• Informacje na temat:

    sos z kiszonej kapusty

Przepisy na temat: sos z kiszonej kapusty
  • Karp w wykwintnym sosie

    ..., mieszając, aż sos zgęstnieje. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj natkę.  3. Karpia obtocz w mące i smaż na oleju na złoto.  4. Podawaj karpia polanego kurkowym sosem, na pęczaku przyprawionym ziołami, z surówką z kiszonej kapusty. 

  • Egzotyczne warzywo: Kapusta pak choi

    Dziś pak choi (czyt. pak czoj), nazywana też pakczoj lub bok choy (czytaj bok czoj) uprawiana jest w całej Azji, Europie i Ameryce. Jest to odmiana białej kapusty właściwej. Jak kupować(...) obranej z zewnętrznych liści w całości pod beszamelem (należy ją sparzyć w całości i zapiekać zalaną sosem - 15 min w 180 st.). Kapusta podczas obróbki termicznej kurczy się jak szpinak. Jedna mała...

  • Sałatka z ananasa i kiszonej kapusty

    Składniki na 4 porcje: - ćwiartka ananasa, - 100 g zielonej cebulki, - 150 g jogurtu naturalnego, - 50 g śmietany, - 3 łyżki mleka, - sól, pieprz, - 300 g kiszonej kapusty, - 75 g cienko(...) solą i pieprzem. Kapustę kiszoną, ananasa, plasterki wędliny, cebulkę i sos wymieszać. Nałożyć na półmisek i udekorować plastrami ananasa. Czas przygotowania: 25 minut Jedna porcja zawiera: 580 kJ...

  • Seler, pietruszka, czarna rzepa i kapusta - warzywa zimowej kuchni

    ...nas podczas zimnych dni - podkreślił. Ekspert proponuje np. indyjską zupę z soczewicy - dahl czy wolno pieczoną gicz jagnięcą w miętowym sosie. Elementem kulinarnym, który pomoże przetrwać zimowe...

  • Bażanty na kapuście kiszonej z winogronami

    Składniki na 4 porcje: - 2 bażanty, - sól, pieprz, - suszony tymianek, - 100 g bekonu, - 3 łyżki masła lub margaryny, - mała cebula, - 850 ml kiszonej kapusty, - łyżeczka cukru, - po 125(...) 25 minut, od czasu do czasu polewając tłuszczem. Winogrona umyć, poprzekrawać i wypestkować. Bażanty wyjąć z piekarnika, ale trzymać w cieple. Sos spod bażantów przecedzić i wraz z winogronami...

  • Kapusta kiszona ze smażonym ryżem w stylu azjatyckim

    Składniki: 120 g ryżu basmati sól 200 g kapusty kiszonej 3 kolorowe papryki zielona cebulka 50 g imbiru 2 łyżki oleju sojowego pieprz 3 łyżki sosu sojowego 6 łyżek sosu(...) przygotowane wcześniej składniki. Doprawić sosami. Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 960 kJ/229 kcal...

  • Klasyczny nowojorski hot dog

    Hot dog, danie typowo amerykańskie, w różnych regionach USA ma swoją wyjątkową odsłonę. Na przykład wersja nowojorska składa się z parówki w bułce, z dodatkiem musztardy, kiszonej kapusty i sosu cebulowego. Jak ją przygotować, wyjaśnia Jurek Sobieniak.

  • Składniki: - 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone, - 1/2 główki kapusty, - biała część pora, - 1 czerwona papryka, - 2 marchewki Przepisy: 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone, ale nie koniecznie i kapustę pokroić, paprykę pokroić w kostkę i sparzyć wrzątkiem, tak też zrobić z porem. Marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi otworami, ogórki pokroić w półksiężyce składniki pomieszać , zalać sosem...

  • Ryby z szampańską kapustą

    Składniki na 4 porcje: - 100 g masła, - 4 szalotki, - 850 ml kiszonej kapusty, - 1-2 goździki, - 5 owoców jałowca, - listek laurowy, - 0,5 l. szampana, - 150 g 150 g Creme fraiche, - sól, pieprz, cukier, - 1 marchewka, - 300 g łososia, - 300 g żabnicy, - 4 filety z soli, - 100 ml wina Noilly Prat, - 400 ml bulionu rybnego, - pół pęczka estragonu Przygotowanie: 60 g masła pokroić...

  • Grzyby - smak jesieni

    ...angielskie, liść laurowy i grzyby. Przyciśnij talerzem i odstaw w temperaturze pokojowej na 3-5 dni, a potem przełóż do lodówki. Można też dodać kilka łyżek soku z kiszonej kapusty, żeby pomóc zacząć(...)W Polsce dania z grzybami od wieków są obecne w kuchni tradycyjnej. Doskonale sprawdzają się jako główny składnik potraw, dodatek w sosach, nadzienie do pierogów czy pieczeni. Bez barszczu...

Artykuły na temat: sos z kiszonej kapusty
  • Kiszona kapusta kimchi

    ...dokładnie opłucz pod bieżącą wodą (minimum 3 razy). Cebulę pokrój w piórka. Szczypior posiekaj.  2. Do kapusty dodaj cebulę, szczypior, przeciśnięty czosnek oraz starty imbir, wymieszaj. Papryki wymieszaj z 3-4 łyżkami wody. Dodaj do warzyw, dokładnie wymieszaj. Dopraw sosem sojowym i rybnym.  3. Do wyparzonych słoików przełóż wszystkie warzywa, mocno dociskając je do dna (zostaw jednak ok. 2 cm wolnej...

  • Księga smaków: Kapusta kiszona

    ...ulubione kiełbaski. Wyjmij bagietki, umieść w nich gorące kiełbaski, polej sosem, a na wierzchu ułóż sporą ilość odsączonej kiszonej kapusty. Posyp czarnym pieprzem. Gwarantowany hit! Superzdrowa(...) danie, spróbuj! Zacznij od ugotowania kiszonej kapusty. Kilkanaście minut wystarczy, aby pozbyć się nadmiaru soli i kwasku. Ostudź ją i odciśnij. Podsmaż pokrojoną cebulę i jak się zezłoci, przełóż...

  • Wielka księga smaków: Kapusta czerwona

    Wykorzystuje się ją do surówek, może być gotowana, duszona albo kiszona. Podaje się jako dodatek do pieczonych mięs z ciemnym sosem. Po wiedeńsku: Kapustę poszatkuj i przełóż do miski ze startym(...) wraz z jajkiem i natką do kaszy. Dopraw do smaku. Liście kapusty nafaszeruj kaszą i zawiń, tworząc pakunki. Zepnij wykałaczką.

  • Sposób na kapustę

    ...pomidorowy. Z masła i mąki należy przyrządzić zasmażkę, którą trzeba zaciągnąć sos. Gotowe poduszeczki serwuj z przygotowanym sosem pomidorowym. Pudding z kapusty Składniki: cebula, por, 70 dag(...) trzeciej wysokości i piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 min. Żeberka w kapuście Składniki: 60 dag kiszonej kapusty, 3 cebule, 1 kg żeberek, olej do smażenia, 2 łyżki sosu...

  • Kulinarne początki gwiazd

    .... Pamiętam też, jak pierwszy raz w wieku 11 lat zrobiłem sos holenderski, za co moja mama mnie znienawidziła, bo wszystkie ściany były ubabrane roztrzepanym żółtkiem - przyznaje się kucharz i prezenter...

  • Lato w... zamrażarce czy w słoiku?

    Koniec lata to czas, kiedy warto pomyśleć o przechowaniu sezonowych warzyw i owoców na jesień czy zimę. Jednym ze sposobów jest mrożenie - np. zieleniny; innym kiszenie - np. buraków; czy konserwowanie w słoikach - np. w postaci dżemów owocowych.

  • Cykoria przedwiośnia się nie boi

    .... Znakomicie smakuje w moim ukochanym dressingu, którego wykonanie nie jest ani trudne ani czasochłonne. Potrzebujemy pół szklanki soku z kiszonych ogórków albo kiszonej kapusty, pół szklanki oleju(...) rozmaryn, biały pieprz i łyżka słodkiego balsamico. Miksujemy wszystko na gładki sos. Cykorię kroimy wzdłuż na cztery części, obsypujemy solą i cukrem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni...

  • Kimchi: Co, jak i z czym jeść?

    Najpopularniejsza koreańska potrawa. W rankingu najzdrowszych dań świata i na liście światowego dziedzictwa Unesco. Wielozadaniowa kiszonka z kapusty. Dba o serce, jelita, odporność i sylwetkę. Na jesień obowiązkowo.

  • Śląskie rolady wołowe

    Śląskie rolady mogą być się różnić nadzieniem – każda gospodyni ma ulubiony przepis. Niektóre panie domu dodają kiszone lub konserwowe ogórki, inne kiełbasę czy grzyby...

  • Księga smaków: Kapary

    To bliscy kuzyni kapusty. Do Europy trafiły już 2000 lat temu wraz z podróżami Arabów i bardzo szybko stały się nieodzownym składnikiem śródziemnomorskiej kuchni.

Zdjęcia na temat: sos z kiszonej kapusty
Wideo na temat: sos z kiszonej kapusty