• Informacje na temat:

    sos z marchewki i groszku

Przepisy na temat: sos z marchewki i groszku
  • Wołowina duszona w sosie chrzanowym

    ...przykryte. Zagotować. Posolić do smaku, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem jeszcze ok. 75 minut. Ziemniaki obrać, gotować ok. 15 minut w posolonej wodzie. Pozostałe marchewki obrać, pokroić w plasterki. Kalafior podzielić na różyczki. Kalafior i marchewki gotować ok. 7 minut. Strączki groszku gotować ok. 3 minut w lekko posolonej wodzie. Wszystkie warzywa odcedzić na sitku. Zachować ok. 200 ml...

  • czasem trzeba przemycić warzywa tak, żeby mięsożerne dzieciaki się nie zorientowały - a to jeden ze sposobów :) mielone z indyka dostępne w sklepach, ale w przepisie wykorzystuję pierś zmieloną w domu

  • Egzotyczny krem marchewkowy

    Składniki: 1 cebula 1-2 ząbki czosnku, sól 50 dag marchewki 2 łyżki masła kawałek korzenia imbiru (1-2 cm) 10 dag groszku cukrowego 20 dag mleczka kokosowego  sos(...) imbir. Groszek cukrowy oczyść, odetnij końcówki. Imbir, strąki groszku i pozostałą marchewkę pokrój w cienkie słupki. 4. Rozgrzej resztę masła. Wrzuć pokrojone w słupki warzywa. Smaż, mieszając...

  • Sycąca, małokaloryczna

  • Tradycyjna sałatka jarzynowa

    Bazą sałatki są warzywa korzeniowe, ziemniaki i sos majonezowy. Inne składniki dobieraj według zasady: coś kwaśnego (jabłko, ogórek), ostrego (cebula) oraz treściwego (jajko, groszek).

  • Czy ja już kiedyś mówiłam, że uwielbiam zupy? Najbardziej kremy. Lubię eksperymentować z nowymi dodatkami. Tym razem groszek. Dlaczego? Bo zawsze go lubiłam, a nigdy nie stanowił dodatku do zup w mojej kuchni. Dziś przepis wskakuje na bloga. Życzę smacznego!

  • Wegetariańska uczta

    ...g orzechów włoskich 15 g orzechów laskowych 4 garście kiełków groszku lub słonecznika  Dressing: 4 łyżki oliwy 2 łyżki białego octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku(...) pokruszone). Wszystkie składniki dressingu miksujemy w blenderze. Odcedzoną i przestudzoną ciecierzycę zalewamy sosem, dodajemy orzechy, mieszamy i odstawiamy (nie do lodówki). 2. Tuż przed podaniem...

  • Trochę nam tego i owego w lodówce pozostało. A, że na maksa wykorzystujemy produkty, więc wszystko było jasne. Młoda kapusta i groszek to idealne połączenie.

  • Pieczeń z mięsa mielonego w cieście francuskim (gotowym)

    Pyszna pieczeń - w kształcie warkocza z warzywami w sosie beszamelowym.

  • Przepis wart wypróbowania: "Krem z groszku"

Artykuły na temat: sos z marchewki i groszku
  • Wołowina duszona w sosie chrzanowym

    ...przykryte. Zagotować. Posolić do smaku, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem jeszcze ok. 75 minut. 2. Ziemniaki obrać, gotować ok. 15 minut w posolonej wodzie. Pozostałe marchewki obrać, pokroić w plasterki. Kalafior podzielić na różyczki. Kalafior i marchewki gotować ok. 7 minut. Strączki groszku gotować ok. 3 minut w lekko posolonej wodzie. Wszystkie warzywa odcedzić na sitku. Zachować ok...

  • Sezon na zupy 2015 – krem z groszku n°1 i Menu na ten tydzień

    ...mam ochotę zrobić. Zaczęlam już wczoraj od kremu z groszku. Przepis na blogu…   Te zupy będę gotować co drugi bądź trzeci wieczór by się za bardzo nie znudziły. Na ten tydzień przewidziałam: zupę na sposób szwedzki, krem z pasternaku z cukini i z twarożkiem kozim oraz krem z topinambura z szynką z Bayonne .   A co poza tym?   Dziś na obiad będzie sałatka z surowej marchewki, na danie...

  • Wolowina z marchewka - klasyka francuskiej kuchni

    ...mniam...   dzis na moim rodzinnym stole... sobotnio-niedzielny obiad. To danie ktore mozna uznac za zimowe gdyz jest z sosem podobnie jak wolowina...

  • Wieprzowe medaliony, sos grejpfrutowy

    ..., oliwa z oliwke sok z polowy czerwonego grejpfruta Na jarzynke: Mlode marchewki, po 2-3 na osobe 3 cebule dymki ze szczypiorkiem 400 g mlodego groszku w straczkach Pol kostki(...) marchewke, zalac szklanka rosolu i dusic calosc pod przykryciem do miekkosci. Groszek w straczkach ugotowac osobno w osolonym wrzatku i przelac lodowata woda po ugotowaniu. Marchewki z cebula...

  • A na talerzu maj

    Zazieleniło się w warzywniakach. W miskach stoją na baczność szparagi, a w skrzynkach polegują młode marchewki i rzodkiewki. Szklarniowe, ale co tam, stęskniliśmy się za nimi i chcemy je jeść! Jak podawać młodą zieleninę?

  • Przepisy zwyciężczyni MasterChefa

    Figi z serem roqueford, zupa z zielonego groszku, ruloniki z soli, rostbef z sosem rémoulade i lody migdałowe na ciepłych śliwkach - to przepisy Basi Ritz, zwyciężczyni programu "MasterChef", którego finał obejrzeliśmy w niedzielny wieczór, 25 listopada, na antenie TVN. Dziś jej książka kucharska ukazała się w księgarniach. My już teraz prezentujemy jej fragmenty.

  • Makaronowe rozmaitości

    Znudził ci się makaron z sosem? Wypróbuj nasze pomysłowe dania.

  • Z kokosową nutą

    Kokosowe wiórki wzbogacą smak sosów. Można w nich także panierować mięso.

  • Pikantna zupa chińska

    Sposób przygotowania: 1. Filet z kurczaka umyj, zalej zimną posoloną wodą i ugotuj do miękkości.  2. Marchewkę, dymkę, czosnek, papryczki chili, imbir i grzyby pokrój w cienkie plastry. Podsmaż na oleju.  3. Do warzyw w garnku wlej bulion z kurczaka i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Dodaj strączki groszku, kukurydzę, kiełki i pokrojony w cienkie plasterki filet. Całość dopraw sosem sojowym...

  • Strączkowe na zdrowie

    ...sosem sałatkę. Posypać zielonym pieprzem. Lekka zupa jarzynowa Składniki na 3-4 porcje : 1 l bulionu drobiowego (może być z kostki) l 1/2 kalafiora, 1 mały brokuł, 20 dag żółtej fasolki szparagowej, 2 marchewki, 15 dag groszku, sól, pieprz . Kalafiory podzielić na małe różyczki, opłukać. Fasolkę umyć, odciąć końcówki, podzielić na mniejsze kawałki. Obrać marchewkę, pokroić w dość drobną...