• Informacje na temat:

    stek wołowy przygotowanie

Przepisy na temat: stek wołowy przygotowanie
  • ​Stek z łaty wołowej

    Przygotowanie: Posiekaj cebulę i paprykę, usmaż na oliwie. Dodaj przecier pomidorowy, demi-glace, melasę i kawę. Dodaj rozgniecionego banana. Dodaj pozostałe składniki sosu i wymieszaj. Zagotuj i zmiksuj blenderem. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Usuń powięzi z łaty. Zmieszaj wszystkie przyprawy i natrzyj mięso z każdej strony. Smaż na patelni na oleju ze wszystkich stron. Gdy się zrumieni...

  • Przepis na stek idealny

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Piotr Pielichowski, uczestnik ostatniej edycji programu MasterChef zaprezentował, jak w domowych warunkach przyrządzić idealny stek. - Niedługo otwieram restaurację, która oparta będzie na mięsie, ptactwie i dziczyźnie - powiedział. Przygotował polędwicę wołową na grillowanych szparagach i pomidorach koktajlowych.

  • Stek wołowy w bekonie z sosem z dodatkiem wódki

    Składniki: 800 g ziemniaków Sól, pieprz 150 g śmietany kremówki 150 ml mleka 4 steki z polędwicy wołowej 4 plastry bekonu 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 2 szalotki 250 ml czerwonego wina 100 ml zredukowanego bulionu wołowego 50 ml wódki 100 ml soku pomidorowego Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, ułożyć w natłuszczonej żaroodpornej...

  • Stek wołowy z selerowo-ziemniaczanym puree

    Składniki na 4 porcje: - 750 g ziemniaków, - 600 g selera, - 4 steki wołowe, - 100 g szalotek, - 2 łodyżki zielonej pietruszki, - skórka starta z jednej cytryny, - 2 łyżki oleju, - sól, pieprz, - 200 ml zredukowanego bulionu wołowego, - 1-2 łyżki konfitury z owoców dzikiej róży, - 50 g masła, - 150 g śmietany, - gałka muszkatołowa, - sałata i karambole do dekoracji Przygotowanie...

  • Marynowany stek wołowy z ostrym dipem cebulowo-żurawinowym

    Oryginalny przepis na steki dla czterech osób.

  • Stek w sosie pieprzowym

    ...wódki, - 50 g czerwonego wina, - 50 g rozrobionego sosu mięsnego z torebki, - 10 dag gęstej śmietany 18 proc. Przygotowanie: 1. Na suchą, zimną patelnię o wyższych brzegach wsyp całe ziarenka(...) osiągnąć : jeśli steki mają być krwiste - krócej, wysmażone - nieco dłużej. Podawaj z ryżem lub makaronem. Odpowiednie będą też ziemniaki oraz porcja kruchej sałaty.

  • W 100 g jego miąższu jest 15 g zdrowego tłuszczu

    Bloger i cukiernik Bartek Boratyn przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" potrawy bazujące na awokado. - Majowie i Aztekowie awokado nazywali "leśnym masłem", ponieważ w 100 gramach miąższu z awokado znajduje się 15 gramów zdrowego tłuszczu - wyjaśnił. Boratyn zdradził przepis na praliny z awokado i pistacjami oraz stek wołowy z salsą z awokado.

  • Sałatki multiwitaminki pełne mikroelementów

    ...nie jest trudne. Wystarczy do sałatki dodać bogate w ten pierwiastek czerwone mięso, np. stek wołowy (ok. 30 dag) usmażony na patelni grillowej i pokrojony w paski. Po takim posiłku od razu poczujesz...

  • Zdrowe i dobrej jakości mięso na grill

    ...w musztardzie. Nie jest to ani zdrowe, ani specjalnie smaczne. Jak zmienić te grillowe przyzwyczajenia? Postaw na steki Steki wołowe w Polsce wciąż nie są jeszcze zbyt popularne, choć powoli zaczyna się(...) serca L-karnityny. Jak wybrać idealne mięso na steki? Najbardziej klasyczne i jednocześnie najlepsze mięso na steki to rostbef, antrykot i polędwica. Ta ostatnia zawiera najmniej tłuszczu, przez co jej...

Artykuły na temat: stek wołowy przygotowanie
  • Stek wołowy. Tu znajdziesz cenne pierwiastki

    Steki wołowe są źródłem żelaza. Dlatego warto jej jeść. Przygotuj sos: rozpuść masło w rondelku z grubym dnem, wlej wywar i wino. Gotuj sos na małym ogniu tak długo aż płyn się zredukuje i powstanie gęsty sos. Dopraw go według uznania octem balsamicznym, cukrem, solą i pieprzem.  Steki posól od tej strony, na której ułożysz je na patelni. Smaż na dobrze rozgrzanej, suchej patelni grillowej...

  • Wołowina to mięso smaczne i chętnie wybierane. Jednak czy zawsze wiemy, który kawałek mięsa wybrać lub co z nim zrobić? Prezentujemy podstawowy podział tuszy wołowej.   1. Karkówka - doskonała na gulasz, do długiego gotowania, duszenia 2. Rozbratel - doskonały na pieczeń, rumsztyk, bryzol, do duszenia, powolnego gotowania, bardzo dobry na stek siekany   3. Antrykot - doskonały na steki i na pieczeń, do smażenia, grillowania, na słynny Rib Eye Steak   4. Łopatka - doskonała do pieczenia,...

  • Co jeść, aby zapobiec grzybicy po antybiotyku

    ...z koprem, woda. Obiad Zupa krem z kalafiora, pieczony stek wołowy, kasza gryczana, surówka z cykorii, selera i jabłka, sok wielowarzywny. Albo krem z pomidorów, łosoś pieczony w folii...

  • Nadchodzący sezon grillowy stawia przed nami wyzwania. Jak podać krwisty i dobry stek? Amerykanie opanowali tę sztukę do perfekcji, a Polacy? Czas na małą lekcję. Fot. 123RF/Picsel O smaku steku decyduje przede wszystkim jakość mięsa. W steakhousach, czyli restauracjach specjalizujących się w podawaniu steków, króluje wołowina argentyńska oraz amerykańska. W tych krajach bowiem krowy hoduje się wyłącznie na mięso. Polska wołowina to mięso krów mlecznych i jako takie nie dorównuje jakością...

  • Triki na wilczy apetyt

    Chrom Minerał ten ogranicza apetyt na słodkości. Codziennie zjedz jeden z wymienionych produktów: jabłko, pół szklanki pęczaku lub kaszy gryczanej albo jęczmiennej, 2-3 łyżki płatków owsianych, 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa, jajko, stek z polędwicy wołowej, 150 g ryby morskiej, talerz zupy z zielonego groszku, małego brokuła.  Orzechy brazylijskie Są kaloryczne, ale sycące - zaspokajają...

  • Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a ty wciąż nie zapiąłeś na ostatni guzik wszystkich przygotowań? Jeśli odpowiedziałeś na to pytanie twierdząco, to znak, że powinieneś skorzystać z naszych porad. Dzięki nim, bez stresu przygotujesz idealne święta. Przygotowanie perfekcyjnej kolacji wigilijnej to niemałe wyzwanie niemal dla każdej gospodyni. 12 dań, spośród których niemal każde wymaga od nas nie tylko wprawy i doświadczenia, ale także sporej wiedzy kulinarnej. Czy istnieją sposoby,...

  • Wołowina po burgundzku i nie tylko

    Czerwone mięso zwiera dużo żelaza odpowiedzialnego za produkcję czerwonych krwinek w organizmie. Żeby przyjąć tyle tego składnika, ile znajduje się w jednym steku, trzeba by zjeść 7 kg szpinaku!

  • Nic tak nie zaostrza apetytu, jak świeże powietrze – nawet to w przydomowym ogródku! Zbliżający się długi weekend majowy stanowi zatem kapitalną okazję do rozpoczęcia sezonu grillowego. Fot. materiały prasoweMajówkę najlepiej spędzić na luzie, w otoczeniu domowników i ze stołem wypełnionym różnorodnymi przysmakami prosto z rusztu. Na bok odejdą nieco już przestarzałe kiełbaski. Niebanalnych grillowych przepisów od szefa kuchni Knorr jest na tyle dużo, że inspiracji nie zabraknie aż do...

  • Jesień, chce się jeść!

    ...polędwicę ok. 10 minut. Zdejmij pokrywkę i umieścić steki w piekarniku nagrzanym do 140ºC na 5-10 minut (w zależności od tego, jak wypieczone ma być mięso). Zblanszuj kurki i romanescu we wrzącej...

  • Wołowina w odczuciu wielu ludzi może się wydawać trudna do przyrządzenia, ponieważ po ugotowaniu okazuje się twarda i niezbyt smaczna. Można uniknąć tego problemu! Fot. 123RF/Picsel Podstawowym elementem, który pozwoli nam na przygotowanie pysznej potrawy z wołowiny jest wybranie odpowiedniego kawałka mięsa. Jeżeli produkt ma wysoką jakość, wówczas potrawa ma szansę być smaczna i delikatna. Podczas wyboru produktu musimy kierować się świeżością oraz wyglądem mięsa. Dobrej jakości surowe mięso...

Wideo na temat: stek wołowy przygotowanie
  • Przepis na stek monteryaki

    – powiedział Jakubiak. - Wegetariańska kuchnia to nie ze mną, ale warzywa i dodatki na grillu u mnie muszą być – dodał. Wspólnie przygotowali antrykot wołowy w tłuczonym pieprzu i salsę z pieczonych warzyw oraz sałatkę z pomidorów, stek monteryaki i grillowane boczniaki oraz porterhouse , czyli polską wersja chimichurri. (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news)

  • Karolina Pisarek i Damian Kordas o swoim związku

    groszkiem, hummus z bobu, krem z pieczonego pora oraz stek wołowy z sosem z czarnej porzeczki z miodem. Źródło: Dzień Dobry TVN Dostawca: x-news

  • Antrykot w tłuczonym pieprzu

    – powiedział Jakubiak. - Wegetariańska kuchnia to nie ze mną, ale warzywa i dodatki na grillu u mnie muszą być – dodał. Wspólnie przygotowali antrykot wołowy w tłuczonym pieprzu i salsę z pieczonych warzyw oraz sałatkę z pomidorów, stek monteryaki i grillowane boczniaki oraz porterhouse , czyli polską wersja chimichurri. (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news)