• Informacje na temat:

    sos z kalarepą

Przepisy na temat: sos z kalarepą
  • Zapiekanka z kalarepą

    Nie masz pomysłu na obiad? Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu. Zapiekanka z kalarepą będzie miłą odmianą codziennego jadłospisu.

  • Kalarepa – sojuszniczka naszego zdrowia

    ...smakuje najlepiej, gdy mamy do czynienia z młodą kalarepą. Tak spożywana dostarczy naszym komórką największą ilość składników odżywczych. Warzywo jest nienachalne w smaku. Można się w nim doszukać(...) parze, na przykład pokrojona w słupki i serwowana z ulubionym sosem. Kalarepa jest też wdzięcznym dodatkiem zarówno do wegetariańskich, jak i mięsnych zapiekanek. Nadaje się do dań jednogarnkowych...

  • Tatar ze śledzia z kalarepą i suszonymi śliwkami

    Sposób przygotowania Płaty śledziowe moczymy przez około 2 godziny. Gotujemy jajka na twardo, obieramy je i kroimy w kostkę. Płaty śledziowe również kroimy w kostkę lub duże kwadraty, a szczypiorek siekamy. Sałatkę można podać na dwa sposoby: składniki można ułożyć warstwami, a na wierzch dodać sos tatarski lub też wymieszać wszystkie składniki. 

  • Zupa cykoriowa z kalarepą

    ...gładko. Zupę przypraw do smaku sosem sojowym i gałką muszkatołową. Podawaj z grzankami.  

  • Curry na świeżo z boczniakami, cukinią i kalarepą

    Sposób przygotowania Najpierw przygotowuję świeżą pastę curry. Obieram czosnek, imbir ze skórki, usuwam z papryczki pestki a trawę cytrynową rozgniatam...

  • Najlepszy grill chrupie się z ogórkiem!

    ...pokroić w większą kostkę, zamarynować i odstawić na około 30 minut. Na patyczki naprzemiennie nadziewać mięso oraz kawałek ananasa. Zgrillować. Na tacce powstanie sos, który należy odlać do kubeczka(...) ziemniaczki. Z jogurtu, musztardy, soku z cytryny, sosu powstałego z grillowania szaszłyków, soli oraz pieprzu przygotować sos. Polać sałatkę, wymieszać. Wiosenna sałatka z kalarepy Kalarepę...

  • Lekka zupa brokułowa z białą kaszą gryczaną

    ...1 ząbek czosnku sól, pieprz sos sojowy do smaku 1/2 szklanki śmietany 18 proc. posiekana natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: 1. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Warzywa ugotuj w 2 litrach wody. Dopraw do smaku czosnkiem, sosem sojowym i przyprawami, zblenduj. Śmietanę wymieszaj w garnuszku z łyżką gorącej zupy. Dodaj do garnka i gotuj jeszcze przez...

  • Lekka zupa brokułowa z białą kaszą gryczaną

    ...1 ząbek czosnku sól, pieprz sos sojowy do smaku 1/2 szklanki śmietany 18 proc. posiekana natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: 1. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Warzywa ugotuj w 2 litrach wody. Dopraw do smaku czosnkiem, sosem sojowym i przyprawami, zblenduj. Śmietanę wymieszaj w garnuszku z łyżką gorącej zupy. Dodaj do garnka i gotuj jeszcze przez...

  • Zupy wiosenne

    ...smaku możesz dodać sos sojowy lub przyprawę maggi. Podawaj z pieczywem razowym. Czas przygotowania: ok. 50 minut...

  • Odświeżająca sałatka

    .... 2. Natkę, koperek, czosnek, sól i pieprz dodaj do oliwy z sokiem cytrynowym, dokładnie wymieszaj. Kalarepę wrzuć do miski, dodaj sos, wymieszaj i odstaw na pół godziny do lodówki. Włóż do salaterek...

Artykuły na temat: sos z kalarepą
  • Księga smaków: Kalarepa

    Kuzynka kapusty to warzywo uniwersalne: można ją zapiekać, gotować, dusić lub grillować, podawać jako danie główne lub dodatek do zup, sosów i surówek. A nawet faszerować... Najpopularniejsza odmiana(...) chili. Plastry kalarepy maczaj w jajku i obtaczaj w bułce tartej. Potem kładź na rozgrzaną patelnię i smaż na rumiano z obu stron. Podawaj np. ze słodkim sosem chili. Pyszna zupa krem Odetnij...

  • Wielka księga smaków: Kalarepa

    Jest warzywem wszechstronnym: możesz ją zapiekać, gotować, dusić lub grillować. Podawać jako danie główne lub dodatek do zup, sosów, sałatek oraz surówek. Najpopularniejsza odmiana kalarepki ma kolor jasnozielony, ale występuje też w barwie intensywnie zielonej i niebieskofioletowej. Zielone odmiany są delikatne w smaku. Po obraniu można jeść je na surowo, świetnie komponują się też w sałatkach...

  • Jedz kalarepę

    .... Wyciągnij, a po chwili każdy plaster obtocz dwukrotnie w jajku i tartej bułce. Smaż na złoty kolor, podawaj z sałatą i sosami. Kalarepkę pokrojoną w paluszki można też zanurzyć w cieście naleśnikowym(...) paski, potem duś w mleku kokosowym z sosem sojowym. Możesz ją też poddusić w rondlu. Dodaj margarynę i ciut wody, przypraw solą, cukrem i przyprawą warzywną. Zrób zasmażkę z mąki, masła i odrobiny...

  • Kotlety w warzywno-owocowym sosie

    ...z jabłkiem, porem i cebulą krótko podsmażamy na maśle, dodajemy 150 ml cydru, dusimy. Dodajemy pozostałe warzywa, chwilę gotujemy. Zaprawiamy mąką i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Polewamy nim mięso i podajemy...

  • Zielona dieta na lato

    ...utratą wzroku. Wspomaga trawienie i pomaga regulować poziom cukru. Wystarczy skropić ją oliwą i sokiem z cytryny albo polać sosem winegret, dodać łyżkę nasion słonecznika uprażonych na suchej patelni...

  • Szaszłyki z cukinii, brokułu i papryki

    ...czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym sosem polewamy pokrojone warzywa i delikatnie mieszamy, aby dobrze nim nasiąkły. 3. Warzywa nadziewamy na patyczki szaszłykowe. Pieczemy na grillu, uważając, aby za bardzo nie zbliżać ich do żaru - powinny dobrze się zgrillować nie tylko na zewnątrz, ale również w środku. 4. Szaszłyki podajemy prosto z grilla ze schłodzonym sosem jogurtowo...

  • WARZYWNE SAJGONKI Z SEZAMEM I PASTĄ Z BOBU

    Świeże warzywa w formie lekkich sajgonek i pasta z pysznego bobu :)

  • Na obiad i deser. Tarta na każdą okazję

    Tarta ze szpinakiem i łososiem Wyrazista, a jednocześnie rozpływająca się w ustach. Szpinak i łosoś to połączenie, które nigdy nie zawodzi! Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej(...). grochem - w ten sposób unikniemy "odklejenia" ciasta od formy. Pieczemy przez 15-20 minut, zdejmujemy papier i dodajemy nadzienie, zalewamy sosem (składniki i przygotowanie poniżej). Pieczemy jeszcze...

  • Śniadanie na trawie

    ...dni grillowane mięso lepiej zastąpić boczniakami lub bakłażanem. Stopień trudności: dla początkujących 1. Boczniaki oczyść, pokrój na kawałki o szerokości bagietki.  2. Sos sojowy wymieszaj z olejem(...) wzdłuż na pół. Wszystkie kawałki posmaruj majonezem doprawionym ostrym sosem.  9. Na spodniej części bagietki ułóż porcję odsączonych z zalewy pikli, następnie boczniaki, skrop je pozostałym sosem...

  • Zachowaj świeżość na dłużej

    .... Jeśli kupiłaś za dużo, przerób je na sos, pastę lub zupę i w takiej postaci wstaw do lodówki. Wtedy na pewno nie stracą smaku ani aromatu. Trzymaj w chłodzie Niektóre warzywa nie tracą swoich(...) pojemniczków, np. na lód. Zalej oliwą z oliwek i włóż do zamrażarki. Ziołowe kostki możesz dodawać do zup, sosów, makaronów.   Odetnij liście Aby marchew, seler, pietruszka, rzodkiewki, kalarepa...

Wideo na temat: sos z kalarepą
  • Kiełbaski z grilla na cztery sposoby według Andrzeja Polana

    Majówka to tradycyjnie czas, kiedy po raz pierwszy rozpalamy grilla. Jak wiadomo, żaden prawdziwy grill nie może obyć się bez pysznej kiełbasy. Dlatego właśnie w kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan pokazał jak przygotować kiełbasę z grilla na 4 sposoby: na kiju, z patelni, z ziemniakami i sosem z rzodkiewki oraz z papryką i kalarepą.