• Informacje na temat:

    sosy do lodów

Przepisy na temat: sosy do lodów
Artykuły na temat: sosy do lodów
  • Arbuz - soczysty, słodki, słony

    ...czasie wyjmij pojemnik z lodówki i widelcem zeskrobuj schłodzoną masę. Ponownie zamknij ją w mrozoodpornym opakowaniu i wstaw na co najmniej godzinę do zamrażarki. Jogurt z kubeczka przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij po porcji do wysokich, schłodzonych wcześniej w lodówce szklanek. Następnie do każdej szklanki nałóż porcję granity arbuzowo-imbirowej. Podawaj z cząstkami arbuza...

  • Jak zamienić makaron w arcydzieło sztuki kulinarnej? Jaki sos do jakiego makaronu? Trudno znaleźć inny produkt spożywczy, który dawałby tyle możliwości i jednocześnie był tak prosty w przyrządzaniu - wystarczy kilka odpowiednich dodatkowych składników, by zapewnić rozkosz dla podniebienia. Makaron i sos to para stwarzająca możliwość wprost niewyobrażalnych kreacji. W książce prezentujemy wybór najlepszych sosów do makaronu, od klasycznych po bardziej twórcze i wyrafinowane warianty.

  • Podstępny cukier

    ...fasolka w sosie pomidorowym z puszki, a na kolację kurczak w sosie teriyaki. Pił naturalne soki, lub witaminowe drinki dla sportowców. W ogóle nie jadł słodyczy, lodów, fast foodów, nie pił coca-coli(...) smakowe (również roślinne), napoje dla sportowców, organiczne napoje gazowane, wszystkie zawierają mnóstwo cukru. Gotowe sosy do makaronu oraz zupy w puszce i dania typu fasolka po bretońsku...

  • Planując wielkanocne menu nie zapomnijcie o wyjątkowo aromatycznych sosach. W końcu ten niepozorny dodatek może całkowicie odmienić smak każdego dania. Fot. 123RF/Picsel O tym jak smakuje danie, bardzo często decydują niepozorne detale. Jednym z takich, zbyt często lekceważonych szczegółów, są sosy podawane do potraw. Niektórzy całkiem o nich zapominają, inni z kolei zdają się na ślepy los. Tymczasem odpowiednio przygotowany sos może zamienić przeciętne danie w najprawdziwszy smakołyk....

  • Opanuj sztukę gotowania: Majonez i masło

    ...najczęściej używamy do celów kulinarnych, i postaraj się nie dopuścić do ich destabilizacji. Powszechnie stosowane emulsje: - majonez i sos holenderski - sosy winegret (niektóre emulsje nie są trwałe(...) przechowuj w lodówce maksymalnie przez kilka dni. Emulsje typu olej w wodzie wychodzą znacznie lepiej, kiedy składniki nie są ani zbyt gorące, ani zbyt zimne. Dlatego przed użyciem jajka wyjmij je odpowiednio...

  • Mrożone desery, które chłodzą i orzeźwiają, znane są ludziom od bardzo dawna. Już w V wieku, w basenie Morza Śródziemnego, można było dostać lody. Dziś dostępne są niemal na każdym rogu. Fot. 123RF/Picsel Na targach starożytnej Grecji można było kupić przysmak, na który składał się lód wymieszany z miodem i owocami. Również Persowie, dla ochłody w gorące dni spożywali zmrożone desery - budowali specjalne pomieszczenia chłodzące, w których możliwe było przechowywanie lodu i chłodzenie potraw....

  • Luksus na talerzu!

    Już od 18 listopada Lidl zaprasza do swoich sklepów po delikatesowe produkty w bardzo atrakcyjnych cenach. Przekonaj się, że stać cię na prawdziwy luksus i podaruj go sobie oraz bliskim. Oferta Deluxe to m.in. wykwintne sery, wyjątkowe wędliny, dania gotowe czy też rozmaite pasty i sosy do mięs oraz kanapek. Wielbiciele łakoci natomiast, będą mogli wybierać spośród pralin, ciastek, lodów czy też...

  • Kuchnia współczesna opiera się na pięciu filarach, którymi są klasyczne, wielkie sosy. Jak stwierdził w XIX wieku August Escoffier – jeden z najsłynniejszych kucharzy Francji – są to sosy matki, na których bazują inne sosy. Fot. 123RF/Picsel O czym mowa?   Najprostszym z wielkiej piątki jest sos beszamelowy. Do jego wykonania potrzebujemy masła, mąki, mleka oraz przypraw. Zaczynamy od stopienia porcji masła i zrumienienia na nim mąki. Ważne by zasmażka była gładkiej konsystencji. Następnie...

  • Lżejsza o 4 kilogramy w miesiąc!

    ...odchudzający obiad. Możemy wybierać z całego bogactwa młodych jarzyn - łącznie z ziemniaczkami. Ważne tylko, by przyrządzać je bez tuczących dodatków, takich jak sosy pieczeniowe, majonezowe czy zasmażana(...) pokarmów sprawia, że zjadamy mniejsze porcje, a posiłek jest znacznie lżej strawny. Proste i działa: Jeżeli mamy ochotę na łakocie po obiedzie, zjedzmy łyżkę lodów z owocami i dodatkiem otrębów...

  • Bardzo odpowiada mi przejrzysta klasyfikacja przyjęta w książeczce, która właśnie trafia do Państwa rąk, dzieląca bogactwo sosów na: sosy gorące, sosy zimne do ryb lub mięsa, dipy i chutneye oraz sosy, musy i syropy do dań słodkich i legumin Na wstępie dwa zdania o terminach odnoszących się do sosów pojawiających się od niedawna na naszych stołach. Dipy to pikantne, zimne i gęste sosy (pasty) na bazie jogurtu, śmietany, majonezu, twarogu, najczęściej z dodatkiem ostrych przypraw i ziół,...