• Informacje na temat:

    spod do ciasta makowego

Przepisy na temat: spod do ciasta makowego
  • Ciasto makowe Julki

    ...z cytryny i cukrem. Rodzynki pokroić i dołożyć do masy serowej (nie miksować). Składniki ciasta zmiksować. Tortownicę posmarować masłem, również boki. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyciągnąć odstawić, aby wystygło. Nałożyć na spód ciasta masę makową, posiekaną skórkę pomarańczową oraz zmiksowany ser z rodzynkami. Całość włożyć do lodówki na 30 minut.

  • Wyjątkowo smaczne desery

    ..., układając spodem do góry. Do wykonania ciasta nie potrzeba nawet miksera. Musi się udać! Sposób przygotowania Pomarańcze wyszorować i wyparzyć. Pokroić w grube plasterki. W płaskim garnku lub(...) masy.  Do masy dodać utarte żółtka i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać suche składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do powstania ciasta o konsystencji musu. Spod formy o średnicy 23 cm...

  • Mazurek - najlepsze przepisy

    Tego słynnego ciasta nie może zbraknąć na wielkanocnym stole. Przedstawiamy 10 najlepszych przepisów na mazurki.

  • Pyszności z serka mascarpone

    ...konfiturą. Dolny blat włożyć do okrągłej formy do pieczenia ciasta, zamknąć obręcz. Na cieście ułożyć maliny. Mascarpone, twarożek, 50 g cukru, cukier waniliowy i 2-3 łyżki śmietany wyrobić na gładką masę...

  • Strucla makowa - Ewelinka

    na ciasto: 40dag mąki, 12 dag masła, 3 jaja, 3/4 szklanki mleka, 3dag drożdży; na masę makową: 50dag maku, 5dag rodzynków, smażona skórka pomarańczowa, aromat migdałowy, 2 jaja, 20dag cukru, 10dag masła

  • Strucla z makiem - Maciej Kuroń

    ...i zawijamy struclę, tak, żeby brzeg i obydwa końce znalazły się pod spodem. Z reszty ciasta i maku przygotowujemy drugą struclę. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy delikatnie mąką, układamy(...) waniliowy i mieszamy. Przystępujemy do przygotowania ciasta. Ucieramy masło, cukier i jajka na puszystą masę. Dodajemy do niej drożdże roztarte w mleku i mieszamy. Gdy masa jest już dobrze wymieszana...

  • Sernik makowo-marcepanowy

    Składniki: 100 g masła 2 opakowania wafli belgijskich 6 płatów żelatyny 750 g jogurtu marcepanowo-makowego (gotowego lub wg przepisu, który znajdziesz tutaj ) 200 g kremowego twarożku(...) posmarować olejem nałożyć wafle z masłem i docisnąć tak, aby powstał spód ciasta. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jogurt, twarożek, sok pomarańczowy, cukier...

  • Wielkanoc

    Przygotowanie mazurka zacznij od kruchego ciasta - musisz je potem wstawić do lodówki na kilka godzin. Do malaksera wsyp schłodzone w lodówce i pokruszone masło oraz mąkę. Zmiksuj lekko składniki, po czym(...) i połowy cukru pudru. Ubij żółtka. Resztę cukru pudru użyj do ubicia białek. Połącz składniki, na końcu dodając ostrożnie sztywną pianę z białek. Całość wlej do litrowej formy do ciasta wyłożonej folią...

Artykuły na temat: spod do ciasta makowego
  • Drożdżowy rulon z makowym nadzieniem

    ...prostokątny placek. Wyłóż masę makową. Zwiń jak roladę, zawijając końce ciasta pod spód. Struclę owiń pergaminem, pozostawiając 3-4 cm na wyrośnięcie ciasta. Ułóż ją na blaszce. Wstaw do piekarnika...

  • Babka orzechowo-migdałowa, babka kawowa oraz faszerowane jajka z pistacjami - takie przepisy na Święta proponuje Lidl. Święta już tuż tuż.... Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą, jakie wielkanocne baby przygotują lub nie mają pomysłu na nietypowe podanie świątecznych jaj, mamy garść pomysłów od Lidla w wersji Deluxe! Być może, któryś z przepisów przypadnie Wam do gustu.   Faszerowane jajka z pistacjami Co kupić?• 8 jajek• 4 łyżki śmietany 30%• 3 łyżki szczypiorku• 3 łyżki oleju...

  • Tort makowy z białą czekoladą

    ...rozpuścić, przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając porcjami czekoladę, schłodzić. Rum wymieszać z wodą, połową nasączyć spód tortu.  3. Na spodzie rozsmarować dżem, a na nim rozłożyć...

  • W kwestii ciast każdy ma swojego faworyta, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Wielu osobom święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z wytrawnymi potrawami. Na stołach królują wówczas barszcze, ryby, pierogi, krokiety oraz różnego rodzaju sałatki. Warto jednak pamiętać, że każde ucztowanie powinno zostać zwieńczone wyjątkowym smakołykiem. Mamy nadzieję, że zostawicie...

  • Ciasta w dobrym stylu

    ...cukier się rozpuści. Pianę nałożyć na ciasto (zachować 2 cm odstępu od brzegu ciasta) i piec kolejne 30 minut. Uwolnić z formy, ostudzić. Sok z cytryny, ¼ litra wody, 200 g cukru i 10 g masła(...) masę makową, do drugiej jabłka. Oba rodzaje ciasta i żurawinę nakładać na przemian do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą prostokątnej  formy.  Piec w 175 st. C przez 50-60 minut. Wyjąć...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym...

  • Tort opium

    Świąteczny tort Opium. Warstwy czekoladowego biszkoptu, białej bezy i kremu kawowo-makowego, nasączone dużą ilością migdałowego ponczu i dla przełamania smaków – dobrą domową konfiturą. Wspaniały miks świątecznych smaków, tort wilgotny i sycący, dla osób, które lubią klasyczne połączenia.

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...

  • Makowiec z wiśniami

    Przygotowanie: Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, wsyp cukier oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj żółtka oraz pokrojony na małe kawałki tłuszcz. Szybko zagnieć jednolite ciasto. ¼ ciasta włóż do zamrażarki, pozostałym wylep dno oraz boki tortownicy. Piecz około 15 minut w temperaturze 180°C. 2. Mak zalej wrzącą wodą (powinien być w całości zakryty). Gdy wystygnie, dokładnie osącz...

  • Wielkanoc już niebawem. Na naszych stołach obowiązkowo pojawią się babki, mazurki i serniki. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć bliskich i rodzinę czymś wyjątkowym, sięgnij po przepisy na niepowtarzalne ciasta, które urozmaicą świąteczny repertuar. Fot. 123RF/Picsel Śniadanie wielkanocne będzie obfitować w wytrawne potrawy takie jak żurek, kiełbasy, pasztety, chrzan i oczywiście jajka. Wiadomo jednak, że każda uczta musi zakończyć się pysznym deserem. Dlatego w tym roku oprócz tradycyjnych...