• Informacje na temat:

    sos z papryki chili

Przepisy na temat: sos z papryki chili
  • Polędwiczki w sosie chili

    Tym razem przepis na danie dla rodziców. Polędwiczki w sosie chili smakują doskonale. Owoce z puszki można zastąpić świeżymi.

  • Baaaardzo ostry dodatek do mięs i nie tylko....

  • Polędwiczki w sosie chili

    ...kajeńskiego 1 puszka brzoskwiń 3 butelki (po 200 ml) gotowego sosu chili 20 dag śmietany kremówki 3-4 gałązki natki pietruszki Przygotowanie: 1. Papryki rozciąć, usunąć środki z pestkami(...) sos chili oraz zalewę z brzoskwiń. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Przyprawić do smaku. Posypać posiekaną natką. Podawać np. z bagietką.

  • jest moc ... chociaz sa nieporownywalnie lagodniejsze od surowych :D

  • Chili con carne

    ...(jeśli sos jest zbyt rzadki, wydłuż czas). Posyp natką pietruszki. Podawaj z ryżem, pieczywem lub chipsami nachos. 

  • Idealny sos do wielu dań, zup, sosów.

  • Pikantne curry z papryką

    Sposób przygotowania 1. Filety opłucz, osusz, pokrój na małe kawałki. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz, potnij w grubą kostkę. Chili rozetnij, oczyść z pestek, posiekaj(...) nich mięso i papryki. Podlej bulionem. Duś 20 minut. Mleko połącz z mąką. Wlej do curry. Przypraw. Gotuj dalej, aż sos lekko zgęstnieje. Kolendrę i szczypiorek posiekaj. Gotowe curry posyp ziołami. 

  • Domowy sos chili, slodko ostry, aromatyczny, z naturalnych skladników czyli bez zadnej chemii, do tego smakuje jak u Chinczyka. Przygotowanie jest niezmiernie proste i trwa zaledwie kilka minut.

  • Chili Con Carne z kiełbasą chorizo

    Chilli Con Carne w połączeniu z kiełbaską chorizo i pikantnym sosem będzie jeszcze smaczniejsze!

  • Kolejna propozycja dla wegetarian, ale nie tylko, także dla lubiących kuchnię z warzywami. Można przygotować wcześniej.

Artykuły na temat: sos z papryki chili
  • Nadziewane papryki

    Sposób przygotowania: 1. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekane cebule i podsmaż. Gdy się zeszklą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i papryczkę chili. Całość podsmaż, po czym dodaj mięso(...).  2. Papryki umyj i zetnij górne części. Oczyść środek i wypełnij farszem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, wlej bulion i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. do 200°C przez ok. 40 minut. Pięć minut przed...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...

  • Papryka

    ...wydobywa z niej naturalną słodycz i aromat. Co ważne, nie pozbawia papryki cennych witamin i minerałów. Po usunięciu gniazda nasiennego i zdjęciu skórki pieczoną paprykę można podać polaną sosem czy(...) najpopularniejsza z papryk - odmiana Bell. Słodka i mięsista może być czerwona, pomarańczowa, żółta, fioletowa, kremowa czy zielona. Bell warto dodawać do sosów, sałatek, lecza, gulaszu, a także...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Papryki nadziewane z ciecierzycą

    ...pod przykryciem 15 min. Pomidorki cherry przekroić na pół, pieczarki umyć, papryki naciąć wzdłuż, oczyścić z nasion.  3. Do żaroodpornego naczynia przelać sos pomidorowy, włożyć pieczarki i pomidory cherry. Spiczaste papryki nadziać farszem z ciecierzycą, ułożyć w sosie. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych otworach, posypać paprykę, piec 30 minut w temp. 180°C. Od razu podawać. Zobacz także:

  • Oryginalna, zabawna, pokrzepiająca opowieść o dziewczynie, która zostaje najlepszą kucharką świata. Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości - gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się...

  • Grecka pizza z papryczkami chili

    ...rozwałkowujemy na owalny placek i przekładamy na blachę. Smarujemy sosem pomidorowym, wykładamy ser, mięso, paprykę, oliwki i chili. Pieczemy 30 minut w 200ºC.(...) i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pomidory, doprawiamy pieprzem i solą, dusimy. Na koniec miksujemy blenderem na gładki sos. 3. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mięso...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Kurczak po chińsku z papryką

    ...posiekane ząbki czosnku razem z pokrojonym w słupki i obsypanym papryką i chili kurczakiem. Smażyć 10 minut, dodać pokrojoną w paski paprykę i fasolę. Skropić sosem sojowym. Smażyć, aż warzywa zmiękną. Doprawić.  3. Mąkę wymieszać z 1/2 szklanki wody i sosem sojowym, wlać do warzyw, mieszać, aż zgęstnieje. Posypać szczypiorem.  Zobacz także:

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej...