• Informacje na temat:

    sos z suszonych grzybów do kaszy gryczanej

Przepisy na temat: sos z suszonych grzybów do kaszy gryczanej
  • ...1 kg wołowiny - tzw. zrazówki; 500 g kaszy gryczanej; 1 kg świeżych grzybów lub 100 g grzybów suszonych; 200 g boczku wędzonego; 200 g ogórków kiszonych; 3 cebule; 2 łyżki mąki pszennej; 150 ml śmietany; 3 liście laurowe; 6 ziaren ziela angielskiego; 10 ziaren pieprzu; 1 łyżka masła; 5 łyżek oleju; sól.

  • Przepis, który znajdziecie niżej, zakłada niewiele składników, a jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Głównym założeniem jest przygotowanie sosu o niezwykle delikatnej konsystencji i zrównoważonym smaku. Aby wzbogacić smak sosu, bardzo często dodaje się do niego białe wino, czosnek, a nawet majeranek. Do przygotowania tego sosu nie dodajemy mąki! To bardzo ważne, bo odpowiednią gęstość uzyskamy przez odparowanie. Dzięki temu konsystencja i smak powstałego sosu grzybowego będą...

  • Oryginalne gołąbki z kaszą

    Składniki: • 1 główka włoskiej lub białej kapusty Farsz: 2 torebki kaszy gryczanej 1 cebula 3 garści suszonych grzybów namoczonych dzień wcześniej w wodzie 1 jajko 2 łyżki masła do(...) kilka minut we wrzątku, by liście nabrały elastyczności. Odstaw ją, by ociekła i wystygła. Obierz liście, odkrawając zgrubienia. 2. Ugotuj 2 woreczki kaszy gryczanej. Grzyby odsącz i posiekaj na ok...

  • Nieodzowny dodatek zarówno do kolacji wigilijnej jak i obiadu. Sos przygotowuję z grzybów suszonych z dodatkiem śmietanki.

  • Pyszny sos z grzybów do ziemniaczków, klusek śląskich, kopytek, kasz i mięsa.

  • Zdrowe, łatwe, smaczne, inne.

  • Sos ten to nieodzowny dodatek zarówno do kolacji wigilijnej jak i obiadu. Sos przygotowuję z grzybów suszonych z dodatkiem śmietanki. Tym razem wersja mięsna – obiadowa z wykorzystaniem polędwiczki wieprzowej i kaszy gryczanej. Podaję z dodatkiem kiszonych ogórków domowych.

  • Wariacja na temat sosu bolońskiego:) Sos boloński z dodatkiem pieczarek podany nie tradycyjnie z makaronem a z kaszą gryczaną - mała zmiana pyszny efekt:) Dodatkowo podana surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka

  • Przepyszna propozycja na rosół z suszonych grzybów.

  • Zupa z suszonych grzybów kojarzy się głównie z Wigilią. Tym razem jednak moją zupę grzybową ugotowałam bardziej treściwą bo na mięsie wieprzowym i z ziemniakami zabielaną śmietanką. W ten sposób miałam trochę takie danie 2w1. Zupka wyszła bardzo smaczna.

Artykuły na temat: sos z suszonych grzybów do kaszy gryczanej
  • Pokochaj smaki dzieciństwa dzięki nowej odsłonie Sosów Jak u Mamy WINIARY!

    ...znajdziemy teraz w nowej odsłonie sosów Jak u Mamy marki WINIARY! Sos Grzybowy jak Staropolski, Sos Borowikowy i Sos Myśliwski Jak u Mamy WINIARY dopieszczą podniebienia wszystkich, wielbicieli tradycyjnej, polskiej kuchni. Teraz z dodatkiem sosów Jak u Mamy WINIARY z łatwością przygotujemy pyszne dania inspirowane smakami dzieciństwa!

  • Choć na świecie kasza jest ważnym składnikiem wielu potraw, w Polsce ustępuje miejsca ziemniakom. Jest to zaskakujące, bo do czasów potopu szwedzkiego, kasza była podstawowym składnikiem diety większości Polaków. Obecnie w polskiej kuchni stosuje się ją rzadko albo wcale. Niesłusznie! Kasza to niezwykłe źródło witamin. / fot. 123rf.com   Źródło witamin Kaszy nie można odmówić przede wszystkim bogactwa witamin i minerałów. Zawiera magnez, cynk, żelazo, potas oraz fosfor, a także witaminy z...

  • Gołąbki z Kresów

    ...gotowaniu grzybów, zakrywamy naczynie i pieczemy w 180°C przez 50-60 minut. Wodę, w której gotowały się gołąbki, przelewamy do garnka, dodajemy śmietankę, sos sojowy, przyprawy i zagęszczamy mąką(...) grzybami. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku i wrzucamy do kaszy z grzybami. Mieszamy.  3. Z kapusty...

  • Suszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką podróż lub zrobić zapasy na zimę, mając gwarancję trwałości pożywienia. Fot. 123RF/Picsel Suszenie polega na pozbyciu się z produktu wody w np. naturalnym procesie jej odparowania. W środowisku bez wody nie mogą rozwijać się szkodliwe mikroorganizmy takie jak grzyby, pleśń czy bakterie, nie pracują również enzymy - to dlatego suszenie jest tak...

  • Nasza kasza

    Gryczana, jęczmienna, jaglana.... Mnóstwo gatunków, a wszystkie niezwykle dla nas cenne. Wykorzystujmy je w kuchni jak najczęściej, wszak już stare porzekadło mówi, że od kaszy człowiek zdrów.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Pieróg obfitości

    ...suszonych grzybów, 2 cebule, 15 dag kaszy gryczanej, 30 dag twarogu, sól, pieprz, szczypta suszonego tymianku, słodka mielona papryka, masło i olej do smażenia. Grzyby zalej wodą, odstaw na noc. Następnego(...), 5 dag masła, 20 dag białej kapusty. Na sos: 15 dag mrożonych kurek, 2-4 dag grzybów suszonych, 200 ml śmietany 30 proc., 2 cebule, 5 dag masła, świeża kolendra, szczypta tymianku, ząbek czosnku...

  • Kasza jaglana coraz częściej jest podawana na naszych stołach. Wszystko dzięki jej dobremu wpływowi na cały organizm. Jej walory smakowe docenili użytkownicy Smakera. Poznaj wyjatkowe przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej. Fot. 123RF/Picsel Właściwości kaszy jaglanej doceniono już w starożytności. Nic dziwnego, bo jest lekkostrawna i ma dobroczynny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Kasza to również świetne lekarstwo na katar, gdyż zmniejsza stan zapalny błon śluzowych oraz idealne...

  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    Pieróg biłgorajski, czyli krupniak dla 4-6 osób niedrogo i treściwie Na farsz: 3 szklanki kaszy gryczanej prażonej 5 ziemniaków 10 dag masła 30 dag dobrego białego tłustego sera(...) dla 6 osób z łyżką wazową Składniki: 20 dag nadbużańskich grzybów suszonych 1 rosołowa porcja warzyw 1 duża cebula 2 łyżki masła 1½ l wywaru mięsnego (najlepszy na kościach wołowych...

  • Kasza gryczana to symbol polskiej kuchni. Nadaje się nie tylko do gołąbków i kotlecików. Świetnie sprawdza się również w roli sycącego dodatku do letnich sałatek. Fot. 123RF/Picsel Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami....