• Informacje na temat:

    sos z marchewka i groszkiem

Przepisy na temat: sos z marchewka i groszkiem
  • Groszek - 10 łatwych przepisów

    ...z zielonym groszkiem. Groszkowy farsz do tarty dobrze będzie komponował się z mnóstwem dowolnych, lubianych przez ciebie dodatków, np. z pomidorami, cebulą, łososiem itp. 10. Pasztet bez mięsa(...) zwykłe kotlety - na rozgrzanym oleju. 5. Do makaronu. Spaghetti, penne czy inny makaron można podać z najprostszym sosem świata, zrobionym z groszku podduszonego z cebulą na maśle lub oleju. To...

  • Egzotyczny krem marchewkowy

    Składniki: 1 cebula 1-2 ząbki czosnku, sól 50 dag marchewki 2 łyżki masła kawałek korzenia imbiru (1-2 cm) 10 dag groszku cukrowego 20 dag mleczka kokosowego  sos(...), kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia. Zupę połącz z mleczkiem kokosowym, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz sosem tabasco. Rozlej do miseczek. Każdą porcję posyp chrupiącymi warzywami...

  • Tradycyjna sałatka jarzynowa

    Bazą sałatki są warzywa korzeniowe, ziemniaki i sos majonezowy. Inne składniki dobieraj według zasady: coś kwaśnego (jabłko, ogórek), ostrego (cebula) oraz treściwego (jajko, groszek).

  • Golonka w piwie

    Podać z ziemniaczkami pure, wymieszanymi z osączonym zielonym groszkiem.

  • Pieczeń z mięsa mielonego w cieście francuskim (gotowym)

    Pyszna pieczeń - w kształcie warkocza z warzywami w sosie beszamelowym.

  • Obiady dla całej rodziny w 30 minut

    ...azjatyckiej do gustu przypadną słodko-kwaśne warzywa z sosem z masła orzechowego, podane z makaronem ryżowym. Do tego dania warto wybrać warzywa, które można zjeść na surowo, by skrócić maksymalnie czas jego przygotowania (np. marchewka, papryka, groszek, czerwona kapusta). Na koniec Katarzyna Bukowska zaprezentowała szybką potrawę z piekarnika z gniokami i karmelizowanymi warzywami z dodatkiem natki...

  • Kalarepki napełnione pęczakiem

    ...wrzącą wodę, gotować 10 minut, odsączyć na sitku. W garnku stopić masło, zasmażyć je, nie rumieniąc. Do zasmażki powoli wlać zimne mleko oraz bulion. Gotować ok. 5 minut, stale mieszając. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i curry w proszku. Natkę pietruszki i trybulę opłukać, osuszyć ściereczką, oderwać listki i posiekać je. Ugotowany pęczak wymieszać z marchewką, groszkiem, słupkami...

  • Smażone roladki

    ...boków, a następnie roluj. Posmaruj olejem, podsmaż na oleju. Sos: wodę podgrzej, domieszaj resztę składników sosu. 

  • Sałatki z kaszą jaglaną

    ...wymieszaj z miodem. Dodaj sól i pieprz (do smaku). Ciągle mieszając trzepaczką, cienkim strumieniem wlej oliwę. Pokrojone warzywa polej sosem, odłóż na ok. 30 minut. Potem wymieszaj je z kaszą i podawaj. Fasolkowa z groszkiem Sposób przygotowania Kaszę jaglaną opłucz, przelej na sitku kilka razy wrzątkiem i dobrze osącz. Potem gotuj przez 15 minut w posolonym wrzątku. Zdejmij z ognia...

  • Sałatka warstwowa - przysłała Magda

    ...nałożeniem następnej polewamy sosem. Wkładamy sałatkę na noc do lodówki, żeby dobrze przesiąkła sosem!! Życzę smacznego.

Artykuły na temat: sos z marchewka i groszkiem
  • Zapiekanka pasterska z groszkiem

    ...grudki. Doprawiamy pieprzem, solą i gotujemy około 5 minut, aż powstanie gładki sos. 3 Ugotowane i ostudzone ziemniaki oraz marchewki kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, przekładamy warzywa, polewamy sosem mlecznym i posypujemy tartym żółtym serem. Plastry boczku przekrawamy na pół i układamy na wierzchu. Zapiekamy 10 minut w 200ºC. Zapiekankę pasterską możemy podać na...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Chłodząca sałatka z makaronem, rzodkiewką i groszkiem

    ...postawiłam na pszenny pełnoziarnisty. Sos jest wariacją na temat sosu z orzeszków ziemnych z imbirem, limonką i syropem klonowym dającym słodką nutę. Można też co prawda użyć masła orzechowego, lecz wersja z tahini jest zdrowsza. Przygotowanie - 4 porcje: Zrób sos: składniki umieść w blenderze, wlej ½ kubka / 125 ml wody i miksuj na wysokich obrotach do otrzymania gładkiego, kremowego sosu...

  • Bo rybka lubi pływać... Przyjęło się, że śledzie najlepiej smakują z kieliszkiem wódki, trzeba jednak pamiętać, że alkohol powoduje spadek wartości odżywczych ryby. Składniki: Solony filet ze śledzia norweskiego 2 buraki ćwikłowe 2 marchwie 2 ziemniaki 2 kiszone ogórki 1 cebula Garść zielonego groszku - z puszki lub mrożonego Olej słonecznikowy 500 ml bulionu warzywnego lub rybnego Kwaśna śmietana Przygotowanie: 1. Marchew, buraki i cebulę drobno posiekać. Podsmażyć na oleju na...

  • Po co jabłko i marchewka – jak nauczyć dzieci zdrowych nawyków i co im to da w dorosłości?

    ...jest kawałek brokułu. Przekąski nie muszą kojarzyć się z czymś niezdrowym. Pokrójcie w paski ogórka, marchewkę i paprykę. Do tego zaproponuj hummus lub sos na bazie jogurtu. Niech twoja pociecha...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Warzywa po azjatycku

    Tempeh to świetny zamiennik mięsa, jest jak tofu robiony z soi. Jego orzechowy smak znakomicie współgra z marchwią i groszkiem.

  • Nadaj im smak! Sięgnij po nowe Sosy do warzyw na ciepło Knorr: serowo-kremowy do brokułów i kalafiora, czosnkowo-serowy do szpinaku, ziołowo-maślany do mieszanki warzyw oraz tradycyjny do marchewki z groszkiem. Znakomitym sposobem na podanie rodzinie warzyw jest przygotowanie ich na ciepło - jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Teraz dzięki Sosom do warzyw na ciepło Knorr nabiorą one zupełnie nowego charakteru. Nowe sosy Knorr doskonale sprawdzają się w połączeniu ze świeżymi, jak i...

  • Wieprzowe medaliony, sos grejpfrutowy

    Na sobotni wiosenny obiad... Kolejna propozycja szybkiego, kolorowego i smacznego dania. Czas przygotowania to niespelna 40 minut. Na 4 porcje 600...

  • Zastanawialiście się kiedyś dlaczego, gdy byliście dziećmi babcie i mamy usilnie nakłaniały was do jedzenia zielonego groszku, i dlaczego powinniście być im za to wdzięczni? Jeśli nie wiecie, spieszymy z odpowiedzią! Fot. 123RF/Picsel Zielony groszek przybył do nas z Azji, jest rośliną jednoroczną, a jego plony zbierane są na przełomie czerwca oraz lipca i tylko w tym okresie można jeść go na surowo. Po tym czasie najlepiej korzystać z mrożonego produktu. Należy do rodziny roślin...