• Informacje na temat:

    sos z morelami

Przepisy na temat: sos z morelami
  • Eskalopki z morelami

    ...i dymki. Podlej bulionem. Dołóż konfiturę. Gotuj na małym płomieniu, aż sos zacznie lekko gęstnieć. Przypraw go do smaku. 3. Na patelnię ponownie włóż mięso. Mocno całość podgrzej. Przed podaniem...

  • Złocisty filet z morelami

    ...i pieprzem. 3. Do gotujących się pomidorów włóż mięso z warzywami.Wymieszaj i duś,podlewając rosołem. Wymieszaj śmietanę z mąką i odrobiną sosu z gulaszu, wlej do garnka. Gotuj kilka minut, by sos zgęstniał...

  • Ryba po grecku z morelami

    ...w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na delikatny, złocisty kolor. Następnie podsmażamy cebulę, dodajemy do całości odrobinę wody z nasączonych moreli, ketchup, przecier pomidorowy, bulion rybny, sos...

  • Pieczone buraki nadziewane suszonymi morelami w tymiankowym sosie

    Burak swoje właściwości lecznicze zawdzięcza betalinom, czyli tym samym składnikom, które znajdują się w liściach szpinaku. Dzięki nim zwiększamy swoją odporność, pozytywnie wpływamy na jakość naszej krwi i wolniej starzejemy się. Już jedna szklanka soku z buraka, czy wykorzystanie go w jesiennej potrawie pozwala zdziałać prawdziwe cuda!

  • Schab z morelami i pistacjami

    ...przykryciem ok. 90 minut w temperaturze 180°C od czasu do czasu polewając sosem. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby mięso się przyrumieniło.  Po upieczeniu roladę zostaw na około 15

  • Łosoś w morelach

    Składniki: 200 g fileta z łososia 1 łyżeczka soku z cytryny 5 suszonych moreli 1/3 małego opakowania jogurtu naturalnego (ok. 50 g) suszone zioła: bazylia, tymianek, oregano(...) i jogurt. Powstanie z nich aksamitny sos do polania upieczonego łososia. Przed podaniem przysmak udekoruj natką pietruszki.

  • Rolada ze schabu z morelą i miechunką

    ...masła, podsmażamy cebulkę z 2 ząbkami czosnku, dodajemy posiekane suszone owoce i sok pomarańczowy. Pozostawiamy na ogniu, aż sos się zredukuje, a wszystkie składniki staną się miękkie. Na końcu...

  • Kurczak pieczony z orzechami i sosem żurawinowym

    ..., przygotowujemy sos: Żurwinę moczymy 30 minut w occie. Następnie dodajemy przyprawy, morele, wodę i gotujemy ok 30 minut (należy dolać wody jeśli zbyt dużo jej wyparuje). Wyciągnąć ziele i liść laurowy, dodać...

  • Kacze udka w pomarańczowym sosie

    .... Patelnię z kaczym tłuszczem zdejmij z ognia. Wlej do niej ćwierć szklanki wody, sok z pozostałych owoców, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Sosem polej kacze udka, dodaj gałązki świeżego rozmarynu...

  • Knedle z makiem i morelami

    ...i zrumienić. Knedle podawać z sosem morelowym, polane bułką tartą...

Artykuły na temat: sos z morelami
  • Tusza indycza w sosie grzybowym

    ...w brytfance i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz 2,5 do 3 godzin. Po ok. 30 minutach dodaj włoszczyznę. W czasie pieczenia podlej tuszkę 3/4 szklanki wody, od czasu do czasu polewaj sosem(...) solą i pieprzem. Fasolkę wrzuć do posolonego wrzątku, gotuj 10-12 minut. Odcedź na sitku.  Indyka wyjmij z brytfanki. Trzymaj w cieple, żeby nie wystygł. Sos z dna brytfanki przecedź przez gęste...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Makijażowe SOS

    Jesteś zajęta przygotowaniami do świąt i nie masz czasu na długie zabiegi? Skorzystaj z naszych rad, a będziesz zadbana i atrakcyjna.

  • Aromatyczne i soczyste morele aż proszą się, aby zamienić je w wyjątkowo smaczne dania. Jakie? Odpowiedź na to pytanie doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Smak moreli zawsze kojarzymy ze słonecznym, polskim latem. Niestety, w naszym kraju świeże morele goszczą na stołach bardzo krótko - sezon na nie trwa bardzo krótko, dlatego warto wykorzystać go jak najlepiej i to nie tylko ze względu na smak tych owoców. Znajdziemy w nich również mnóstwo składników odżywczych, które w...

  • To musisz wiedzieć o morelach

    ...owoce. Jeśli nie są zbyt miękkie, można je przechować 2-3 dni w lodówce. Ale najlepiej je zjeść zaraz po kupieniu albo wykorzystać do ciasta lub przetworów. Na słono Morelami wzbogacam smak mięs. Stosuję jako nadzienie do pieczonego schabu albo szynki. Kawałki owoców dodaję też do sałatek z kurczakiem albo do zielonej sałaty lub rukoli polanych sosem winegret.

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Pierś z indyka z morelami

    ...posmarować miodem.  Brukselkę oczyścić, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Indyka pokroić w grube plastry, podawać z brukselką, polać sosem spod mięsa.  Zobacz także:

  • Letnie owoce kuszą nas wyglądem, smakiem i aromatem. Spośród nich, jednymi z najsmaczniejszych i najzdrowszych są morele. Warto więc wykorzystać krótki sezon na te owoce. Fot. 123RF/PICSEL Smak moreli zawsze kojarzymy ze słonecznym, polskim latem. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że roślina ta przywędrowała do nas z odległych zakątków Azji. Do Europy dotarła za sprawą kupców, przywożących różnego rodzaju smakołyki na królewskie dwory. Nie trzeba było wiele czasu, aby...

  • Pikantna potrawka z jagnięciny z morelami

    ...w aromatyczną, harmonijną całość. W pysznym sosie pływają słodziutkie, pulchne morele, które smakują tak, jakby były świeżo zebrane.

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...