• Informacje na temat:

    sosy do drobiu

Przepisy na temat: sosy do drobiu
  • ​Pulpety z drobiu z warzywami

    .... Jako dodatek serwuj pikantne sosy oraz ryż lub makaron. 6. Pulpeciki dobrze sprawdzą się nie tylko na ciepło, ale także jako przekąska na zimno - np. na imprezie. Będą wspaniale smakowały podane...

  • Smakowite gorące sosy

    Ziołowe do drobiu Estragonowy Zagotuj 150 ml bulionu, łyżkę octu winnego oraz 2 łyżki białego wina. Dodaj 4 łyżki posiekanego estragonu i 1/2 szkl. śmietany kremówki. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Rozmarynowy z serem Do garnka wlej 300 ml śmietany kremówki. Dodaj 10 dag startego żółtego sera. Gotuj powoli mieszając, aż ser się dobrze rozpuści i sos zacznie gęstnieć. Wtedy przypraw go suszonym...

  • Placki z drobiu

    Do placków drobiowych znakomicie pasują sosy pomidorowe z dodatkami, np. z dużą ilością ziół, czosnkiem lub papryką.

  • 5 pomysłów na szaszłyki

    Długie weekendy zawsze sprzyjają grillowaniu. Dla poszukujących inspiracji przygotowaliśmy pomysły na szaszłyki oraz dopasowane do nich sosy.

  • Mniej znane rodzaje ryżu

    ...rodzaje ryżu. Czerwony Ma ciemnoczerwone ziarna. Jest fermentowany, dzięki czemu ma dużo błonnika obniżającego poziom cholesterolu i cukru we krwi. Ma orzechowy, słodkawy smak. Pasuje do drobiu(...) dobry wpływ na wzrok. Jest kleisty po ugotowaniu. Ma intensywny smak z lekko orzechową nutą. Jest doskonały do drobiu i ryb oraz sałatek owocowych. Cena 13 zł/kg. Brązowy To ryż...

  • Szaszłyki - shish kebab

    ...kebabów, poza sosem tzatziki, pasują też inne sosy przygotowane na bazie jogurtu greckiego, np. czosnkowy, koperkowy, miętowy. Jeśli wolisz sos bez dodatku produktów mlecznych, możesz podać warzywny, np. na(...) "obracające się pieczone mięso") robi się z baraniny, czasami z cielęciny lub drobiu, nigdy z wieprzowiny.

  • Szczypta smaku

    .... niejadkom (wzmaga apetyt) i smykom trapionym chorobą lokomocyjną. • Bazylia - Nadaje przyjemny zapach takim potrawom jak np. duszone warzywa, zupy, sałatki, sosy. Mielone mięso czy(...) Majeranek - Jest niezastąpiony, gdy chcemy nadać przyjemny aromat pieczeni, potrawom z drobiu czy sosom. Wyczuwamy go w popularnych zupach: grochowej, fasolowej, kartoflanej, żurku. • Oregano...

  • Indonezja na talerzu

    .... Oczywiście inne pasty służą do przygotowania dań rybnych, inne do drobiu, a jeszcze inne do warzyw. Drugim popularnym dodatkiem są sambale, czyli bardzo ostre sosy. Od pewnego czasu są one dość(...) zazwyczaj łączy się z różnymi odmianami ryżu oraz ze zdumiewającą dla nas ilością przypraw takich, jak galangal, imbir, kumin, kolendra czy trawa cytrynowa. Unikalne dodatki i ostre sosy...

  • Sambal - indonezyjski specjał

    ..., która podbiła serca Ironią losu jest jednak fakt, że Indonezyjczycy swe słynne sosy zawdzięczają najprawdopodobniej Portugalczykom, gdyż to właśnie oni w XVI w. wprowadzili chilli na tych terenach. Jak(...) go zazwyczaj do potraw z drobiu oraz ryb. W Polsce w wielu sklepach możemy nabyć gotowy "sambal oelek", który jednak znacząco różni się od oryginału. Dlatego kucharze z restauracji "Galeria Bali...

  • Natura i tradycja na talerzu

    ...kuchni znajdują się zupy i sosy w proszku czy gazowane napoje. A nasze maluchy to widzą i przyswajają sobie ten niezbyt zdrowy styl życia i sposób żywienia. Zawsze jednak można zmienić(...) paszy, wody i światła. Jaja wolnowybiegowe, od drobiu, który może się swobodnie poruszać po ogrodzonym terenie, mają na opakowaniu cyfrę 1. Natomiast 2 oznacza jaja z chowu ściółkowego (ptactwo może...

Artykuły na temat: sosy do drobiu
  • Skrzydełka w sezamie

    Zainspiruj się przepisami z kuchni blisko- oraz dalekowschodniej i ciesz nieziemskim smakiem i aromatem grillowanego drobiu...

  • Bardzo odpowiada mi przejrzysta klasyfikacja przyjęta w książeczce, która właśnie trafia do Państwa rąk, dzieląca bogactwo sosów na: sosy gorące, sosy zimne do ryb lub mięsa, dipy i chutneye oraz sosy, musy i syropy do dań słodkich i legumin Na wstępie dwa zdania o terminach odnoszących się do sosów pojawiających się od niedawna na naszych stołach. Dipy to pikantne, zimne i gęste sosy (pasty) na bazie jogurtu, śmietany, majonezu, twarogu, najczęściej z dodatkiem ostrych przypraw i ziół,...

  • Soczysta pierś kaczki

    Kaczka to jeden z najszlachetniejszych rodzajów drobiu. Jednak aby była soczysta, trzeba pamiętać o kilku zasadach.

  • Jak zamienić makaron w arcydzieło sztuki kulinarnej? Jaki sos do jakiego makaronu? Trudno znaleźć inny produkt spożywczy, który dawałby tyle możliwości i jednocześnie był tak prosty w przyrządzaniu - wystarczy kilka odpowiednich dodatkowych składników, by zapewnić rozkosz dla podniebienia. Makaron i sos to para stwarzająca możliwość wprost niewyobrażalnych kreacji. W książce prezentujemy wybór najlepszych sosów do makaronu, od klasycznych po bardziej twórcze i wyrafinowane warianty.

  • Pasztet niejedno ma imię

    Były i są specjalnością polskiej kuchni. Pasztety z dziczyzny, drobiu, z podrobów czy mięs mieszanych.

  • Planując wielkanocne menu nie zapomnijcie o wyjątkowo aromatycznych sosach. W końcu ten niepozorny dodatek może całkowicie odmienić smak każdego dania. Fot. 123RF/Picsel O tym jak smakuje danie, bardzo często decydują niepozorne detale. Jednym z takich, zbyt często lekceważonych szczegółów, są sosy podawane do potraw. Niektórzy całkiem o nich zapominają, inni z kolei zdają się na ślepy los. Tymczasem odpowiednio przygotowany sos może zamienić przeciętne danie w najprawdziwszy smakołyk....

  • Kwiaty na talerzu

    ...potrawy (ryż, sos) na żółty kolor. Płatki nagietka warto dodać do drobiu. Cukinia - jej kwiaty, po usunięciu pręcików, opłucz i osusz. Możesz je faszerować, smażyć w cieście lub grillować. Bez(...). Stokrotka - jadalne są nie tylko płatki kwiatowe, ale też liście i pączki. Pięknie wyglądają ozdobione stokrotkami desery. Przyrządza się z nich także surówki, sałatki, zupy, sosy i omlety. Pąki...

  • Kuchnia współczesna opiera się na pięciu filarach, którymi są klasyczne, wielkie sosy. Jak stwierdził w XIX wieku August Escoffier – jeden z najsłynniejszych kucharzy Francji – są to sosy matki, na których bazują inne sosy. Fot. 123RF/Picsel O czym mowa?   Najprostszym z wielkiej piątki jest sos beszamelowy. Do jego wykonania potrzebujemy masła, mąki, mleka oraz przypraw. Zaczynamy od stopienia porcji masła i zrumienienia na nim mąki. Ważne by zasmażka była gładkiej konsystencji. Następnie...

  • Kropla zdrowia w kuchni

    ...i właśnie im dedykowane są sosy o zredukowanej zawartości soli, np. Kikkoman Less Salt.  Na co zwrócić uwagę przy wyborze sosu sojowego? Na etykietę. Im lista podanych na niej składników jest dłuższa, tym(...). Przykładem są włoskie pasty i pizza czy amerykańskie burgery. Bardzo często stosuje się go również w marynatach do mięs: drobiu, wołowiny i wieprzowiny. Naturalnym sosem sojowym można wzmocnić także...

  • Dobry sos może całkowicie odmienić smak przygotowywanych przez was dań. Szykując grillowe menu, nie zapomnijcie o zrobieniu przynajmniej kilku, aromatycznych dipów. Fot. 123RF/Picsel O tym jak smakuje danie, bardzo często decydują niepozorne detale. Jednym z takich, zbyt często lekceważonych szczegółów, są sosy podawane do potraw. Niektórzy całkiem o nich zapominają, inni z kolei całkowicie zdają się na ślepy los. Tymczasem odpowiednio przygotowany sos może zamienić przeciętne danie w...