• Informacje na temat:

    sosy bez mięsa

Przepisy na temat: sosy bez mięsa
  • Błyskawiczne sosy do przekąsek

    Dobrze dobrany sos to najlepszy sposób, aby podkreślić smak potrawy. Z naszymi przepisami nawet kulinarni debiutanci przygotują bez problemu najsmaczniejsze dodatki.

  • Moje ulubione sosy do grillowanego mięsa :)

  • Trzy szybkie sosy do dań z grilla

    Do ryb, warzyw i dań z mięsa.

  • spaghetti bez mięsa

  • Spaghetti jak u włoskiej Mammy!

    Wprost przepadasz za włoskimi smakami? Aromatyczne sosy, delikatne pasty, soczyste warzywa, wyśmienite pizze czy zachwycające swoimi kształtami i kolorami makarony – tak w kilku słowach można opisać doskonałą kuchnię malowniczej Italii. Jak przygotować takie specjały we własnych czterech kątach? Swoją przygodę z włoską kuchnią warto rozpocząć od sztandarowego spaghetti. Podpowiemy, co zrobić, by...

  • Moja ulubiona bez mięsa najlepiej smakuje i szybko się gotuje ????.

  • Grillowanie z pomysłem – pyszne dodatki

    Przyjęcie w plenerze już prawie gotowe, ale brakuje pysznego wykończenia? Mamy coś, co sprawdzi się doskonale - smakowite sosy, które nie bez powodu nazywane są duszą grillowanych potraw. Odpowiednio dobrane uczynią z każdego dania prawdziwą ucztę smaków.

  • Hmm jakby wam tu napisać aby zaraz nie było że fuj, że nie dobre. Ale powiem wam szczerze nie lubię zupy szczawiowej z mięsem dlatego podam wam przepis na szybką i bardzo dobrą szczawiową może ktoś skusi się taką ugotować i spróbować, przekonacie się wtedy że bez mięsa jest o wiele smaczniejsza.

  • 5 pomysłów na potrawy z orzeszkami ziemnymi

    Orzeszki ziemne kupisz w każdym sklepie. Potrawy z ich dodatkiem zyskują niepowtarzalny smak i charakter. Wypróbuj przepisy na mięsa, sosy, sałatki i ciasta z dodatkiem orzeszków ziemnych.

  • Nie tylko dla Jarosza.

Artykuły na temat: sosy bez mięsa
  • Zupy i sosy –  zagęszczanie bez mąki

    ...zupę, odcedź przez sitko trochę rosołu i gotuj w nim zeszkloną cebulę. Gdy zmięknie, zmiksuj i dodaj do zupy. Zupy-krem możesz zagęszczać tak jak sosy.  Z surowym żółtkiem Jajko nadaje się...

  • Planując wielkanocne menu nie zapomnijcie o wyjątkowo aromatycznych sosach. W końcu ten niepozorny dodatek może całkowicie odmienić smak każdego dania. Fot. 123RF/Picsel O tym jak smakuje danie, bardzo często decydują niepozorne detale. Jednym z takich, zbyt często lekceważonych szczegółów, są sosy podawane do potraw. Niektórzy całkiem o nich zapominają, inni z kolei zdają się na ślepy los. Tymczasem odpowiednio przygotowany sos może zamienić przeciętne danie w najprawdziwszy smakołyk....

  • Sosy Hellmann’s

    Doskonale przyprawione mięso, cudownie pachnące kiełbaski, delikatnie przyrumienione ryby, kolorowe warzywa - same nie wystarczą. To sosy stanową kropkę na "i", są idealnym dopełnieniem grillowanych potraw.

  • 20 marca, już po raz 27., obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. To świetna okazja do przygotowania wegetariańskich przysmaków, z wykorzystaniem przede wszystkim świeżych warzyw. Fot. 123RF/Picsel A tych nie brakuje. Nie bez powodu Dzień Bez Mięsa obchodzony jest tuż przed początkiem kalendarzowej wiosny.   Więcej owoców i warzyw! Pierwszy raz Dzień Bez Mięsa (Meatout Day) obchodzono w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych. Wypromowali go aktywiści z ekologicznego ruchu FARM. Jednym z...

  • Jak zrobić sos do mięsa?

    Sos do pieczeni stanie się gęsty jak krem i nabierze wyjątkowego smaku, jeśli dodasz do niego odrobinę piure ziemniaczanego. Zagęści sos także kromka czerstwego pieczywa razowego bez twardej skórki (dodaj ją odpowiednio wcześnie, by zdążyła się rozgotować).

  • Już za chwilę zawita do nas wiosna, a co za tym idzie nasze potrawy wzbogacone zostaną o ogromną dawkę świeżych witamin, na naszych talerzach pojawią się smaczne nowalijki- wiosna to istny raj dla osób nie jedzących mięsa. Fot. 123RF/Picsel Wszystkich tych, którzy nie lubią lub też ze względu na przekonania odraża sama myśl o skosztowaniu wyrobów mięsnych, mamy dobrą wiadomość, mianowicie już 20 marca będziemy obchodzić światowy dzień bez mięsa. Promowanie wegetarianizmu Okrągłe 25 lat...

  • Dieta bez glutenu

    ...naturalnie bezglutenowe (ryż, gryka, proso, komosa ryżowa, kukurydza, ziemniaki, soja, soczewica, fasola, mięso, ryby, jaja, warzywa, owoce, orzechy) oraz na takie, które uznaje się za bezglutenowe(...)? Pieczywa, ciast, kaszy manny, makaronów, piwa, produktów instant (np. kisiel, budyń, sosy, kostki rosołowe), płatków kukurydzianych, niektórych jogurtów, majonezu i wędlin.  Jajecznica Składniki...

  • Kuchnia współczesna opiera się na pięciu filarach, którymi są klasyczne, wielkie sosy. Jak stwierdził w XIX wieku August Escoffier – jeden z najsłynniejszych kucharzy Francji – są to sosy matki, na których bazują inne sosy. Fot. 123RF/Picsel O czym mowa?   Najprostszym z wielkiej piątki jest sos beszamelowy. Do jego wykonania potrzebujemy masła, mąki, mleka oraz przypraw. Zaczynamy od stopienia porcji masła i zrumienienia na nim mąki. Ważne by zasmażka była gładkiej konsystencji. Następnie...

  • Nowe sosy Pudliszek

    Sos tatarski, sos chrzanowy, sos musztardowy i trochę bardziej pikantny sos meksykański - to nowe sosy przyprawowe do spożywania na zimno, które proponują Pudliszki.

  • Bardzo odpowiada mi przejrzysta klasyfikacja przyjęta w książeczce, która właśnie trafia do Państwa rąk, dzieląca bogactwo sosów na: sosy gorące, sosy zimne do ryb lub mięsa, dipy i chutneye oraz sosy, musy i syropy do dań słodkich i legumin Na wstępie dwa zdania o terminach odnoszących się do sosów pojawiających się od niedawna na naszych stołach. Dipy to pikantne, zimne i gęste sosy (pasty) na bazie jogurtu, śmietany, majonezu, twarogu, najczęściej z dodatkiem ostrych przypraw i ziół,...