• Informacje na temat:

    sos z papryką marynowaną z rybą

Przepisy na temat: sos z papryką marynowaną z rybą
  • Smażona ryba w sosie chermula - Andrzej

    6 filetów lub plastrów z dorsza, łupacza lub halibuta o wadze 175 g każdy; mąka do obtoczenia; 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek; na zalewę: 50 g posiekanych listków świeżej kolendry; 25 g posiekanej świeżej natki pietruszki, zmiażdżone ząbki czosnku, 2 łyżeczki kminku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 2 łyżeczki papryki, spora szczypta pieprzu tureckiego, sok z 1 lub 1/2 cytryny, 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek, sól i pieprz

  • Uwielbiam śledzie pod każdą postacią, podane w ten sposób skradną nie jedno wybredne podniebienie. Marynowana papryka i rodzynki nadają bardzo ciekawy smak.

  • Keczup z pomidorów

    Czy wiesz, że keczupu nie wymyślił Henry Heinz? Pierwszy keczup powstał w XVII wieku w Chinach i był stosowany jako słodko-kwaśna przyprawa do dań rybnych. Sos sporządzano z marynowanych w occie ryb. Zresztą jego nazwa znaczy dosłownie: zaprawa do ryb - z chińskiego kôe-chiap - pisze Patrycja Machałek, autorka książki "Przetwory z pomysłem".

  • Jak wykorzystać marynowaną wędzoną paprykę ? Proponuję dodać do sałatki.

  • .... Przygotowanie: Filety z karpia posolić i opanierować w mące wymieszanej z papryką. Na patelni rozgrzać połowę oleju, obsmażyć filety ze wszystkich stron, wyjąć i przełożyć do żaroodpornego naczynia(...), liściem bobkowym i pasta pomidorową. Polać sosem rybę z cebulą i zapiec w piekarniku. Wyjąć, ostudzić i wstawić na noc do lodówki. Podawać na zimno przybraną plastrami cytryny.

  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    ...z podobnymi dodatkami.  Na grillu możesz przygotować również ziemniaki – obtoczone w tej samej marynacie, co dowolne mięso, pokrojone w połówki bądź w łódeczki i podawane z grillowaną rybą (pstrągiem polanym masłem czosnkowym, łososiem czy dorszem). Fit grill nie może obyć się bez sałatek! Roszponka, rukola, jarmuż, sałata masłowa i inne zielone składniki w połączeniu z garścią warzyw, chrupiącymi...

  • Szybka w przygotowaniu i pyszna.

  • Błyskawiczne szaszłyki

    Z drobiu, schabu, wołowiny, baraniny... Wystarczy dodać trochę warzyw, ziół i okrasić sosem. Podajemy przepis na szaszłyki, które zrobisz błyskawicznie.

  • Bardzo smaczne i delikatne danie.

Artykuły na temat: sos z papryką marynowaną z rybą
  • Udany połów

    ...na proszek. Połącz kumin z sokiem z limonek i olejem z pestek winogron. Sosem polej sałatkę. Rozgrzej olej kokosowy na patelni i smaż po 4 ryby jednocześnie 3-5 minut z każdej strony. Muszą mieć(...). Umyj papryczki, osusz, usuń pestki, pokrój w cienkie plasterki. Połóż surową rybę na talerzu, przykryj warstwą cukinii i chili. Dopraw oliwą, solą, pieprzem. Grillowany pstrąg łososiowy z sałatką...

  • ...i podaj je z sosami i przyprawami marki WINIARY, które dopełnią smak grillowego menu tworząc wyjątkową, wiosenną kompozycję.

  • Śródziemnomorskie lato

    ...ubijając. W innej misce zmieszaj ciecierzycę, marchew i pietruszkę. Dodaj sos i zamieszaj, tak aby ciecierzyca równomiernie pokryła się jego warstewką. Przykryj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, od...

  • ​Filet z dorady z cytrusowym dressingiem

    Składniki: 2 szt. filetu z dorady 50 g słodkiej papryki 50 g marynowanego imbiru 1 ząbek czosnku 1 pomarańcza 15 ml wina mirin 50 ml oliwy Szczypiorek 25 ml sosu sojowego Sól, pieprz Pokrój imbir i paprykę. Z pomarańczy wytnij segmenty i wyciśnij sok.  Czosnek pokrój w kosteczkę. Dodaj sos sojowy i wino. Dodaj oliwę i kawałki pomarańczy. Wymieszaj i odstaw na 10 minut...

  • Mistrzostwo grillowania

    ...o 17:00 i 17:30)  Sposób przygotowania:  1. Zmieszaj jogurt, kolendrę, sok z cytryny, czosnek, ostry sos, sól i pieprz do połączenia. Pozostaw w lodówce. 2.  Warzywa i grzyby posmaruj oliwą, posól i popieprz. Grilluj na rozgrzanym ruszcie po 4 minuty z każdej strony. 3. Przełóż na talerz i podawaj z sosem. Grillowany łosoś z balsamiczno-cebulową glazurą ( Świeże smaki z Anną...

  • Księga smaków: Oliwki

    ...jemy oliwki nie na surowo, ale marynowane w solance. Mogą być bez dodatków lub nadziewane: migdałami, kaparami, czosnkiem, papryką. Dodaje się je do wielu dań - dzięki nim w smaku pojawia się charakterystyczna śródziemnomorska nuta. Znajdziemy oliwki w sałatkach, pizzach, kanapkach, potrawach z ryb i drobiu, gulaszach, zapiekankach, sosach do makaronu. Jednak najważniejszy sposób wykorzystania tych...

  • Odkryj najlepsze smaki kuchni Majów i Azteków

    ...charakterystyczne, znane niemal w każdym kraju przysmaki kuchni meksykańskiej. Rybne tacos warto brać z miejscową rybą, np. lucjanem, tacos z grillowaną wieprzowiną jest najczęściej marynowane w sosie chili(...), czyli kukurydzianych babeczek podawanych z pikantnym sosem na bazie mleka i chili, a także tych mających w karcie grzybowe empanadas, czyli domowe tortille z farszem grzybowym i meksykańskim serem, które...

  • 5 zasad, jak grilować, żeby nie chorować?

    Czy dania z grilla mogą być zdrowe? Sprawdzamy, co zrobić, by takie były.

  • ​Egzotyczna, piękna, przepyszna. Jeśli nie byłeś jeszcze w Gruzji, jedź tam jak najszybciej!

    ...papryki, bakłażanów, oliwek i pieczarek. Moim prywatnym odkryciem okazał się panierowany kalafior w sosie z orzechów włoskich. Zresztą te orzechy, nazywane przez Gruzinów orzechami greckimi rosną tu bujnie, więc mieszkańcy dodają je do czego tylko się da: mielone do mięs i sosów, prażone do sałatek, marynowane do słodyczy. Miłośnicy dań mięsnych (obowiązkowo: pieczony kurczak) i ryb także...

  • Dieta, która złagodzi objawy menopauzy

    ...: Krem z groszku z łososiem Składniki: 2 ziemniaki, czosnek, 450 g rozmrożonego groszku, sól, pieprz, olej, 50 g wędzonego łososia Podsmaż ziemniaki i czosnek. Dodaj groszek, 2 szklanki bulionu, gotuj 30 minut. Zmiksuj na krem. Zjedz z pokrojonym w paski łososiem. Piątek: Filet z dorsza z kiszoną kapustą Składniki: 100 g fileta z dorsza, oliwa, estragon, łyżka koperku, sól, sok z cytryny...