• Informacje na temat:

    sos z serka ricotta

Przepisy na temat: sos z serka ricotta
  • Cannelloni z serkiem

    Włoski makaron z pysznym nadzieniem. Zapieczony w sosie pomidorowym z serem, w kilka minut skradnie serca domowników oraz gości.

  • Pyszne, mięciutkie kotlety ziemniaczane z dodatkiem serka ricotta. Rewelacyjny pomysł na obiad bądź też ciepłą kolację.

  • Gryczane rurki z ricottą i migdałami

    ...cienką strużką oliwę. Przypraw sos solą i pieprzem.  2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przełóż  z powrotem do garnka.  3. Przełóż sos do gorącego makaronu  i wymieszaj. Posyp rozgniecionym widelcem serkiem ricotta, resztą  płatków migdałowych i bazylii. Od razu podawaj.

  • Propozycja na smakowite, puszyste i delikatne placuszki ziemniaczane z dodatkiem włoskiego sera ricotta i świeżego koperku. Placuszki idealnie komponują się z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.

  • Warzywne placki

    Są kolorowe i smaczne, a co najważniejsze – zdrowe oraz lekkostrawne, bo podane z sosami, ziołami i przyprawami przyspieszającymi metabolizm.

  • Podczas przygotowywania domowego sera zostaje dużo serwatki, można z niej przygotować serek ricotta, który potem można wykorzystać zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań.

  • Kotleciki są pyszne

    ...ricotta olej sól pieprz 1. Wymieszaj mięso, kukurydzę, posiekane suszone pomidory, natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą. Smaż. 2. Batata obierz, zetrzyj na tarce, usmaż na głębokim tłuszczu...

  • Sprawdzony przepis na "Szpinakowa lazania z serkiem ricotta"

  • Obiad jak z food trucka

    ...wierzchu oliwą i odstaw na kilka minut, aby wyrosło.  2. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym. Serek ricotta rozgnieć widelcem. Posyp ricottą pizzę i wstaw półkę do(...) w cieście i smaż 3-5 minut.  3. Dwa pozostałe ziemniaki pokrój w cieniutkie plastry. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Skrop je olejem, wyłóż na półkę piekarnika. Piecz 20 minut.   Falafel z sosem...

  • Ricotta jest bardzo delikatnym, wręcz puszystym serem o słodkim (może być lekko kwaskowym) smaku. Po wyprodukowaniu sera podpuszczkowego pozostaje nam serwatka. Jest ona bardzo wartościowym produktem, gdyż zawiera białka tzw. Serwatkowe (m.in. odpornościowe). Serwatkę możemy zagospodarować na wiele sposobów: nadaje się do picia oraz do produkcji sera ricotta. Nazywamy go serem zwarowym gdyż w procesie produkcji się go warzy (jak warzy się piwo). W celu uzyskania większej ilości sera (z...

Artykuły na temat: sos z serka ricotta
  • Wegetariańska lazania z sosem z ricotty

    Sposób przygotowania: 1. Cytrynę sparz wrzątkiem, wytrzyj do sucha, otrzyj na tarce ze skórki. Serek ricotta wymieszaj z mlekiem i kremową śmietaną. Wrzuć skórkę cytrynową. Przypraw do smaku solą(...) i brokuła. Każdą warstwę smaruj sosem z ricotty. Żółty ser grubo zetrzyj na tarce. Posyp nim wierzch zapiekanki. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez około 40 minut. Pokrój...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Biały ser w roli głównej

    Twaróg, ricotta, bryndza, oscypek - to sery, z których stworzysz pyszne i oryginalne dania.

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Choroba wrzodowa. Co jeść, aby uniknąć jej zaostrzenia?

    ...pojawiają się krwawienia i poza leczeniem farmakologicznym wymagana jest także zwiększona podaż żelaza. Natomiast sos nada potrawie smaku. Osoby cierpiące z powodu choroby wrzodowej często odczuwają(...) większości serów, w tym żółtego, fety oraz mozzarelli z powodu zbyt dużej zawartości tłuszczu. Z tego powodu ricotta jest dobrym rozwiązaniem, dostarcza bowiem łatwostrawnego białka, które ogranicza kwas...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Zapiekane roladki z kurczaka

    Szpinak rozmrozić na sicie. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na łyżce rozgrzanego oleju. Oprószyć cukrem i podlać białym octem winnym. Dodać pomidory z puszki. Gdy sos zawrze, zmniejszyć płomień(...), wymieszać z serkiem ricotta, parmezanem i szpinakiem. Filety z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, rozciąć na duże płaty. Posypać je solą i pieprzem, posmarować nadzieniem serowo...

  • Zastanawiacie się jak przygotować w domowych warunkach ser ricotta? Oto przepis na pyszny pudding z serem i wędzonym łososiem. Domowa ricotta 2 litry mleka sok z 1 cytryny szczypta soli morskiej   Do garnka wlać mleko, dodać sól morską i doprowadzić do zagotowania. Kiedy mleko zacznie się gotować zdjąć z ognia. Wystudzić kilka minut do uzyskania około 85 C. Dodać sok z cytryny. Ponownie wstawić garnek z mlekiem na gaz i podgrzewać na minimalnym ustawieniu. W tym czasie mleko zacznie się...

  • Daj szpinakowi szansę!

    .... Umieścić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Zapiekać  ok. 40 min w temp. 200°C. Podawać gorące z cząstkami cytryny, udekorowane świeżym majerankiem. Lasagne z łososiem i cukinią 1. Pozostawić szpinak do rozmrożenia. Ugotować arkusze lasagne według instrukcji. Cukinię pokroić w plasterki. Ser ricotta, śmietanę i mąkę wymieszać i doprawić.  Bazylię posiekać. Łososia pokroić w cienkie...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...