• Informacje na temat:

    spód do sernika pieczonego z herbatnikami

Przepisy na temat: spód do sernika pieczonego z herbatnikami
  • Sernik tutti frutti na spodzie z herbatników

    Sposób przygotowania 1. Ciastka pokrusz. Owoce opłucz, osusz, połowę rozgnieć widelcem. Białą czekoladę stop, połowę wymieszaj z okruszkami.  2. Masą wylep spód formy (śr. 26 cm) posmarowanej(...) na spód. Piecz ok. 60 minut w 180 st. Resztę malin i jagód rozgnieć, wymieszaj z porzeczkami. Wyłóż na ostudzony sernik...

  • Sernik czekoladowy

    ..., przestudź, wymieszaj z okruszkami oraz przyprawą do piernika. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż pergaminem. Spód wylep masą z ciastek. Mocno dociśnij. Wstaw na ok. 30 minut do lodówki. 2. Czekoladę stop, dobrze wystudź. Twaróg utrzyj z cukrem, proszkiem budyniowym, kakao oraz jajkami. Masę serową wymieszaj z olejem oraz stopioną czekoladą. Wylej na spód z ciasteczek. Wierzch wygładź. Sernik wstaw do...

  • Pyszny sernik

    Sposób przygotowania Ciasteczka włóż do woreczka i szczelnie zamknij. Następnie rozdrobnij je, na przykład wałkiem. Roztop 75 g masła i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Tak przygotowaną bazę(...) pudrem, cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny. Mieszając, powoli dodawaj śmietankę. Masą posmaruj spód z pokruszonymi ciasteczkami i odstaw do lodówki na ok. 2 godziny aż stężeje. Gotowe ciasto...

  • Sernik z brzoskwiniami

    ...dociskając mocno, po czym wstawiamy do lodówki na 20-30 minut. Miksujemy 600 ml z mieszanką do sernika na zimno i aromatem przez około 4 minuty. Wylewamy masę serową na schłodzony spód z herbatników(...) wierzch sernika dekorujemy orzechami.

  • Sernik na zimno z truskawkami

    ...kremówkę, na sztywno, łączymy ją z masą serową. Masę wylewamy na schłodzony herbatnikowy spód. Wkładamy do lodówki na przynajmniej cztery godziny. Najlepiej schładzać ciasto przez całą noc. Przygotowujemy...

  • Puszyste serniki z chrupiącymi dodatkami

    ....    Malinowy na ciastkach Sposób przygotowania 1. Herbatniki i płatki kukurydziane drobno pokrusz. Czekoladę stop, połącz z okruszkami. Formę (śr. 26 cm) posmaruj olejem. 2. Spód formy wylep masą. Namocz 6 łyżeczek żelatyny, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Śmietanę ubij na sztywno. 3. Ser utrzyj z 1/2 szkl. cukru i cukrem waniliowym. Dodaj śmietanę i żelatynę. Na spód wyłóż...

  • Sernik z jeżynami

    Składniki na 12 porcji: Spód: 25 dag czekoladowych herbatników 10 dag masła Masa: 15 dag gorzkiej czekolady 80 dag mielonego twarogu 15 dag cukru 1 op. budyniu(...): 1. Spód: ciastka drobniutko pokrusz. Masło stop, przestudź, wymieszaj z okruszkami. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż pergaminem. Dno wylep masą z ciastek. Mocno dociśnij. Wstaw na ok. 30 minut do...

  • Sernik kawowo-waniliowy

    Składniki: Spód 10 dag maślanych herbatników 5 dag krakersów 5 łyżek masła Łyżeczka cynamonu Masa serowa 75 dag twarogu półtłustego 35 dag serka mascarpone 14 dag gorzkiej czekolady(...) czekoladą, wylej na podpieczony spód. Piecz godzinę w temp. 180°C. Ostudź w uchylonym piekarniku przez 1 i 1/2 godz. 3. Czekolady rozdrobnij, dodaj śmietankę, podgrzej na parze. Gęstniejącą polewę...

  • Sernik pod bezową chmurką

    Składniki na 12-15 porcji: Na spód:  15 dag herbatników typu petit beurre 3 dag roztopionego masła Na masę serową: 1 kg twarogu sernikowego mielonego 1 opakowanie budyniu(...) strużką wlewaj do ubitej piany gorący syrop. Całość miksuj 5-8 min, aż beza będzie sztywna. Wierzch i boki sernika posmaruj przygotowaną bezą, opal palnikiem do zrumienienia. Rada: Jeśli nie masz...

  • Serniczki na zimno

    Gotowany serniczek z owocami leśnymi Sposób przygotowania: 1. Owoce rozmroź, osącz  i zmiksuj, przetrzyj. Stop 1/2 kostki masła. Ciastka pokrusz, wymieszaj z masłem. Masą wylep spód tortownicy(...) w plasterki. Żelatynę namocz, a gdy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając. 3. Twaróg utrzyj z cukrem, sokiem i skórką z limonek. Śmietanę ubij, połącz z masą serową i likierem. Domieszaj żelatynę. Wyłóż na spód...

Artykuły na temat: spód do sernika pieczonego z herbatnikami
  • Szybki sernik dyniowy

    ...jednolita masa. Masę wylej na spód z herbatników. Wyrównaj. Piecz 60-70 minut w temperaturze 160°C. Następnie wystudź.  3. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder...

  • Zachwycili się nim starożytni, w Polsce pojawił się za sprawą Jana III Sobieskiego. Z okazji Międzynarodowego Dnia Sernika przedstawiamy ciekawostki, dotyczące tego wypieku. Pokażemy również, jak go przygotować, aby cieszyć się jego pełnym smakiem. Sernik to przepyszny deser, który 30 lipca obchodzi swoje święto. Międzynarodowy Dzień Sernika to idealny pretekst do zapoznania się z dziejami tego specjału oraz ciekawostkami na jego temat. Wydawać by się mogło, że to pyszne ciasto jest dość...

  • Sernik waniliowy Nigelli Lawson

    ...pianę. Delikatnie połącz ją z masą serową.  3. Na ciasteczkowy spód wyłóż masę serową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz 60-80 minut, aż wierzch sernika się zazłoci. Wystudź. Przed...

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...

  • Sernik z kruszonką

    Jako spód możesz wykorzystać herbatniki kakaowe typu petit beurre.

  • Jeśli przygotowanie sernika kojarzy ci się z długimi godzinami spędzonymi przy rozgrzanym piekarniku, przedstawiamy garść przepisów, które skutecznie rozprawią się z tym mitem. Fot. 123RF/Pcisel Najprawdopodobniej obecność serników na polskich stołach zawdzięczamy królowi Janowi III Sobieskiemu, który sprowadził go wracając z odsieczy wiedeńskiej. Tak oto zawitał do kraju nad Wisłą, gdzie ochrzczono go mianem „sernika wiedeńskiego". Rozsmakowali się w nim krakowiacy i przystroili...

  • Letni sernik z porzeczkami

    ...pieczenia (wystarczy spód), a następnie wylep ciasteczkową masą. Piecz przez 10 minut w temp. 180°C.  2. Wszystkie składniki na ciasto (poza śmietanką) powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg(...) wylej na ciasteczkowy spód. Odszypułkowane porzeczki ułóż na cieście i delikatnie wciskaj szpatułką w ciasto. Piecz 90 minut w temp. 160°C. Wystudź i udekoruj owocami. Zobacz także:

  • Sernik to król ciast. Jednak latem mało kto ma ochotę uruchamiać piekarnik, aby przygotować taki deser. W takim wypadku z pomocą przychodzą nasi użytkownicy, którzy sztukę robienia ciast bez pieczenia opanowali do perfekcji. Fot. 123RF/Picsel Biorąc pod uwagę popularność tego przysmaku szacuje się, że jego odmian jest około 1000. Jedne różnią się rodzajem użytego sera, inne dodatkami, obecnością spodu lub jego brakiem, a także temperaturą, w jakiej jest podawany. Miłośnicy tego ciasta z...

  • Sernik z wiśniową frużeliną

    Sposób przygotowania: 1. Herbatniki rozkrusz na miazgę. Połącz z roztopionym masłem. Masą wyłóż dno tortownicy. Wstaw na 30 minut do lodówki. Składniki na masę serową (w temperaturze pokojowej) połącz, następnie dodaj rodzynki, wymieszaj i wylej na ciasteczkowy spód. Piecz godzinę w temperaturze 160°C. Studź w lekko uchylonym piekarniku.  2. Dżem i szklankę wody zagotuj. W połowie szklanki...

  • Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby serników. To wyjątkowe ciasto bardzo często gości na naszych stołach i zawsze znika błyskawicznie. Co bardzo ważne, sernik jest również doskonałym polem do kuchennych eksperymentów. Fot. 123RF/Picsel Historia sernika jest długa i interesująca. Pierwsze wzmianki na jego temat sięgają czasów starożytnych. W Grecji przysmakiem tym częstowano zwycięzców Igrzysk Olimpijskich. W dziele pt. „De Re Rustica", którego autorem jest rzymski polityk, mówca i pisarz...