• Informacje na temat:

    starte jabłka z kruszonką

Przepisy na temat: starte jabłka z kruszonką
  • Seromakowiec z kruszonką

    Coś dla wielbicieli serników i makowców, czyli ciasto dwa w jednym. Kremowe nadzienie z chrupiącą i aromatyczną kruszonką zasmakują każdemu łasuchowi.

  • Ciasta drożdżowe z dżemem i kruszonką

    ...formy. Posmaruj masą owocową. Posyp kruszonką. Kołacz piecz 35-40 minut w 175 st. Dobre rady cukiernika Surowe ciasto to drożdżowe możesz zamrozić. Zrób to od razu po wyrobieniu. Przed pieczeniem(...) nadzienie wymieszaj z dżemem agrestowym (może być także z dżem z mirabelek, pigwy, jabłek). 4. Drożdżowy placek posmaruj przygotowaną masą owocową. Wierzch równomiernie posyp kruszonką. Wstaw do...

  • Ciasto z kruszonką i owocami

    Sposób przygotowania 1. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj żółtka, cukier. Zagnieć ciasto, schłodź. Ugotuj budyń z manną.  2. Część ciasta rozwałkuj i wyłóż nim formę. Piecz 20 minut w temp. 180 st. C. Owoce (brzoskwinie, jabłka lub inne) pokrój na plastry. Masę budyniową zmiksuj z jajkami i śmietaną. Dodaj brzoskwinie i wymieszaj. Wyłóż ją na spód.  3. Na wierzch zetrzyj resztę ciasta. Piecz 40

  • Crumble z jabłkiem i bananami

    Czyli owoce pod kruszonką...

  • Szarlotka z kremem

    Zrób ciasto z naszego przepisu. Przed podaniem szarlotkę warto fantazyjnie udekorować, np. ślimakami z podpieczonych cienkich pasków jabłka, świeżą miętą albo kleksami bitej śmietany. Można też orzechami.

  • Szarlotka sypana z manną

    Sposób przygotowania 1. Blachę (32 x 39 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wymieszaj mąkę z kaszą, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem. Dodaj masło pokrojone na kawałeczki. Składniki rozcieraj pacami, aż powstaną grudki.  2. Jabłka obierz, oczyść, grubo zetrzyj. Starte jabłka wymieszaj z sokiem cytrynowym oraz cynamonem. Na spód blachy wsyp warstwami: kruszonkę i starte jabłka...

  • Tradycyjne ciasta z Polski

    Z podlasia Kruchy placek z jeżynami Z delikatną kruszonką Składniki: ●300 g mąki krupczatki ●200 g masła ●100 g cukru pudru ●3 żółtka; kruszonka: ●100 g mąki krupczatki ●50 g masła(...) papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 min w 180ºC. Ostudź. 2. Ciasto oprósz lekko bułką tartą. Rozłóż na nim owoce (jeśli są bardzo cierpkie, możesz oprószyć je cukrem). Wierzch posyp kruszonką (zagniecioną...

  • Kuchnia na cały tydzień

    ...z jabłkami Sposób przygotowania 1. Wątróbkę dokładnie umyj na durszlaku. Oczyść z błon i żyłek. Obtocz w mące i usmaż na rumiano, na rozgrzanym oleju.  2. Cebule pokrój w piórka i zrumień na oleju. Jabłka pokrój w plasterki, zalej odrobiną wody i duś w garnku 5 minut.  3. Do usmażonej wątróbki dodaj cebulę i jabłko, duś całość pod przykryciem około 5 minut. Podawaj posolone z ziemniakami...

  • Dzieci lubią zdrowo jeść

    ...maśle) i wiórkami gorzkiej czekolady. Jabłka zapiekane pod kruszonką Składniki (na 4 porcje): 500 g jabłek, 2 łyżki masła, łyżeczka cynamonu, 4 łyżki brązowego cukru, 50 g płatków owsianych(...), garść rukoli, mała czerwona cebula, 1/2 jabłka, po łyżce soku z jabłek i sosu sojowego, po szczypcie pieprzu i majeranku, łyżka oleju rydzowego, kilka kropli soku z cytryny. Pestki podpraż na...

Artykuły na temat: starte jabłka z kruszonką
  • Jabłecznik z bezą i kruszonką

    Zapach jabłek i cynamonu, to zapach kojarzący się z jesienią. Szarlotka z bezą i kruszonką będzie idealnym niedzielnym deserem.

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką. 600 g mąki pszennej 75 g cukru 18 g proszku do pieczenia 6 jaj 1,5 kostki masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 18% 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l) 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 3 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady maliny mięta cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto...

  • Sernik z kruszonką

    Przygotowanie Roztop tłuszcz. Do przesianej mąki wsyp cukier, migdały oraz cynamon, wymieszaj. Dodaj przestudzony tłuszcz. Zagnieć jednolite ciasto.  Jabłka obierz, pokrój na drobne kawałki usuń gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując 25 g cukru. Do twarogu dodaj żółtka, cukier oraz proszek budyniowy. Zmiksuj, by składniki...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Jabłecznik z budyniową bezą i kruszonką

    ...spożywczą i włóż do zamrażalnika. Dno formy o wym. 22x28 cm wyłóż pergaminem i wylep pozostałym ciastem. Lekko ponakłuwaj je widelcem, żeby nie wybrzuszyło się podczas pieczenia.  2. Jabłka obierz, usuń(...) wymieszaj. Masę bezową wyłóż na jabłka. Ciasto z zamrażarki pokrusz w dłoniach lub zetrzyj grubo na tarce i posyp nim bezę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez ok. 60

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Zapiekane jabłka z cynamonem by Darek Kuźniak dla Crock-Pot

    ...  *Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj razem, zawiń w folię aluminiową i schowaj do lodówki do zastygnięcia.      Do wolnowara wrzuć obrane jabłka i pokrojone w kostkę masło z cynamonem i cukrem trzcinowym. Całość podlej sokiem. Przykryj pokrywką i ustaw poziom HIGH na 3 godziny. Po ukończeniu cyklu, zetrzyj na tarce jarzynowej kruszonkę. Posyp nią jabłka w misie i wstaw do zapieczenia na...

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • ...*Wszystkie składniki wymieszaj razem, zawiń w folię aluminiową i schowaj do lodówki do zastygnięcia. Do wolnowara wrzuć obrane jabłka i pokrojone w kostkę masło z cynamonem i cukrem trzcinowym. Całość podlej sokiem. Przykryj pokrywką i ustaw poziom HIGH na 3 godziny. Po ukończeniu cyklu, zetrzyj na tarce jarzynowej kruszonkę. Posyp nią jabłka w misie i wstaw do zapieczenia na 220 stopni do...

  • To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jak je przygotować, aby smakowały naprawdę dobrze? Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoc na wskroś polski, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki,...