• Informacje na temat:

    spirytus szybka nalewka

Przepisy na temat: spirytus szybka nalewka
  • Nalewki lecznicze

    ...2-3 razy dziennie po 3 łyżki na wzmocnienie organizmu, np. w czasie przedwiośnia lub po chorobie. Nalewka chmielowa Składniki: - 50 g szyszek chmielu, - szklanka spirytusu, - 3 jabłka(...). Wówczas odcedzić i odcisnąć. Przelać do ciemnej butelki i odstawić, aż nalewka dojrzeje, czyli na minimum miesiąc, ale im dłużej postoi - tym będzie smaczniejsza. Zażywać profilaktycznie po małym...

Artykuły na temat: spirytus szybka nalewka
  • Nalewki, Praca zbiorowa

    Dla zdrowotności, od boleści i łamania w kościach. Nalewka jest magicznym alkoholem. Kieliszeczek wypity dla zdrowia wzmacnia organizm, leczy niedomagania ciała, a zniechęconych podnosi na duchu.

  • Nalewka jest magicznym alkoholem. Kieliszeczek wypity dla zdrowia wzmacnia organizm, leczy niedomagania ciała, a zniechęconych podnosi na duchu. Nalewki przygotowuje się bez pośpiechu, ciesząc się urodą lata lub delektując późnym słońcem jesieni, wkładając w tę domową produkcję wiedzę, umiejętności i serce. Podawane obowiązkowo w karafce wymagają odpowiedniej oprawy: ładnego nakrycia stołu, eleganckich małych kieliszków. Nalewka w karafce powinna być na tyle klarowna, by światło mogło przez...

  • Nalewki z całą mocą

    Nalewka jest magicznym alkoholem. Kieliszeczek wypity dla zdrowia wzmacnia organizm, leczy niedomagania ciała, a zniechęconych podnosi na duchu.

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot.Materiały prasowe Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do słodkich ciast i deserów. Przygotowanie tego trunku nie jest trudne, a jedynie...

  • Jedz go, a szybko pozbędziesz się zimowego tłuszczyku!

    ...złym samopoczuciu. Lecznicza nalewka: 100 g rozgniecionych owoców zalej 1 szkl. spirytusu i 1 szkl. miodu. Odstaw na 2 tyg. Warto pamiętać... Niektórzy mogą zareagować na przyprawy alergicznie...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot. 123RF/Picsel Na staropolskich stołach królowały nalewki, a najlepsze receptury stały się dla ich posiadaczy skrzętnie skrywanym sekretem, przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Słodkie alkoholowe napoje były...

  • Na co pomagają kasztany?

    ...nie całego worka, tylko po jednym, dwóch w kieszeni. Pamiętaj jednak, aby po roku wymienić je na nowe okazy. Zebranych kasztanów nie można używać bez końca. Jeszcze skuteczniejsza jest nalewka. Kilkanaście dojrzałych nasion kasztanowca pokrój lub utłucz, zalej szklanką przegotowanej, chłodnej wody i 1/2 l spirytusu. Odstaw w zamkniętym naczyniu na miesiąc, od czasu do czasu wstrząsając słoikiem...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam...

  • Kasztany na reumatyzm

    Kasztany, dzięki zawartości escyny i flawonoidów, wzmacniają naczynia krwionośne, łagodzą obrzęki i są stosowane w bólach reumatycznych. Najlepiej przygotować z nich nalewkę do wcierania. Tak ją zrobisz: 50 g umytych i pokrojonych kasztanów wrzuć do słoika i zalej 4 szklankami wódki lub spirytusu 96 proc. Zakręć słoik i odstaw  na miesiąc w zacienione miejsce. Gotowe. Miksturą nacieraj...

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...