• Informacje na temat:

    sos z musztardy i miodu do szparagow

Przepisy na temat: sos z musztardy i miodu do szparagow
  • Szparagi i ziemniaki - świetne połączenie

    Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 30 dag małych ziemniaków  (najlepiej młodych) 1 duża żółta papryka kilka gałązek koperku 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka miodu 4 łyżki oliwy(...) przygotowane składniki wymieszaj w salaterce. Musztardę utrzyj z miodem i oliwą. Domieszaj sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Sałatkę polej sosem tuż przed podaniem.

  • ​Sałatka rzymska

    Przygotowanie: Włóż szynkę parmeńską do naczynia do casserole i piecz w 200 st. C przez 10 minut. Przygotuj sos. Posiekaj cebulę i podsmaż na oleju na złoty kolor. W misce zmieszaj musztardę(...) na półmisku. Dodaj szparagi i groszek. Posyp parmezanem i skrop sosem. Na wierzchu ułóż plastry szynki. Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków...

  • Smaczne posiłki na każdy dzień

    ...na kawałki, podobnie sałatę. Ułóż na półmisku razem z pokrojonymi burakami.  2. Kozi ser pokrusz na warzywa, to samo zrób z posiekanymi orzechami. Przygotuj sos: ocet, miód, olej i przyprawy umieść...

  • Makaronowe sałatki pełne warzyw

    ...1. Sos: jogurt, np. grecki o zawartości tłuszczu 0%, zmiksuj z sokiem z cytryny, gałką, małą szczyptą soli i sporą pieprzu. Do sosu wmieszaj oliwę oraz szczyptę cukru lub jasnego miodu. Jeśli dodasz(...)Botwinkowy miks z jajkiem Sposób przygotowania 1. Sos: czosnek przeciśnij przez praskę. Utrzyj go z musztardą, sokiem z cytryny, miodem, sporą szczyptą soli i pieprzu. Dolewaj powoli oliwę...

  • Sałatka szparagowa z jajkiem i mozzarellą

    ...z solą i pieprzem. Dodaj miód oraz musztardę. Dolej olej. Ubij gęsty sos. Polej nim sałatkę. Przed podaniem posyp ją posiekanymi ziołami. 

  • Sałatki makaronowe

    ...makaronu na ostatnią minutę gotowania.  2. Sos: jogurt zmiksuj z połową sera, czosnkiem, miętą (wykorzystaj susz z herbaty miętowej), sporą szczyptą pieprzu i oliwą. Ew. dosól do smaku. Resztę sera rozdrobnij widelcem. Zamiast sera typu feta możesz użyć twardego sera bałkańskiego lub dojrzewającego korycińskiego. Zrób sos z podwójnej porcji składników i trzymaj go w zakręcanym słoiku, w lodówce, nawet...

  • Dwa pomysły na sałatki

    ...z cytryny, zgnieciony ząbek czosnku, musztardę, sól i pieprz włóż do słoika. Słoik zamknij i potrząsaj nim jak najmocniej przez ok. pół minuty. W ten sposób zrobisz szybki sos vinaigrette. 3. To już prawie meta! W dużej misce wymieszaj makaron z przekrojonymi na pół pomidorkami, szynką parmeńską, rukolą i przygotowanym sosem vinaigrette. Szparagi obierz i pokrój pod kątem (ukośnie) w długie...

  • Niedzielny obiad dla całej rodziny

    .... W tym czasie oliwę utrzyj z miodem. Dolej ocet winny oraz sok z cytryny. Sos ubij trzepaczką. Polej nim surówkę, odstaw ją jeszcze na 15-20 minut. Ew. przed podaniem surówkę udekoruj listkami świeżej...

  • Pyszne sałatki ziemniaczane!

    ...zielonych szparagów ze słoika 15 dag wędzonego boczku 250 ml bulionu warzywnego 100 ml octu winnego 4 łyżki miodu 2 łyżki musztardy 4 szalotki 15 dag majonezu kilka źdźbeł szczypiorku po kilka(...)Berlińska z winogronami Składniki: 80 dag ziemniaków 1 cebula 150 ml bulionu warzywnego 5 łyżek białego octu winnego 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki oleju 5 dag włoskich orzechów po 5 dag...

  • Wegetariańskie przekąski na grilla

    ...przyjęcie na świeżym powietrzu ze znajomymi, nie zapomnijmy też o ciekawych zamiennikach musztardy oraz keczupu. Sprawdzonym sosem są oczywiście tzatziki na bazie jogurtu greckiego, ogórka oraz czosnku(...) rozżarzony ruszt należy zamarynować go w cytrynie i sosie balsamicznym. Następnie wystarczy zaledwie kilka chwil na grillu, by cieszyć się oryginalnym smakiem arbuza w nowym wydaniu. Serowa serenada...

Artykuły na temat: sos z musztardy i miodu do szparagow
  • Sałatka z kurczakiem i rukolą

    ..., pokroić na ćwiartki.  4. Na talerzach dekoracyjnie ułożyć sałatkę: najpierw listki rukoli, na nich pokrojonego kurczaka, przekładać truskawkami. Z wierzchu polać sosem. Podawać od razu z dodatkiem grzanek...

  • Zapraszamy do Żar na VII Jarmark Miodu i Wina Fot. 123RF/Picsel VII Jarmark Miodu i Wina odbędzie się w Żarach, w lubuskiem, w dniach 21 i 22 września.   Impreza rozpocznie się w sobotę o godz. 10.00 i potrwa do godz. 18.00. W niedzielę zapraszamy wszystkich zainteresowanych od goodz. 10.00 do 16.00. Jak co roku gościć bedziemy kilkudziesięciu wystawców - głównie będą to stoiska z miodami - bezpośrednio z polskich pasiek - oraz rękodzielnicze. Na naszej imprezie nie ma stoisk z...

  • Sałatka z kurczakiem i warzywami zawijanymi w bekonie

    Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 20 minut Porcja dla 4 osób Składniki: 4 piersi kurczaka 30 ml sosu sojowego 60 ml miodu 15 ml gruboziarnistej musztardy 5 ml musztardy(...) fasole, 2 szparagi i 1 różyczkę brokułu w dwa plasterki bekonu, zabezpieczając wykałaczką z jednej strony. Posyp cukrem i skrop sosem sojowym. Podgrzej oliwę na patelni i smaż zawiniątka przez 5 minut...

  • Miód wzmacnia serce, koi skołatane nerwy, leczy przeziębienie i łagodzi podrażnienia skóry. Dodatkowo ma właściwości bakteriobójcze i uodparniające. Fot. 123RF/PICSEL Miód jest jednym z najcenniejszych darów, jakie otrzymaliśmy od natury. Naukowcy wykazali, że regularne spożywanie miodu ma zbawienne skutki dla całego organizmu. Powstawanie miodu Miód produkują pszczoły, zanosząc do ula nektar kwiatowy albo spadź. Nektar jest wydzieliną roślin, składającą się głównie z fruktozy i glukozy,...

  • Choroba refluksowa. Co jeść, a czego się wystrzegać?

    ...delikatnym sosem jogurtowo-koperkowym tworzą smaczną i łagodną potrawę dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym. Wysoka wartość odżywcza składników zostanie zachowana dzięki gotowaniu ich na parze(...) (80 g), - dojrzały banan (120 g), - łyżka miodu (25 g), - łyżeczka siemienia lnianego (5 g). Jogurt wyjąć z lodówki na około 20 minut przed przygotowaniem koktajlu. Zmiksować owoce...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Sałatki wiosenne

    ...dag białych szparagów, 15 dag zielonych szparagów, sól, 4 jajka, po pół sałaty lodowej i karbowanej, 15 dag rukoli, 15 dag wędzonego łososia. Sos: 200 ml kwaśnej śmietany, 2 łyżki musztardy dijon(...). Jajka ugotuj na twardo i obierz. Pokrój je w ósemki. Zrób sos: wymieszaj śmietanę, musztardę i oliwę, dopraw solą i pieprzem. Podziel mieszankę sałat na porcje, na każdej ułóż pokrojone jajko, cienkie...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Nowe diety lepsze od Dukana

    ...czekolady z zawartością 90 proc. kakao Kolacja: Pieczony filet z łososia polany sosem wasabi. Aby go przygotować zmiksuj trzy łyżki majonezu, łyżeczkę wasabi, odrobinę suszonego, zmielonego imbiru i łyżeczkę wody lub octu ryżowego. Zjedz z sałatką z młodego szpinaku, kilku orzechów włoskich, pokrojoną w piórka cebulką czerwoną, serem gorgonzola. Polej sałatkę sosem winegret Między posiłkami Stosując...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...