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej. Dodaj szczyptę soli, cukier wanilinowy, jajka i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj, pod koniec dodając rozpuszczone, wystudzone masło. Gdy ciasto będzie odchodzić od ręki, przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  2. Ciasto rozwałkuj na...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Ciasta drożdżowe

    Wyśmienite przepisy na ciasta drożdżowe! Ciasta słodkie oraz wytrawne.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Tadeusz Barowicz, Ciasta drożdżowe

    Wyśmienite przepisy na ciasta drożdżowe! Ciasta słodkie oraz wytrawne.

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Strucla makowa

    To jedno, obok piernika, z najbardziej tradycyjnych ciast na Boże Narodzenie. Mak symbolizuje od wieków płodność, bogactwo i pomyślność. W innych kulturach...

  • W kolejnym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" tradycja zderzy się z nowoczesnością. Uczestnicy przygotują fluorestencyjne torty oraz śląski kołocz. Fot. Materiały partnera W trzecim odcinku „Bake Off - Ale Ciacho!" na uczestników czekała niespodzianka - zadanie, jakiego w konkurencji technicznej jeszcze nie było. Jurorzy wyznaczyli jedynie kierunek kuchennych zmagań, jednak przepis, który powinni odwzorować, dla wszystkich pozostawał tajemnicą. Michał Bryś oraz Krzysztof Ilnicki poprosili...

Wideo na temat: strucel drożdżowy
  • W kuchni Andrzej Polan pokazał jak zrobić idealne ciasto drożdżowe. – Drożdże potrzebują pożywienia, a pożywieniem jest na pewno nieduża ilość cukru – wyjaśnił. Jak prawidłowo zrobić rozczyn? Kucharz pokazał swoje ulubione wypieki z ciasta drożdżowego. Jak przekształcić klasyczne ciasto drożdżowe w półfrancuskie? Na stole pojawiły się takie pyszności jak: choinka ze strucli z makiem i czekoladowe ciasto z nadzieniem kokosowym.

  • Przepis na tradycyjną chałkę

    Chałka, znana też jako plecionka, kukiełka czy strucla, zwykle pojawia się na naszych stołach przy okazji Wielkanocy, zwykle są bułką w charakterystycznej postaci - zaplecionego warkocza z ciasta. To delikatne, słodkie, puszyste ciasto drożdżowe, które znane jest u nas od setek lat: świetnie sprawdza się jako przekąska z gorącymi napojami! W kilka minut można zrobić ją samodzielnie w domu - wtedy będziecie mieli pewność, że jest świeża, a nie przyrządzona z mrożonego ciasta, które czasem...