• Informacje na temat:

    stół na chrzest

Artykuły na temat: stół na chrzest
  • ...przyznam, ze cala rodzinna impreza u rodzinki wlocha mnie troche nawet rozbawila. sam fakt ze chrzest odbyl sie w czasie urlopu jego rodzicow podkreslil,...

  • Chińska śliwka, hurma wschodnia, persymona hebanowiec wschodni lub kaki - wszystko to nazwy tego samego owocu, który powoli staje się coraz bardziej popularny w naszym kraju. Jakie dania można przygotować z jej dodatkiem? Fot. 123RF/Picsel Na pierwszy rzut oka, persymonę bardzo łatwo pomylić z niedojrzałym pomidorem. Jednak wystarczy jej spróbować, aby zauważyć różnicę. Słodko-kwaśny, zwarty miąższ doskonale sprawdzi się w ciastach, koktajlach, dżemach oraz innych deserach. Kupując kaki...

  • Belgia. Co jej w duszy gra?

    Według raportu dziesięć procent wiernych nie praktykuje już wiary w żadnej formie, a tysiąc trzystu oficjalnie opuściło w 2017 szeregi Kościoła. Czy Belgia to kraj "znikającego Boga"? Ten problem wziął pod lupę Marek Orzechowski autor książki " W Belgii, czyli gdzie?".

  • Za tobą udane grzybobranie? W takim razie sprawdź, co pysznego możesz ugotować ze swoich zbiorów! Fot. 123RF/Picsel Bez wątpienia najbardziej cenionym grzybem jest borowik szlachetny, nazywany też prawdziwkiem. Ma brązowy, matowy kapelusz, początkowo gładki, później wypukły; jego trzon jest białawy lub jasnobrązowy, pokryty delikatną siateczką; u dojrzałych grzybów ma charakterystyczny baryłkowaty kształt. Znaleźć go możemy w lasach iglastych, liściastych i mieszanych, najczęściej wśród drzew...

  • Zwykłe i niezwykłe święta z Joanną Krupą

    ...z zewnątrz nie powinien tego oglądać? - Nie widzę w tym niczego złego. Ludzie zobaczyliby tylko, jak fajnie spędzamy ten czas.  W październiku podczas pobytu w Jerozolimie odnowiłaś chrzest. Wymiar(...) chciałam odnowić chrzest jako dorosła osoba. Zrobiłam to dla siebie, bo tym razem świadomie mogłam podjąć tę decyzję. To było moje podziękowanie Bogu za wszystko. A to, że pojechałam do miejsca...

  • Polacy rocznie jedzą 13 kilogramów ryb, średnia europejska to 22 kilogramy, a rekordziści – Portugalczycy – zjadają aż 56 kilo ryb. Na polskich stołach królują makrele, śledzie i dorsze. A łosoś? Ryba luksusowa… Fot. 123RF/Picsel Łososia jadamy rzadziej - to dobrze czy źle? Zalety łososia to oryginalny smak, wygląd i wartości odżywcze. Łosoś jest rybą tłustą, pożywną, lekko słoną i aromatyczną. Uwagę przykuwa także oryginalny kolor mięsa. A wpływ na nasze zdrowie?   Na co wpływa łosoś? Przede...

  • Kolejność wigilijnych potraw

    ...przygotowywane są z ryb, zbóż, grzybów, bakalii i maku. Najważniejszą potrawą wigilijną jest ryba - to ona symbolizuje chrześcijaństwo, a także chrzest i odradzanie się życia. Podaje się ją pod różnymi(...) w galarecie, sałatki rybne oraz inne smakołyki z rybą w roli głównej. Potem na stół podajemy pierogi z kapustą, z kapustą i grzybami czy też grzybami i ziemniakami. Najlepiej smakują, gdy są chrupiące...

  • Mijasz je w sklepie, ale nie kupujesz, bo boisz się, że nie potrafisz ich poprawnie przyrządzić? Jeżeli tak to nawet nie wiesz co tracisz. Szparagi są skarbnicą witamin i soli mineralnych. Ponadto zalicza się je do jednych z najskuteczniejszych afrodyzjaków. A to jeszcze nie wszystko. Dlaczego więc powinniśmy je jeść i w jaki sposób je przygotować? Fot. 123RF O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie,...

  • Ile kosztuje organizacja Pierwszej Komunii Św.?

    ...większość dzieci pierwszokomunijnych otrzyma elektroniczne gadżety. Rodzice chrzestni, jeśli wierzyć statystykom, muszą liczyć się z wydatkiem ok. 1000 zł! Marzeniem poprzedniego pokolenia był rower...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...