• Informacje na temat:

    sos z sera feta

Przepisy na temat: sos z sera feta
  • Sałatka z brokułów i sera feta

    Składniki: 4 kromki kukurydziano-jaglanych chlebków (np. Tovago) 1 pierś z kurczaka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 brokuł pół opakowania sera feta 2 łyżki curry 2 łyżki oliwy z oliwek(...) podziel na małe różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie tak, by pozostał półtwardy. Ser feta pokrój w kawałki. Przygotuj sos przez wymieszanie oliwy, soku z cytryny, musztardy, miodu, ziół, soli...

  • Nadziewane klopsiki pieczone i duszone w sosie

    ..., by była przykryta). Odstaw na 10-15 minut, a smak sera będzie łagodniejszy. Deseczkę, na której układasz pulpeciki, posmaruj wcześniej zimną wodą. Dzięki temu nie będą  do niej przywierały. Jeśli sos(...) i ugotowaną kaszę jaglaną (ew. bułkę tartą).  2. Masę przypraw solą, pierzem, słodką i ostrą papryką oraz oregano. Wyrób. Uformuj 12 placuszków. Na każdym połóż kawałek sera. Zlep, formując...

  • Sałatka z kolorowym ryżem, burakami i serem feta

    ...kawałki. Fetę pokroić w kostkę. 3. Z oleju, musztardy, miodu i octu przygotować sos do sałatki. 4. Wszystkie składniki sałatki poza burakami i serem wymieszać i doprawić sosem. Na koniec udekorować...

  • Lekka sałatka z serem feta

    ...wymieszać, polać sosem, udekorować papryczkami. 

  • Cukiniowe wstęgi z fetą

    Składniki: 2 średnie zielone cukinie 25 dag sera typu feta 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny sól Sos: 5 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki ostrej musztardy 1/2 łyżeczki octu(...) i szczyptą soli (uważaj, bo feta jest bardzo słona!). Sos odstaw, by nabrał smaku i aromatu. 3. Ser feta potnij w niedużą, równą kostkę. Plastry cukinii dekoracyjnie ułóż na talerzu. Posyp kostkami fety...

  • Sałatka z fetą i szpinakiem

    Składniki: 20 dag liści szpinaku 10 dag wędzonego boczku 3 gruszki 15 dag sera typu feta 10 dag orzechów włoskich 5 łyżek oleju po 2 łyżki musztardy i miodu, cytryna sól, pieprz(...) zrumień na suchej patelni. 3. Na talerzu rozłóż szpinak i gruszki, posyp skwarkami z boczku, pokruszoną fetą oraz orzechami włoskimi. Przygotuj sos z oleju, musztardy oraz miodu. Dopraw go do smaku...

  • Roszponka z fetą

    ...papierowym ręczniku kuchennym.  2. Ser feta (lub typu bałkańskiego) osącz z zalewy. Pokrój w kostkę lub pokrusz palcami. Kukurydzę odlej na sicie, przepłucz zimną wodą i pozostaw do osączenia.  3. Umyj i osusz pomidorki koktajlowe. Przekrój je na połówki. Przygotuj sos do sałatki. Przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj ząbek czosnku. Utrzyj go ze sporą szczyptą soli. Dalej ucierając...

  • Sałatka z serem feta

    Składniki: 500 g pomidorków Koktajlowych 2 cebule szalotki 100 g sera typu feta 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki 1/4 szklanki syropu z granatów (kupisz w sklepach z produktami(...) lub ćwiartki. Wrzuć do miski. Fetę rozdrobnij widelcem i dodaj do pomidorów. Posyp natką. Polej przygotowanym wcześniej sosem i wymieszaj. 3. Wstaw sałatkę do lodówki na 15 minut, aby nabrała smaku...

  • Gyros drobiowy z warzywami oraz fetą

    ...2 gałązki rozmarynu po 2 czubate łyżki masła i mąki pszen. 1 szkl. mleka 1 łyżeczka bulionu w proszku 20 dag sera feta tłuszcz do formy Sposób przygotowania: 1. Mięso opłucz(...) 10 minut w posolonym wrzątku. Potem odcedź i pokrój w plasterki. Rozmaryn posiekaj. 2. Masło rozgrzej w garnku. Oprósz mąką. Zasmaż. Dolej mleko oraz 300 ml wody. Wsyp bulion. Gotuj, aż sos...

  • Sałatka buraczana z fetą

    ...(do smaku). Utrzyj, a potem cienkim strumieniem dolej olej. Ubij trzepaczką gęsty sos. Przed podaniem polej nim sałatkę i lekko przemieszaj.  

Artykuły na temat: sos z sera feta
  • Placki z fetą i cukinią

    Sposób przygotowania: 1. Cukinie zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Dopraw solą i odstaw na kwadrans. Po tym czasie odciśnij i odlej sok. Dodaj pokruszony ser feta, posiekaną natkę i przyprawy(...). Partiami kładź nieduże placuszki i smaż je z obu stron na złoto.  5. Koperek posiekaj i wsyp do jogurtu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Sos wymieszaj i podawaj jako dodatek do...

  • Choć walory serów zostały docenione wieki temu, znana dziś doskonale deska serów stała się popularna dopiero w XX wieku. Dlaczego? Głównie ze względów ekonomicznych. Dawniej ser był przysmakiem i nawet zamożni nie zawsze mogli sobie pozwolić na to, aby na ich stole gościło kilka gatunków jednocześnie. Zdjęcie 123 RF/Picsel Dziś trudno sobie wyobrazić przyjęcie urodzinowe, wesele czy letnie garden party bez deski serów. Jak więc przygotować serową ucztę, aby zachwycić gości? Oto kilka...

  • Sałatka z burakami, granatem i serem feta

    ...przekładamy pokrojone buraki i ser feta, posypujemy pestkami z granatu. Dekorujemy listkami świeżego szpinaku. Polewamy 3/4 sosu i podajemy. Pozostały sos stawiamy na stole, w sosjerce lub miseczce, gdyby ktoś(...). Odlewamy nadmiar soku. 3. Wyciskamy sok z limonki. Szpinak i oregano myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Z gałązek oregano odrywamy listki. Ser feta kroimy w kostkę podobną wielkością do tej...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Szakszuka z serem typu feta

    ...się zetną. Posyp pokruszonym serem typu feta. Podawaj z bagietką. Zobacz także:

  • Nie od dziś wiadomo, że Francja to, dla prawdziwych smakoszy serów, prawdziwy raj! Produkuje się tam niemal tysiąc różnych gatunków. Każdy regionów malowniczej Francji może poszczycić się charakterystycznymi serowymi produktami. Całkiem niedawno redakcja Smakera dostała do degustacji francuskie sery typu camembert - z pieprzem, grzybami, naturalny oraz ser twarogowy na bazie mleka koziego. Podzieliliśmy po równo produkty między redaktorów i zaczęliśmy kosztować. Jednogłośnie stwierdziliśmy,...

  • Sałatka z brokułami i serem feta

    ...kukurydzę oraz pokrojony ser feta. Mieszamy.   Sos: 2 łyżki majonezu łączymy z 2 łyżkami jogurtu. Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Dodajemy do sałatki i dokładnie wszystko...

  • Zwykle stosujemy go jako dodatek, jednak czasem ser może stać się prawdziwą gwiazdą w naszej kuchni. Oto kilka przepisów, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim fanom serów. Fot. 123RF/Picsel Legenda głosi, że ser został przypadkowo wynaleziony przez pewnego Araba, który konno przemierzał pustynię, mając w bukłakach duży zapas mleka. Kiedy zatrzymał się, aby ugasić pragnienie, ze zdziwieniem stwierdził, że mleko zmieniło się w mętną ciecz. Spragniony mężczyzna nie miał wyboru - musiał...

  • Hamburgery z sosem serowym

    ...1. Wołowinę wyrabiaj przez kilka minut i uformuj cztery jednakowej wielkości burgery (mięso powinno być dość luźne). 2. Przygotuj sos serowy: wymieszaj...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...