• Informacje na temat:

    sosy do potraw z grilla

Przepisy na temat: sosy do potraw z grilla
  • Grill idealny – jak zaskoczyć gości?

    Masz już dość tradycyjnego grilla, na którym można uświadczyć jedynie kiełbasę śląską i spaloną karkówkę? Sprawdź, jak zaskoczysz swoich gości!

  • Trzy sosy, których nie może zabraknąć na majówkowym grillowaniu

    Maj to miesiąc, w którym większość z nas rozpoczyna okres przyrządzania posiłków na świeżym powietrzu. Słońce, zielona trawa, ciepły wiatr, a do tego pyszne jedzenie – najlepiej z grilla. Dziś grillowanie stało się sztuką, a sztuka potrzebuje odpowiedniej oprawy np. w postaci smakowitych sosów. Oto 3 propozycje, których nie może zabraknąć na majówkowym grillowaniu.

  • Dbasz o linię i kochasz grilla?

    ...teraz całą resztę. Warzywa z grilla smakują wyśmienicie, a do tego są bogate w błonnik, więc ułatwiają trawienie, przyspieszają przemianę materii, obniżają indeks glikemiczny potraw. Wypróbuj nasze(...)Jeśli w czasie grillowych biesiad nie będziesz się objadała, wybierzesz niskokaloryczne potrawy i będziesz przestrzegała kilku prostych zasad, twoje ogrodowe przyjęcia szybko zasłyną z tego, że są...

  • Grill? Dlaczego nie!

    Trudno wyobrazić sobie polskiego grilla bez ociekającej tłuszczem kiełbasy, karkówki czy kaszanki. Grill to nasza specjalność. Choć w ostatnich latach umiejętność przyrządzania potraw na ogniu urosła do rangi sztuki, ze względów medycznych i dietetycznych, ma tyle samo zwolenników, co przeciwników.

  • Grillowanie z pomysłem – pyszne dodatki

    Przyjęcie w plenerze już prawie gotowe, ale brakuje pysznego wykończenia? Mamy coś, co sprawdzi się doskonale - smakowite sosy, które nie bez powodu nazywane są duszą grillowanych potraw. Odpowiednio dobrane uczynią z każdego dania prawdziwą ucztę smaków.

  • ABC letniej diety

    ...potraw z grilla). Wszystkie dania powinny być pieczone na specjalnych tackach lub w folii aluminiowej, a nie tuż nad żarem. Tłuszcz, który spada na węgle, spala się, a powstały dym zawiera toksyczne(...) i został ponownie zamrożony. A wtedy może nawet wywołać zatrucie. G jak grillowane przysmaki Nie powinny być wakacyjną codziennością. Jednak raz w tygodniu możesz poczęstować smyka potrawą z rusztu...

Artykuły na temat: sosy do potraw z grilla
  • Sosy Hellmann’s

    Doskonale przyprawione mięso, cudownie pachnące kiełbaski, delikatnie przyrumienione ryby, kolorowe warzywa - same nie wystarczą. To sosy stanową kropkę na "i", są idealnym dopełnieniem grillowanych potraw.

  • Dobry sos może całkowicie odmienić smak przygotowywanych przez was dań. Szykując grillowe menu, nie zapomnijcie o zrobieniu przynajmniej kilku, aromatycznych dipów. Fot. 123RF/Picsel O tym jak smakuje danie, bardzo często decydują niepozorne detale. Jednym z takich, zbyt często lekceważonych szczegółów, są sosy podawane do potraw. Niektórzy całkiem o nich zapominają, inni z kolei całkowicie zdają się na ślepy los. Tymczasem odpowiednio przygotowany sos może zamienić przeciętne danie w...

  • Dania z grilla. Gruzińska sałatka z buraków

    Buraki doskonale nadają się na grilla i stanowią smaczny dodatek do sałatek. W jaki sposób je przygotować, aby nic nie straciły ze swoich właściwości, radzi dietetyk Alicja Kalińska.

  • Planując wielkanocne menu nie zapomnijcie o wyjątkowo aromatycznych sosach. W końcu ten niepozorny dodatek może całkowicie odmienić smak każdego dania. Fot. 123RF/Picsel O tym jak smakuje danie, bardzo często decydują niepozorne detale. Jednym z takich, zbyt często lekceważonych szczegółów, są sosy podawane do potraw. Niektórzy całkiem o nich zapominają, inni z kolei zdają się na ślepy los. Tymczasem odpowiednio przygotowany sos może zamienić przeciętne danie w najprawdziwszy smakołyk....

  • Tzatziki - idealny dodatek do dań z grilla

    Grillując różne potrawy, zastanawiamy się, jakie dodatki będą zdrowe dla naszego organizmu. Według dietetyk Alicji Kalińskiej tzatziki są dobrym i uniwersalnym wyborem.

  • Bardzo odpowiada mi przejrzysta klasyfikacja przyjęta w książeczce, która właśnie trafia do Państwa rąk, dzieląca bogactwo sosów na: sosy gorące, sosy zimne do ryb lub mięsa, dipy i chutneye oraz sosy, musy i syropy do dań słodkich i legumin Na wstępie dwa zdania o terminach odnoszących się do sosów pojawiających się od niedawna na naszych stołach. Dipy to pikantne, zimne i gęste sosy (pasty) na bazie jogurtu, śmietany, majonezu, twarogu, najczęściej z dodatkiem ostrych przypraw i ziół,...

  • Dania z grilla. Wołowina z malinowym sosem

    ...dla zdrowia substancje, które kumulują się w przygotowywanych potrawach. Mięsa należy grillować na tackach aluminiowych lub folii aluminiowej. Grillowanie bezpośrednio na(...) substancji (cukier, glutaminian sodu, konserwanty itp.) Stosuj naturalne zioła i przyprawy, sosy przygotowywać np. na bazie pomidorów lub jogurtu. Unikaj bułek przeznaczonych do...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Dania z grilla. Krewetki z cukinią

    ...gazet, kartonów, sztucznych podpałek - w czasie grillowania wydzielają się z nich niebezpieczne dla zdrowia substancje, które kumulują się w przygotowywanych potrawach. Mięsa należy(...) substancje. Unikaj gotowych mieszanek przypraw i sosów - zawierają wiele niepotrzebnych substancji (cukier, glutaminian sodu, konserwanty itp.) Stosuj naturalne zioła i przyprawy, sosy...

  • Kuchnia współczesna opiera się na pięciu filarach, którymi są klasyczne, wielkie sosy. Jak stwierdził w XIX wieku August Escoffier – jeden z najsłynniejszych kucharzy Francji – są to sosy matki, na których bazują inne sosy. Fot. 123RF/Picsel O czym mowa?   Najprostszym z wielkiej piątki jest sos beszamelowy. Do jego wykonania potrzebujemy masła, mąki, mleka oraz przypraw. Zaczynamy od stopienia porcji masła i zrumienienia na nim mąki. Ważne by zasmażka była gładkiej konsystencji. Następnie...