• Informacje na temat:

    sosu guacamole

Przepisy na temat: sosu guacamole
  • Guacamole idealne?

    Kolendra, czerwona cebula, pomidor, limonka, oliwa z oliwek... No i oczywiście awokado. Jaki jest przepis na guacamole idealne? Meksykański szef kuchni Enrique Casarrubias wyjaśnia recepturę krok po kroku.

  • Meksykański dip na bazie awokado i pomidora. Idealnie pasuje do słonych i pikantnych przekąsek, takich jak chipsy, nachosy czy krakersy. Równie dobrze smakuję z mięsem z grilla.

  • Klasyczny nowojorski hot dog

    Hot dog, danie typowo amerykańskie, w różnych regionach USA ma swoją wyjątkową odsłonę. Na przykład wersja nowojorska składa się z parówki w bułce, z dodatkiem musztardy, kiszonej kapusty i sosu cebulowego. Jak ją przygotować, wyjaśnia Jurek Sobieniak.

  • Jest to sos meksykański, przyrządzany na bazie awokado.

  • Nie uwierzysz do czego najlepiej dodać czekoladę!

    ...meksykańskiej bardzo często używana jest do przyprawiania różnego rodzaju dań - kurczaków, guacamole, chili con carne. Gorzka czekolada może służyć jako dodatek do dań wytrawnych, słonych, do mięs, zaś biała np. do sosu serowego z gorgonzolą czy do sosu waniliowego" - mówi Janusz Profus, maestro czekolady. Ekspert zapewnia, że do wytrawnego sosu można użyć zarówno czekolady jak i kakao...

  • Klasyka gatunku - bułki wieloziarniste pieczone na zakwasie pszennym, wołowina z mazurskich krów i "nieklasyczny" dodatek w postaci guacamole. Smaczne rozpoczęcie weekendu:)

  • Pikantna kolacja

    .... Przekrój tortille na pół. Na każdej połówce rozłóż kapustę pekińską, kawałek ryby, 1 łyżkę sosu tatarskiego, posiekany pomidor i paprykę chilli. Całość posyp natką lub koperkiem i zepnij wykałaczką(...) ogniu bez przykrycia przez 60 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy potrawa zgęstnieje, podawaj np. z tortillą lub nachosami. Guacamole z chilli Sposób przygotowania: Awokado przekrój na...

  • Guacamole

  • Grill po wegetariańsku

    .... Quesadillas z guacamole Zaczynamy od sosu. Awokado obieramy i pozbawiamy pestki. Połowę kroimy w kostkę, a połowę blendujemy na gładką masę razem z czosnkiem i sokiem z cytryny(...)Burgery z grzybami portobello Sposób przygotowania Grzyby myjemy i zalewamy marynatą z sosu sojowego, BBQ, harissy i cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym...

  • GUACAMOLE – to nasza propozycja na kolację dla dwojga.

Artykuły na temat: sosu guacamole
  • Ahuaca-Mulli - azteckie guacamole

    Ahuaca-mulli to potrawa znana od bardzo dawna w imperium Azteków i oznaczała dosłownie sos z awokado, gdyż ten starożytny owoc znany był Aztekom jako Ahuacatl. Potrawa ta przetrwała do czasów obecnych i znamy ją pod nazwą guacamole.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Kanapka z guacamole, wędzoną szynką i kaparami

    ...z limonki. Kromki chleba smaruj przygotowanym guacamole, nałóż liść sałaty, plasterki szynki, pomidora oraz kapary.

  • Nadaj im smak! Sięgnij po nowe Sosy do warzyw na ciepło Knorr: serowo-kremowy do brokułów i kalafiora, czosnkowo-serowy do szpinaku, ziołowo-maślany do mieszanki warzyw oraz tradycyjny do marchewki z groszkiem. Znakomitym sposobem na podanie rodzinie warzyw jest przygotowanie ich na ciepło - jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Teraz dzięki Sosom do warzyw na ciepło Knorr nabiorą one zupełnie nowego charakteru. Nowe sosy Knorr doskonale sprawdzają się w połączeniu ze świeżymi, jak i...

  • Awokado. Przyspiesz jego dojrzewanie

    Potrzebujesz natychmiast miękkiego awokado do zrobienia sosu guacamole? Są na to sposoby.

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • W sobotę cały świat powinien "bezkarnie" zajadać się czekoladą...

    ...rodzaju dań - kurczaków, guacamole, chili con carne. "Gorzka czekolada może służyć jako dodatek do dań wytrawnych, słonych, do mięs, zaś biała np. do sosu serowego z gorgonzolą czy do sosu...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Zawierucha w kuchni!

    ...w borowikach lub przepyszna kremówka. To inspirowane podróżami smakołyki, m.in. dorada po tajsku oraz tacos z krewetkami, guacamole i czerwoną cebulą.    To smaki wybrednych żeglarzy, m.in. zupa rybna Brodet...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

Wideo na temat: sosu guacamole
  • Przepis na idealne chili con carne z sosem guacamole

    Jurek Sobieniak wraz z prezenterami "Pytania na śniadanie" postanowili zgłębić tajniki kuchni Tex-Mex i przygotowali chili con carne. Szybkie w przyrządzeniu jednogarnkowe danie z pewnością podbije serca nie tylko amatorów teksasko-meksykańskiego jedzenia. Pikantne i aromatyczne danie to świetny pomysł na oryginalny obiad. (Źródło: TVP/x-news)

  • Ahuaca-Mulli – azteckie guacamole

    Ahuaca-mulli to potrawa znana od bardzo dawna w imperium Azteków i oznaczała dosłownie sos z awokado, gdyż ten starożytny owoc znany był Aztekom jako Ahuacatl. Potrawa ta przetrwała do czasów obecnych i znamy ją pod nazwą guacamole.

  • Zmysłowe smaki: Jak obrać i jeść awokado

    w Polsce sos guacamole – meksykański, gęsty dip o charakterystycznym, maślanym smaku. Tu znajdziesz pyszne przepisy na awokado. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!