• Informacje na temat:

    stare na chleb

Przepisy na temat: stare na chleb
  • Ziemniaczane triki i patenty

    Gotowanie i pieczenie ziemniaków, wydawałoby się - jedne z najprostszych kulinarnych czynności, bo co tu może pójść nie tak? Okazuje się, że całkiem sporo. Na szczęście wiele można uratować, wykorzystując stare, sprawdzone triki mistrzów kuchni.

  • Jabłeczniki pewnie znacie, ten jest w wersji ekskluzywnej. Warstwy ciasta biszkoptowego i kruchego dzielą masy jabłkowe a ciasto zwieńczone jest delikatną i kruchuteńką ezą cytrynową. Kulinarny Must have tej jesieni :)

  • Sekrety śląskiej kuchni: knedle i kotlety z czerstwego pieczywa

    ...- Knedle z czerstwego to potrawa silnie zakorzeniona w śląskiej tradycji, podobnie jak kotleciki z czerstwego chleba. Są alternatywą dla śląskich klusek, mogą stanowić dodatek do dań mięsnych, ale(...). Podawać z ulubionymi sosami lub z boczkiem. Śląskie kotlety z czerstwego chleba robi się podobnie, ale zamiast bułek potrzeba do tego pół kilograma czerstwego chleba pszennego, razowego lub...

  • Pyszny i łatwy chleb. Po upieczeniu chleb waży około 1 kilograma.

  • Szwajcarskie smaki

    ...i integruje. Wokół kociołka z kipiącą masą serową czekają długie widelczyki z nadzianymi kawałkami chleba lub gotowanych ziemniaków. Kto zgubi w kociołku swoją porcję musi postawić kolejkę wódki, albo(...). Podobno odkrył je młody baca, który przy ognisku przypadkowo zostawił kawałek starego sera. Dzisiaj powierzchnia krążka sera o tej samej nazwie topiona jest nad ogniem lub w specjalnym piecyku...

  • Prawdziwy chleb na własnym zakwasie- nie ma lepszych zalet

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...delikatnie różowa taramosalata czyli pasta z chleba lub ziemniaków oraz ikry z dorsza. Albo pasta z upieczonego w całości na grillu bakłażana (baba ganush) o lekko wędzonym, dymnym smaku. Na(...). Koszyczek wypełniony grubymi kawałkami chleba zawsze stoi na stole, zarówno w restauracji jak i w każdym greckim domu. Jada się go, odłamując niewielkie kawałki. Grecy jadają chleb w ogromnych...

  • kolejna wersja chlebka :) przepis na zakwas jest wśród moich przepisów :)

  • Sól bardziej poetycko -  wróg czy najlepszy przyjaciel człowieka?

    ...właściwe dla naszego organizmu, zważywszy na obfitą jej zawartość w wędlinach, puszkach etc. Dodawana jest w wielkiej obfitości do kiełbas, wędlin, chleba, a i do ciast również, choć w obfitości nie...

  • szybki do zrobienia chlebek.

Artykuły na temat: stare na chleb
  • ..., owoców lub soku". Zdeklasowane, ale ważne produkty pełnoziarniste i nabiał Zaraz po warzywach i owocach, na kolejnym piętrze Piramidy znalazły się takie produkty jak: chleb, zboża, kasze i makarony...

  • Dlaczego chleb się psuje?

    Prawdziwy chleb powinien być wypiekany na zakwasie, dzięki czemu jest smaczniejszy, zdrowszy i nie psuje się tak szybko. Mimo że producenci zapewniają o naturalności ich wyrobów chleb pleśnieje. Dlaczego - zapytał PAP Life szefa kuchni Andrzeja Polana.

  • Rydwan Szykuje Ci się podróż. Może to być krótka wycieczka, dłuższy wyjazd za chlebem lub egzystencjalna wyprawa do własnego wnętrza. Nowe sytuacje są...

  • Delicje z Toskanii czyli Castagnaccio alla Toscana ; diety dzień 7-my.

    Jak głosi legenda, najprawdopodobniej pierwsze ciasto z mąki kasztanowej wypiekł w 1533 roku Pilade z miasta Lucca. Stare toskańskiej kroniki donoszą,...

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...- My jemy dużo chleba i Włosi jedzą dużo chleba. Jemy dużo klusek, które Włosi nazywają tak pięknie makaronem. Polskie kopytka i włoskie gnocchi są ze sobą bardzo blisko. Włoskie ndundari i polskie leniwe również. Być może stąd bierze się przekonanie, że znamy się na włoskiej kuchni. A to nie jest taka prosta sprawa – mówi Bartek Kieżun, autor książki „Italia do zjedzenia”, dziennikarz kulinarny...

  • Ziarno prawdy

    ...„Zapychacz”, „rozwala jelita”, „tuczy”. Chociaż chleb zawsze był podstawą żywienia, dzisiaj dla wielu osób to dietetyczny wróg nr 1. Dlaczego jemy coraz mniej pieczywa? I czy nasze obawy są uzasadnione? Pytamy specjalistów o najczęstsze mity.

  • Śladami słynnych polskich wypieków

    Zagraniczni turyści zachwycają się smakiem polskiego chleba i nie mogą wyjść z podziwu, że mamy tyle ciast! Twierdzą, że są „bosko smaczne” i niepowtarzalne jak nasze zabytki.

  • Wybrałam miłość na całego

    Ojciec walczył w Powstaniu Warszawskim, mama była sanitariuszką. Ona została nauczycielką. – Byłam normalną dziewczyną – mówi – miałam chłopaka... Ale potem pojawiła się inna miłość, wszechogarniająca, do Chrystusa. Tylko że Małgorzata Chmielewska samą modlitwą żyć nie umie. Za dużo w niej energii. Została przełożoną Wspólnoty Chleb Życia. Pomaga bezdomnym, jest zastępczą matką dla porzuconych...

  • Dziewiątka trefl. Musisz się obudzić z dotychczasowego letargu. Stare sprawy odłóż na półkę historii. W tym tygodniu przestaw zwrotnice. Zaufaj sobie i...

  • Najbardziej sycące śniadania, idealne na zimowe poranki

    ...„Śniadanie zjedz sam, obiadem się podziel, z kolacji zrezygnuj” – stare powiedzenie przypomina nam, że śniadanie powinno być czymś więcej, niż w pośpiechu wypitą filiżanką rozpuszczalnej kawy.