• Informacje na temat:

    sous vide wieprzowina

Artykuły na temat: sous vide wieprzowina
  • Jak przygotować czerwone mięso

    ...sous-vide Po francusku - w próżni (wym.: su-vid). To metoda przygotowywania mięsa, w której jest ono szczelnie zamknięte w torebce próżniowej. Umieszcza się ją w kąpieli parowej lub wodnej...

  • M-3 operować ciekłym azotem, pistoletem wędzarniczym, strzelającym cukrem czy maszyną sous vide. Moja książka jest dla tych wszystkich, którzy mają w kuchni sprzęt podstawowy - nóż, deskę do krojenia, garnek(...). Już nie tylko wieprzowina, kapusta, ogórki kiszone, fasolka szparagowa czy ziemniaki królują na polskich talerzach, ale coraz częściej staropolskie krupy, olej rydzowy, jarmuż czy topinambur. Wraca moda...

  • Od zasmażki do fusion

    ...sezonowości. Można degustować np. chłodnik z żętycy ze szczawiem albo troć sous-vide.  Zresztą sous-vide (technikę gotowania w próżni, dłużej, w niższej temperaturze) też poznaliśmy w ciągu ostatniej dekady(...), w którym Jacek Borusiński ogrywa picie kawy tak, że trudno zachować powagę. "No, no, moja kawa, kawusia kochana, no, no, tak że przepychota".  Łeptowina i niutaty Czyli wieprzowina i ziemniaki. To...

  • I co z tym mięsem?

    ...zawiera konserwanty. Naturalne mięso powinno mieć kolor szary (chyba że jest niedopieczone). Jak przygotowywać mięsne dania, by były zdrowe? Gotuj je, duś, przyrządzaj na parze lub w próżni (sous vide), w temperaturze poniżej 160°C. A jeśli najbardziej lubisz smażone mięso, staraj się je często przewracać i trzymaj na patelni jak najkrócej. Nie dopuszczaj do powstania na jego wierzchu ciemnej...