• Informacje na temat:

    sos z konserwowych pomidorów

Przepisy na temat: sos z konserwowych pomidorów
  • Linguine z sosem z tuńczyka

    Składniki: 400 g makaronu (Linguine) Sól Cebula 1 ząbek czosnku 3 pomidory 2 ostre papryki 1 chili Łyżka oliwy Opakowanie pomidorów krojonych (500g) 100 g czarnych(...) pomidory (świeże i konserwowe), paprykę, chili i oliwki. Dodać bulion. Gotować 5 minut. Tuńczyka osączyć, podzielić na części widelcem i dodać do sosu. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sos...

  • Trzy pomysły na fit kanapki bez pieczywa

    ...w drobną kostkę. Dodać groszek konserwowy i sos wiosenny - całość dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę można wyłożyć do listków cykorii, radicio lub innej sałaty. Gotowe, smacznego! Tortille z liśćmi(...) połączyć z jogurtem, dodać wyciśnięty czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Sos czosnkowy rozprowadzić na warzywach i zwinąć tortille w rożki. Roladki z cukinii Sposób...

  • Edward Pożerski - prekursor szybkiego i zdrowego gotowania

    ...śmietanę, delikatnie mieszając ją z sokiem uwolnionym ze smażonych pomidorów, do czasu aż całość zacznie wrzeć, a sos lekko zgęstnieje. Całość można oczywiście nieco urozmaicić posypując danie świeżą(...) potrzebujemy masła, pomidorów i śmietany, z drugiej niezwykły i wyrafinowany smak, którego dziś nie powstydziłby się żaden szanowany szef kuchni. Pomidory przecinamy na pół i układamy na patelni...

  • By nic się nie zmarnowało

    Sałatki: bazą niech będzie sałata masłowa, lodowa, rzymska czy rukola. Dodaj do niej pokrojone wędliny, kukurydzę czy groszek, suszone pomidory, ogórki konserwowe. Sałatkę polej pysznym winegretem lub sosem do pizzy wymieszanym z kilkoma łyżkami oliwy. Frittaty: te omlety z kawałeczkami kiełbasy czy szynki i warzyw można usmażyć na patelni lub upiec w naczyniu żaroodpornym.

  • Makaron z groszkiem i brokułami

    ...i groszkiem. 2. Połącz olej, ocet winny, 3 łyżki wody, zioła prowansalskie i szczyptę soli, dobrze wymieszaj. Sałatkę ułóż na talerzu, polej przygotowanym sosem. Całość posyp parmezanem.

  • Inspirujące sałatki na święta. Te zrobisz w mniej niż godzinę!

    ...z łupin i kroimy w piórka. Tak przygotowane składniki wkładamy do miski i mieszamy. 3. Szynkę kroimy w cienkie plastry. 4. Przygotowujemy miodowy sos vinaigrette: trzy łyżki oliwy z oliwek mieszamy intensywnie, najlepiej za pomocą trzepaczki, z jedną łyżką octu i jedną łyżeczką miodu. Tak powstały sos doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem i raz jeszcze dokładnie mieszamy, aż wszystkie...

  • Nie ma grilla bez Mosso

    ...uzyskał piękny złoty kolor. W międzyczasie podpiekaj delikatnie kromki chleba. Złóż wszystkie składniki w wyborną kanapkę i dodaj ulubiony sos - strzałem w dziesiątkę będzie sos Burgerowy np. od Mosso...

  • Spaghetti po bolońsku

    ...1 puszka pomidorów suszony majeranek po 4 łyżki kukurydzy i groszku konserwowego Przygotowanie: 1. W garnku zagotuj posoloną wodę. Marchewki seler i cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Na(...) opakowaniu. Do składników na patelni dodaj koncentrat pomidorowy, rozgniecione pomidory z puszki, majeranek do smaku. Sos gotuj jeszcze 15 minut na średnim ogniu. Pod koniec dodaj groszek i kukurydzę...

  • Smaczne potrawy na obiad

    ...razy w maszynce z dodatkiem gałązki świeżego tymianku. Dodaj przeciśnięty przez prasę czosnek, oliwę, wodę, bułkę tartą, sos sojowy, oregano, pieprz i szczyptę soli. Rozbij jajko, dodaj żółtko i ubite białko. Wyrób.  2. Cebulę posiekaj i zrumień na oleju. Pomidory ułóż w naczyniu żaroodpornym i wypełnij mięsem. Posyp cebulą i tymiankiem. Zalej sokiem z pomidorów. Piecz 45 minut w temp. 180°C. Pod...

  • Świąteczne dania dla najmłodszych

    ...sprawia, że można ją zrobić w przerwie od innych świątecznych obowiązków, a nawet przy okazji gotowania innych bożonarodzeniowych dań. O prezentację dania zadba dodatek suszonych pomidorów, kukurydzy(...) odsączamy z wody i przekładamy do miski z pokrojonymi wcześniej składnikami: kiełbasami, suszonymi pomidorami, kukurydzą i czarną fasolą. Całość ponownie mieszamy. Przygotowujemy sos do sałatki...

Artykuły na temat: sos z konserwowych pomidorów
  • Daj się zaskoczyć MAGGI!

    Przyprawy w płynie MAGGI nie trzeba nikomu przedstawiać! Ale czy wiesz, że dzięki niej podkreślisz smak nie tylko tradycyjnych zup? Przyprawa w płynie MAGGI ma zdecydowanie więcej różnorodnych zastosowań i idealnie sprawdzi się w przypadku większości naszych kulinarnych pomysłów na przykład na drugie dania! Możemy dodawać ją do sosów, potraw mięsnych, warzywnych, marynat czy dipów… Możliwości...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Z czym podawać pasztet?

    ...pasuje również klasyczny sos tatarski, przygotowywany na bazie jogurtu, majonezu, musztardy, cebuli, ogórków kiszonych lub konserwowych i przypraw. Na tym jednak lista dodatków, które uzupełnią(...) podawany był solo, bez dodatków w postaci sosów, marynat czy dresingów. Dlatego też, przygotowując to danie na świąteczny stół, warto poświęcić czas na przygotowanie także stosownej "okrasy", która...

  • W jaki sposób zachować na dłużej wyjątkowy smak letnich pomidorów? Oczywiście, należy przygotować z nich przetwory. Nasi użytkownicy doskonale wiedzą, jak je zrobić. Fot. 123RF/Picsel Nie od dziś wiadomo, że polskie, dojrzewające w słońcu pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli wyrosły w naszym ogródku. Warto zatrzymać ich smak na dłużej, przygotowując pyszne przetwory. Wbrew pozorom nie jest to trudne, a efekt końcowy wart jest wysiłku. Pomidory dla osób odchudzających się Wszyscy,...

  • Sałatka pod wódeczkę Ewy Wachowicz

    ...kulki), 1 szklanka oliwek czarnych, 1 szklanka oliwek zielonych, kilka suszonych pomidorów w oliwie, 1 mały słoiczek czosnku marynowanego z ziołami, 5 średnich ogórków konserwowych, 1 szklanka marynowanych pieczarek, 100 g płatków migdałowych, 1 płaska łyżeczka oregano, 1 płaska łyżeczka bazylii, oliwa do polania gotowej potrawy. Sos winegret: 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki soli, 1 łyżka...

  • Właśnie teraz pomidory smakują najlepiej. Wykorzystaj sezon nie tylko robiąc z nich przetwory, ale także wykorzystując je do zrobienia wyjątkowych sałatek. Fot. 123RF/Picsel Po pomidory sięgamy chętnie - są smaczne, ale także bogate w składniki niezbędne dla naszego zdrowia. Spokojnie mogą jeść je osoby na diecie - 100 gramów pomidora to około 30 kcal. Ponadto pomidory są bogate w składniki odżywcze - zawierają duże ilości witamin A, B, C, E, PP i K, potas, żelazo, wapń i magnez. Zawierają...

  • Placki

    ..., olej Sos: 1/2 kg karkówki, 1 cebula, 2 ogórki konserwowe, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, natka pietruszki, sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, olej, mąka pszenna, 2 łyżki śmietany...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Sałatka pod wódeczkę Ewy Wachowicz

    ...kulki), 1 szklanka oliwek czarnych, 1 szklanka oliwek zielonych, kilka suszonych pomidorów w oliwie, 1 mały słoiczek czosnku marynowanego z ziołami, 5 średnich ogórków konserwowych, 1 szklanka marynowanych pieczarek, 100 g płatków migdałowych, 1 płaska łyżeczka oregano, 1 płaska łyżeczka bazylii, oliwa do polania gotowej potrawy. Sos winegret: 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki soli, 1 łyżka...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...