• Informacje na temat:

    sos z tluszczu gesi

Przepisy na temat: sos z tluszczu gesi
  • Pierś z gęsi w sosie pomarańczowym

    ...placuszki na gorącym oleju. Pomarańczę obrać, pokroić na kawałki. Pierś wyjąc z piekarnika. Sos zlać przecedzić, zebrać zbędny tłuszcz. Dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 3 łyżkach wody, gotować 2 minuty i dodać pomarańczę. Doprawić solą pieprzem, wlać weinbrand. Pierś pokroić. Podawać z marchewką, plackami i sosem. Czas przygotowania: 105 minut Jedna porcja zawiera: 2810 kJ/671 kcal...

  • Gęś z kaszą i jabłkami

    ..., zetrzyj na grube wiórki. Dodaj do kaszy, dołóż szalotkę i rodzynki. Dopraw solą, pieprzem, lubczykiem. Farsz nałóż do gęsi, zszyj otwór. Piecz ok. 2 godz. w 180 st. C, podlewając powstającym sosem...

  • Siła prostoty. Gęś na św. Marcina

    ...kręgosłupa.   Czas na przygotowanie gęsiny! Mirek Drewniak poleca gęsinę na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest duszona gęsina w sosie własnym. Pozbawioną podrobów tuszkę z gęsi moczymy(...) mięsu zachować jego unikalny smak. - Postępujemy z zasadą: 1 kg mięsa - 1 godzina duszenia. Wytopiony w tym czasie tłuszcz stworzy z jabłkami wspaniały, idealny do mięsa sos - dodaje Mirek...

  • Tournedos a la rossini

    Składniki: - 400 g polędwicy wołowej, - 100 g wątróbki gęsiej, - sos pieczeniowy lub sos demiglace, - 20 g pasty z trufli, - 200 g sklarowanego masła, - 50 ml koniaku, - sól, - pieprz(...) wątróbkę. Smażyć b. krótko, ok. 2 minut. Na patelni podgrzać sos pieczeniowy i dodać do niego koniaku. Na grzanki położyć tournedos. Na polędwicę położyć plaster wątróbki. Wszystko oblać sosem pieczeniowym.

  • Ta pyszna gęś!

    ...duszona w grzybowym sosie z prawdziwkami Składniki (na 6-8 osób): - tuszka gęsi - 1 szt., - czosnek - 5 ząbków, - rozmaryn - 2 gałązki, - olej - kilka kropel, - podgrzybki suszone - 2 dag(...) z przesmażoną kostką z borowików i cebuli. Sporządzić zawiesinę z mąki i zagęścić sos grzybowy. Gęś podgrzaną w sosie borowikowym podawać z tłuczonymi ziemniakami.

  • Nie jedz indyka w święta!

    Gęś w gruszkowym sosie balsamicznym z knedlami serwetkowymi Składniki: - 6 gruszek, - 6 cebul, - cynamon, - majeranek, - gęś, - sól, - 8 czerstwych bułek, - 600 ml mleka, - 4 jajka(...) i piec w 200 st. C przez 3 -3,5 godziny. Od czasu do czasu polewać wytwarzającym się sosem i skrapiać osoloną wodą. Bułeczki pokroić w kostkę i zalać ciepłym mlekiem. Dodać roztrzepane jajka...

  • Cynamon

    ...i obłożyć nimi mięso. Dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać na gorąco pokrojone w plastry z ryżem ugotowanym na sypko. Wytworzony sos można rozprowadzić odrobiną mąki ziemniaczanej i polać nim...

  • Kolacje z pięciu stron świata

    Kolacja we francuskim stylu Tournedos a la rossini Składniki: - 400 g polędwicy wołowej, - 100 g wątróbki gęsiej, - sos pieczeniowy lub sos demiglace, - 20 g pasty z trufli, - 200(...) truflowej. Na patelni bez tłuszczu usmażyć plastry wątróbkę. Smażyć b. krótko, ok. 2 minut. Na patelni podgrzać sos pieczeniowy i dodać do niego koniaku. Na grzanki położyć tournedos. Na polędwicę...

Artykuły na temat: sos z tluszczu gesi
  • Gęsie udka z brukselką i ziemniakami

    ...w 200ºC ok. 90 minut. Co jakiś czas polewamy wytworzonym podczas pieczenia sosem.  Ziemniaki i przekrojone na pół brukselki gotujemy w osobnych garnkach w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy(...). Pieczemy w 200ºC ok. 15 minut. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Łączymy z brukselką.  Sos po upieczonych udkach zagęszczamy mąką ziemniaczaną, mieszamy. Na talerz wykładamy udko...

  • Gęsina na św. Marcina

    ...cząstek. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć cząstki kapusty, krótko podsmażyć. Posypać solą. Podlać 100 ml wody. Dusić pod przykryciem 10 minut. Upieczoną gęś wyjąć. Sos z dna brytfanki przecedzić(...) smaku solą oraz pieprzem i cukrem. Orzechy laskowe zrumienić na patelni bez tłuszczu. Dodać masło, wymieszać. Gęś podawać z kapustą. Polać orzechowym masełkiem. Do tego serwować sos oraz np. ziemniaki...

  • Wykwintne dania z gęsiny

    ..., a później wytwarzanym sosem (ewentualnie jeszcze wodą). Gęś nadziewana Do natartej przyprawami tuszki wkładamy nadzienie (np. ćwiartki jabłek). Tuszkę zszywamy, układamy w brytfannie na stopionym maśle, polewamy masłem, skrapiamy wodą. Pieczemy, polewając sosem, ok. 3,5 godziny w 200°C. Po 2 godzinach gęś odwracamy, nakłuwamy w kilku miejscach, by wyciekł nadmiar tłuszczu. Nadzienie z kaszy...

  • Jedzenie - twój sprzymierzeniec

    ...żołądka. Często proponuję zastąpić ją pieprzem, sosem winegret lub świeżymi ziołami.(...) Niektórzy dziwią się, że jedząc tylko sałatki, nie tracą na wadze. Dodają też często, że używają "wyłącznie...

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    ...). Skusić wielu może również nietypowy makowiec... makaronowy. Bazą do niego są płaty lasagne, a farsz stanowi masa makowa - gotowa lub tradycyjna (domowa). Całość dopełnia jeszcze sos wykonany z mleka...

  • Ta pyszna gęś!

    ...duszona w grzybowym sosie z prawdziwkami Składniki (na 6-8 osób): - tuszka gęsi - 1 szt., - czosnek - 5 ząbków, - rozmaryn - 2 gałązki, - olej - kilka kropel, - podgrzybki suszone - 2 dag(...) z przesmażoną kostką z borowików i cebuli. Sporządzić zawiesinę z mąki i zagęścić sos grzybowy. Gęś podgrzaną w sosie borowikowym podawać z tłuczonymi ziemniakami.

  • Nie jedz indyka w święta!

    Gęś w gruszkowym sosie balsamicznym z knedlami serwetkowymi Składniki: - 6 gruszek, - 6 cebul, - cynamon, - majeranek, - gęś, - sól, - 8 czerstwych bułek, - 600 ml mleka, - 4 jajka(...) i piec w 200 st. C przez 3 -3,5 godziny. Od czasu do czasu polewać wytwarzającym się sosem i skrapiać osoloną wodą. Bułeczki pokroić w kostkę i zalać ciepłym mlekiem. Dodać roztrzepane jajka...

  • Z różnych świata stron

    .... Ćwiartki jabłek pokroić na cienkie cząstki, wymieszać ze śliwkami. Gęś napełnić owocami, zaszyć, włożyć do brytfanny, polać gorącym bulionem, przykryć. Piecz (185°C) około 3 godziny. Przygotować sos. Dokładnie wymieszać kwaśną śmietanę z mąką, zahartować, zagotować i przyprawić do smaku. Gęś polać sosem. Podawać z surówką z czerwonej kapusty.

  • Licz z nami kalorie

    ...kcal; śledź solony - 217 kcal; sardynka w oleju - 221 kcal; śledź w oleju - 301 kcal; rolmopsy - 104 kcal; tuńczyk w sosie własnym - 96 kcal; tuńczyk w oleju - 190 kcal Tłuszcze roślinne, zwierzęce...

  • O, pieczone kurczę!

    ...upieczona z jabłkami i suszonymi śliwkami. Warto spróbować także smakołyku kuchni chińskiej - kaczki po pekińsku, którą przed pieczeniem marynuje się m.in. w sosie sojowym z miodem. Z kolei pieczona...