• Informacje na temat:

    sos z musztardą francuską i miodem

Przepisy na temat: sos z musztardą francuską i miodem
  • Najlepsze przepisy z miodem

    Jedna porcja zawiera: 1840 kJ/439 kcal   Zapiekany łosoś z miodem i sałatką pomidorową Składniki: sól, papryka 800 g ziemniaków 6 łyżek oleju słonecznikowego 2 cytryny 4 kawałki łososia (po ok.150 g) pieprz 4 łyżki octu winnego 600 g pomidorów 1 mała cebula pęczek kolendry 2 łyżki płynnego miodu (np. akacjowego)  Przygotowanie...

  • Domowy vinegrette

    Klasyczny, francuski sos vinegrette jest znakomity do każdej sałatki!

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    ...strony smaruję musztardą (najlepiej francuską) oraz koncentratem pomidorowym, lekko solę i oprószam pieprzem, majerankiem oraz kminkiem. - Na każdym kawałku szynki kładę po ćwiartce jabłka. Zwijam(...) z porami i sosem z patelni, np. z ziemniakami lub chlebem. Kurze udka w miodzie Składniki: - 8 udek z kurczaka (samych pałek) - 4 łyżki wielokwiatowego, płynnego miodu - 2 łyżki musztardy...

  • Trzy łatwe sosy do mięsnych frykasów

    ...1. Musztardowy z miodem Wymieszaj pół szklanki musztardy francuskiej (z całymi ziarenkami gorczycy) z 1 szklanką majonezu. Połącz z 1 łyżką płynnego miodu oraz odrobiną sosu sojowego. Sos przypraw(...). 3. Żurawinowy z chrzanem Utrzyj 6-7 łyżek startego chrzanu z 2 łyżkami majonezu, 3 łyżkami gęstej śmietany i 5 łyżkami żurawiny do mięs. Domieszaj 2 łyżki półsłodkiego czerwonego wina. Sos dopraw...

  • Trzy szybkie i łatwe sosy!

    ...migdałowych (ew. posiekanych migdałów albo orzechów laskowych). Wymieszaj je z sosem. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, białym pieprzem i odrobiną soli. Majonezowy z keczupem na ostro Do dużego słoika(...), 2 szczypty chili w proszku, ocet balsamiczny, sól oraz pieprz do smaku. Zakręć słoik, energicznie nim potrząsaj, aż wszystkie składniki dobrze połączą się. Gotowe! Musztardowy z miodem W miseczce wymieszaj...

  • Kokardkowa sałatka dla dzieci

    ..., osuszone i porwane na kawałki liście sałaty. Na sos połącz jogurt z sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny. Dodaj 2-3 łyżeczki płynnego miodu, oliwę i łyżeczkę łagodnej musztardy. Sos dopraw do smaku...

  • Kuchnia na cały tydzień

    ...wymieszany z wodą koncentrat pomidorowy z solą, pieprzem oraz oregano.  2. Ciasto francuskie rozwiń i lekko rozwałkuj. Pokrój w prostokąty. Każdy wysmaruj sosem, połóż połówkę parówki i odrobinę(...) ciepłe z ketchupem, musztardą, ogórkiem konserwowym i szczypiorkiem.  Cebula faszerowana 1. Pieczarki pokrój drobno. Rozgrzej olej, zrumień pokrojoną w paseczki paprykę, dodaj pieczarki...

  • Zielona sałatka z makaronem gruboziarnistym. Idealna na lunch do pracy

    ...filet z kurczaka kroimy w kostkę. Krok 7: Mieszamy musztardę z miodem na jednolity sos, dodajemy do niego pieprz i sól. Krok 8: Wszystkie składniki mieszamy razem w misce, polewamy naszym sosem(...) patelni orzechów nerkowca ¾ szklanki surowego makaronu gruboziarnistego ½ papryki czerwonej Składniki na sos 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy francuskiej z gorczycą Sól, pieprz do smaku Jak...

  • Słodko-ostre pałeczki

    Sposób przygotowania: 1 Dokładnie umyj każdą pałkę kurczaka, po czym pozostaw je na kilka minut na sitku, żeby mogły dobrze ociec. 2 Wymieszaj syrop klonowy z musztardą francuską, solą(...). 4 Grilluj kurczaka przez około 35 minut. Pamiętaj, by co kilka minut obracać pałki i smarować je pozostałym sosem. Dzięki temu mięso nie wyschnie i jeszcze lepiej przejdzie aromatem glazury. Danie...

  • Smaczne potrawy na obiad

    ..., startą marchewkę i posiekaną czerwoną cebulą. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, musztardą, miodem i solą. Zalej sałatkę. Rybę podawaj z sosem i sałatą. Zapiekanka z bekonem Sposób(...) razy w maszynce z dodatkiem gałązki świeżego tymianku. Dodaj przeciśnięty przez prasę czosnek, oliwę, wodę, bułkę tartą, sos sojowy, oregano, pieprz i szczyptę soli. Rozbij jajko, dodaj żółtko i ubite...

Artykuły na temat: sos z musztardą francuską i miodem
  • Mięsa w aromatycznym sosie

    Świąteczna pieczona kaczka, gęś lub wieprzowina zyska na smaku, jeśli zostanie podana z pysznym sosem. Przygotuj go na bazie bakalii, owoców lub ziół.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Pora na obiad

    ...musztardy. Wlać 0,25 l wody i śmietanę. Doprowadzić do wrzenia, chwilę gotować. Do sosu włożyć roladki. Gotować 10 minut. Sos zagęścić zasmażką błyskawiczną. Danie udekorować świeżym majerankiem...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Sześć nieoczywistych zamienników niezbędnych produktów

    ...solniczka świeci pustkami, możemy użyć sosu sojowego. - Sos sojowy jest znakomity zamiennikiem soli, nadając pokarmom bogatszy smak. Możemy dodać go niemal do wszystkiego - od sosów, potrawek, aż...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Z czym podawać pasztet?

    .... Wielkim wielbicielem pasztetniczego kunsztu pozostawał podobno sam Jan III Sobieski, który szczególnie miał sobie cenić pasztety przyrządzane na modłę francuską. O tym, że jego osobisty kucharz, a zarazem(...) podawany był solo, bez dodatków w postaci sosów, marynat czy dresingów. Dlatego też, przygotowując to danie na świąteczny stół, warto poświęcić czas na przygotowanie także stosownej "okrasy", która...

  • Czy piekliście kiedyś samodzielnie chleb tostowy? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Wypróbujcie przepis Ani, a nie pożałujecie. Chleb tostowy40 g masła20 g drożdży1 łyżeczka cukru200 ml ciepłej wody50 ml mleka1 łyżeczka soli400 g mąki pszennej typu 650folia spożywcza do przykrycia ciastamasło do wysmarowania formybułka tarta do posypania formykostki lodu do wypełnienia żaroodpornego naczynia Beszamel35 g masła35 g mąki½ l mlekasólpieprzgałka muszkatołowa w całości English muffins7 g...

  • Modelki zdradzają przepisy na swoje ulubione sałatki

    ...z moich ulubionych sałatek składa się z gotowanej dyni piżmowej, rukoli, granatów i soczewicy. Wszystko doprawione sosem czosnkowym, musztardą Dijon i miodem. Zdrowe delicje!" - podkreśla modelka. (PAP(...) Karlie Kloss opiera się na szpinaku i owocach.  "Zrównoważona sałatka ze szpinaku, quinoi, borówek, awokado, doprawiona pikantnym sosem. To doskonała mieszanka tłuszczów roślinnych i białek, wspaniale...

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...