• Informacje na temat:

    sos z suszonych grzybów leśnych

Przepisy na temat: sos z suszonych grzybów leśnych
  • Jak suszyć i marynować grzyby?

    Sezon grzybowy powoli dobiega końca, choć w lasach można jeszcze znaleźć podgrzybki czy opieńki miodowe i gąski, które lubią chłodniejsze temperatury. Jednak większość amatorów leśnych przysmaków ma już zbiory za sobą i teraz zastanawia się, jak bezpiecznie przechować i przetworzyć przyniesione do domu grzyby. Podpowiadamy, które metody sprawdzą się najlepiej.

  • 4 gorące sosy z ziołami

    ...leśnych grzybów). Potnij je w plasterki. Obierz i posiekaj 1 dużą cebulę. Wrzuć ją na patelnię z rozgrzaną łyżką masła. Smaż chwilę na dużym ogniu, po czym wrzuć pokrojone borowiki Całość podlej odrobiną wody. Zmniejsz płomień i duś grzyby ok. 30 minut. Po tym czasie wlej 200 ml śmietany kremówki. Gotuj dalej, mieszając, aż sos zgęstnieje. Posiekaj 1/2 pęczka tymianku. Wrzuć do sosu pod koniec...

Artykuły na temat: sos z suszonych grzybów leśnych
  • Świąteczny kapelusz

    Całą jesień mogliśmy zbierać tyle grzybów, ile dusza zapragnie, albo kupować je po umiarkowanych cenach, więc prawdopodobnie wszyscy mamy ich zapas.

  • Gdy ze ściółki między drzewami wychylają swe kapelusze pierwsze grzyby, oznacza to, że rozpoczyna się najlepszy czas dla grzybiarzy. Jednak nie wszyscy wiedzą, gdzie można znaleźć borowika, maślaka czy podgrzybka. Czy te ulubione przez nas grzyby rosną w lasach liściastych czy iglastych? Jak nazywają się smaczne grzyby jadalne, które znaleźć można na łące? Jakie grzyby można zbierać? A jakie są trujące? Korzystając z atlasu, bez trudu rozróżnisz gatunki grzybów jadalnych, poznasz typowe...

  • Tradycyjne polskie dania z leśnymi grzybami

    ...kurczak (ok. 1,3 kg), 30 dag grzybów leśnych, cebula, jajko, 1/2 szkl. bułki tartej, 2 łyżki mielonych orzechów włoskich, 10 dag rodzynek, pęczek natki, sól, pieprz, mielona papryka, tymianek, olej(...), ostudź. Umyj dymkę, odetnij szczypiorek, a cebulki pokrój w talarki. Przygotuj sos: zrób własny "majonez": żółtko, ocet, musztardę, szczyptę soli i łyżeczkę cukru utrzyj, stopniowo dolewając olej...

  • Suszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką podróż lub zrobić zapasy na zimę, mając gwarancję trwałości pożywienia. Fot. 123RF/Picsel Suszenie polega na pozbyciu się z produktu wody w np. naturalnym procesie jej odparowania. W środowisku bez wody nie mogą rozwijać się szkodliwe mikroorganizmy takie jak grzyby, pleśń czy bakterie, nie pracują również enzymy - to dlatego suszenie jest tak...

  • Jesienne spacery po lesie cieszą nasze oczy nie tylko gamą ciepłych kolorów na drzewach, ale i bogactwem leśnych grzybów. Koszyk pełen borowików, kurek i podgrzybków to prawdziwe trofeum po długich wędrówkach. Szukając kulinarnych pomysłów na wykorzystanie grzybowych smaków w kuchni warto skorzystać z produktów oraz przepisów marki WINIARY, dzięki którym przygotujemy prawdziwą, grzybową ucztę dla...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Grzybowe specjały

    Dania z dodatkiem leśnych grzybów to prawdziwy hit polskiej kuchni. Wykorzystaj nasze podpowiedzi i zaskocz rodzinę nowymi wariantami znanych smakołyków z grzybowym aromatem.

  • Jesień to idealny moment, by wybrać się do pobliskiego lasu na grzybobranie. Z pachnących kapeluszy warto przyrządzić pyszne dania i cieszyć się smakami, które oferuje las. Szlachetne sosy, aromatyczne farsze, a może popularne zupy grzybowe? Sposobów na wykorzystanie leśnych przysmaków jest mnóstwo - nic tylko palce lizać! Wrzesień i październik to najlepszy czas dla grzybiarzy. To właśnie wtedy polany zasiane są rudymi kurkami, a w lasach dojrzewają brązowe kapelusze maślaków, które tylko...

  • Makaron plus grzyby

    Skorzystaj z dostępności świeżych grzybów i zrób z nich sos lub farsz do włoskiej pasty.

  • Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, skorzystajcie ze sprawdzonych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel W Polsce zwyczaj zbierania grzybów, jako wielowiekowa tradycja, przekazywany jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Dawniej był to ważny element szlacheckiego życia i kultury. Szczegółowy opis grzybobrania znajdziemy m.in. w "Panu Tadeuszu"....