• Informacje na temat:

    spirytus na alkohole

Przepisy na temat: spirytus na alkohole
  • Owocowe nalewki – leczą i są pyszne

    ...i bóle głowy. Alkohol do produkcji nalewki powinien mieć ok. 70 proc. (spirytus rozcieńczamy wodą lub wódką). Jeśli będzie zbyt mocny, owoce się "zetną" - zbyt duże stężenie alkoholu pozamyka ich ściany komórkowe. A w konsekwencji ich dobroczynna zawartość nie przeniknie do nalewki. Zalewając owoce, należy zwrócić uwagę, by wszystkie były przykryte alkoholem, inaczej zbrązowieją i zwiędną. Jeśli...

  • ...1 kg ziemniaków ( ugotować); 1 kg mąki; 10 dag drożdży; 5 jaj; 6 łyżek cukru (2 waniliowe) + szczypta soli; 0,5 kostki margaryny (roztopić); 2-3 łyżki spirytusu lub 6 łyżek wódki.

  • ...1 kg ziemniaków (ugotować); 1 kg mąki; 10 dag drożdży; 5 jaj; 6 łyżek cukru (2 waniliowe); szczypta soli; 0,5 kostki margaryny (roztopić); 2-3 łyżki spirytusu lub 6 łyżek wódki.

  • ...na ciasto: 20 dag mąki, 15 dag orzechów laskowych, 4 jaja, 15 dag masła, 15 dag cukru, 10 dag czekolady deserowej, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat rumowy; na poncz: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, łyżka spirytusu lub rumu; do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa...

  • Szafranowy drożdżowiec

    Sposób przygotowania 1. Dwa dni przed przygotowywaniem babki szafran zalej spirytusem i odstaw.  2. Ciasto: wanilię rozkrój, wydrąż rdzeń, razem ze skórką dodaj do 1 szkl. mleka. Gotuj 3-4 minuty(...). Masło stop. Białka ubij na pianę. Wyrośnięty zaczyn połącz z żółtkami, przestudzonym masłem, resztą mąki i szczyptą soli. Wyrób elastyczne ciasto. Dodaj szafran z alkoholem i białka, delikatnie...

  • Domowa nalewka krok po kroku

    ...dużego słoja i zasypujemy cukrem. Następnie, zalewamy wszystko spirytusem i wodą. Owoce macerujemy w alkoholu przez około 10 dni. Codzienne wstrząsanie słojem ułatwi rozpuszczenie cukru. Po tym...

  • Polski trunek - nalewka

    Nalewki Kresowe. Podstawą nalewki są owoce oraz alkohol. W większości przepisów bazą jest spirytus. Jego moc zależy od ilości soku, jaki można uzyskać z danych owoców. Do wiśniówki na przykład dodaje się mocniejszy alkohol, aby sok nie rozcieńczył za bardzo spirytusu. Każdą nalewkę przygotowuje się inaczej. Oprócz macerowania czy dodawania cukru w odpowiednim czasie, istotny jest też sposób...

  • Pączki i pączusie

    ...masła ●2 łyżki spirytusu lub octu; dodatkowo: ●olej ●dżem ●cukier puder Przygotowanie: 1. Żółtka i jajko ubij z cukrem na pianę. Do misy miksera wsyp przesianą mąkę, drożdże, szczyptę soli, cukier wanil., ciepłe mleko i pianę jajeczną. Wyrabiaj 10 min. Dodaj masło i spirytus, wyrabiaj 5 min. Przykryj ściereczką i odstaw na godz. do podwojenia objętości. 2. Rozwałkuj ciasto na ok. 1,5 cm...

  • Tradycyjne polskie nalewki z pigwy, cytryny, róży...

    Nalewka z jabłek i pigwówka Nalewka jabłkowa : 1 kg jabłek, 0,75 l spirytusu, szkl. wody, 5 goździków, cynamon, wanilia, 30 dag cukru; Pigwówka : ok. 1,5 kg pigwy, litr spirytusu, 50 dag cukru brązowego, 0,5 litra miodu, woda - ok. 400 ml do rozcieńczenia spirytusu i 700 ml do syropu cukrowo-miodowego Nalewka z jabłek: jabłka umyj, pokrój na kawałki, usuwając pestki. Wrzuć do słoja...

  • Nalewki z jesiennych owoców

    ...miodu (zawiera witaminy, mikroelementy, enzymy). Od czasu do czasu należy ją wstrząsnąć – to ułatwia związkom z owoców łączenie się z alkoholem. Składniki: 10 dkg owoców, ¼ l wódki lub spirytusu(...), przełóż do szklanego słoja, dodaj cukier i zalej alkoholem. Odstaw w ciepłe miejsce. Po tygodniu przesącz płyn przez gazę. Jednorazowo pij jeden kieliszek. Ma duże ilości witaminy C, działa wzmacniająco...

Artykuły na temat: spirytus na alkohole
  • Nalewka ze śliwek węgierek

    Śliwówkę osłodź miodem gryczanym – podbije aromat śliwek. Spirytus zastąp alkoholem ze słodką nutą: dobrej jakości rumem, burbonem albo brandy.

  • "Bezkacowy" alkohol, który nie upija

    Naukowcy z Imperial College London pracują nad syntetycznym alkoholem, który - podobnie jak "autentyk" - wywołuje uczucie przyjemnego podniecenia, ale pozwala uniknąć stanu upojenia oraz kaca.

  • Serowe oponki

    Nie pomijaj spirytusu w przepisie, bo dzięki temu smażone oponki nie nasiąkną tłuszczem. W ostateczności możesz alkohol zastąpić octem albo świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

  • ...wielu i slysze: - Lucia, nie pij bouli. - A czemu ? .. zdziwilam sie z lekka. - Bo A lubi boule i B. wlal tam cwiartke spirytusu i juz sie to przegryzlo. Nic nie czuc i A zaserwujemy kilka...

  • Nalewki z całą mocą

    Nalewka jest magicznym alkoholem. Kieliszeczek wypity dla zdrowia wzmacnia organizm, leczy niedomagania ciała, a zniechęconych podnosi na duchu.

  • Konfitura z zielonych pomidorów na 2 sposoby

    Ze skórką pomarańczową Przygotowanie: 1. Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki i usuń pestki. Skrop alkoholem i odstaw na noc. Przygotuj syrop: do rondla...

  • Jak piją polskie kobiety? Statystyki są niepokojące

    Statystyczny Polak wypija rocznie ponad 11 litrów czystego spirytusu. Choć mogłoby się wydawać, że czasy alkoholowego rozpasania mamy już za sobą, liczby są nieubłagalne - to o trzy litry więcej niż w latach 90. Przy takich średnich ilościach nietrudno o uzależnienie.

  • Nalewki, Praca zbiorowa

    Dla zdrowotności, od boleści i łamania w kościach. Nalewka jest magicznym alkoholem. Kieliszeczek wypity dla zdrowia wzmacnia organizm, leczy niedomagania ciała, a zniechęconych podnosi na duchu.

  • Faworki z cukrem pudrem

    Sposób przygotowania: 1. Ubij jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą pianę. Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia.  2. Wlej spirytus lub ocet, i dodaj śmietanę. Wszystko wymieszaj i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń ją w folię spożywczą i odłóż na blat, na około 40 minut.  3. Odwiń ciasto z foli. Zagniataj je energicznie przez 6-7 minut, a następnie...

  • Nie potrafiła się zatrzymać

    ..."Popiołu i diamentu". To właśnie on zapala kieliszki ze spirytusem w pamiętnej scenie filmu, którą... sam podsunął Wajdzie. Wtedy też poznał Zbyszka Cybulskiego (†40), który miał w głowie scenariusz...

Zdjęcia na temat: spirytus na alkohole